לפני המבול: תפקיד חייו של לאונרדו דיקפריו
השחקן זוכה האוסקר חבר למרטין סקורסזה ולפישר סטיבנס ויצא לתחקיר בנושא שינויי האקלים. בין ראיון עם אובמה לשיחה עם האפיפיור, מפגין השחקן הנוצץ יכולת לתת את הבמה למרואייניו, תוך הפניית הזרקור ממנו אל סוגיה טורדת מנוחה
עבור רבים מאתנו, התחממות גלובלית ושינויי אקלים הם מושגים ערטילאיים, שמשמעותם המדויקת והשפעתם על חיי האדם אינה נהירה. בסרט הדוקומנטרי "לפני המבול" (הניתן לצפייה באתר נשיונל ג'יאוגרפיק), לובשים מושגים אלו פנים ברורות ומטרידות בממשותן - המסת קרחונים שעלולה להביא לשיטפונות, חום כבד העשוי לגרום לשריפות, התמעטות השטחים החקלאיים הניתנים לשימוש לשם גידול מזון לאוכלוסייה, ועוד.עוד כותרות:
• מוקי: למה עזבתי את הכוכב הבא
• גל גדות: "ישראל היא הבית שלנו"
• בן 13: "גוף מושלם, רוצה אותך לכבוש"

מפצה על היעדר הידע בלהט רב לסוגיות אקולוגיות ובמחויבות למשימה. דיקפריו
צילום: באדיבות נשיונל ג'יאוגרפיק
הסרט, פרי שיתוף פעולתם של לאונרדו דיקפריו, הבמאי פישר סטיבנס ומרטין סקורסזה כמפיק ראשי, מציג את הדרכים השונות בהן התיעוש פוגע בסביבה ועשוי להביא לשינויי אקלים חריפים, שיפגעו באוכלוסיות נרחבות. השחקן זוכה האוסקר, העוסק גם בפעילות סביבתית, נבחר לשמש כשגריר של שלום באו"ם בנושא שינויי אקלים - ככל הנראה, הן בשל העניין הרב שגילה לאורך השנים בנושאים אקולוגיים והן בשל היותו אושיה בקנה מידה בינלאומי, ויכולתו למגנט אליו את תשומת לב הציבור ומנהיגיו ולעורר בהם מידה רבה יותר של עניין בסוגיות הנידונות.
אך לצד גילוי עניין בנושא, זוכה השחקן ההוליוודי גם למטחי ביקורת ולחיצי לגלוג, בשל העולם המקצועי השונה ממנו הגיע וחוסר בקיאותו בנושא, לעומת מדענים העוסקים בחקר האקלים שנים רבות. צפייה בסרט מגלה שדיקפריו מפצה על היעדר הידע בלהט רב לסוגיות אקולוגיות ובמחויבות למשימה, אל מול ניסיונותיהם של גורמים רבי מעלה בצמרת הכלכלית והשלטונית להכחיש את קיומם של שינויי אקלים.

המידה הבלתי נתפסת – ולעתים אף בלתי נסבלת, של אלסטיות האמת. ''לפני המבול''
פוסטר הסרט
בסדרת הראיונות שעורך דיקפריו, בין היתר עם נשיא ארה"ב ברק אובמה ועם האפיפיור, הוא מתגלה כמראיין רהוט וניכר כי הוא חדור מטרה ומאמין בדרכו. אך למרבה ההפתעה, מי שיחפש על המסך את דמותו נוטפת הכריזמה של השחקן ההוליוודי, כפי שהיא מצטיירת ממדורי התרבות והרכילות העולמיים, יגלה כי נוכחותו בראיונות אינה מסעירה במיוחד. ייתכן כי בחר להנמיך פרופיל ולהותיר את הבמה למרואייניו, ואולי אף נהג כך במתכוון, על מנת ליצור ריחוק בין תדמיתו הזוהרת והמפולפלת כשחקן ובין תפקידו כיוצר דוקומנטרי הממלא שליחות סביבתית-חברתית.
בין אם במתכוון ובין אם לא, הזרקור מופנה בעיקר לעברן של הסוגיות המרכזיות והחשובות בנושא שינויי האקלים, ולא לדיקפריו עצמו, והראיונות והשיחות שהוא עורך עם חוקרים ועם מנהיגים מדיניים ורוחניים מעניינים, מציגים היבטים שונים של הנושא ומעוררים מחשבה בנוגע לאופן בו גורמי הכוח מושכים בחוטים ולמידת האחריות המוטלת על כתפיהן של המדינות המתועשות לסייע למדינות המתפתחות, כך שיתאפשרו בהן צמיחה כלכלית, צמצום ממדי העוני ויצירת תנאי שפע ורווחה, מבלי להחריף את המצב הקיים.

מתגלה כמראיין רהוט. לאונרדו דיקפריו ב''לפני המבול''
צילום: באדיבות נשיונל ג'יאוגרפיק
אחת הנקודות המרכזיות בסרט היא, כאמור, טענתם של רבים מהאוחזים בעמדות מפתח בתחומי הכלכלה והממשל כי התחממות גלובלית הינה משבר מומצא שכלל אינו קיים. טענתם, החוזרת ונשמעת, כי כלל לא מתרחשים שינויי אקלים דרמטיים וכי לא חלה פגיעה משמעותית בסביבה, אינה עולה בקנה אחד עם ממצאי החוקרים.
הכחשתם של שינויי האקלים, כך נטען, נובעת מאינטרסים כלכליים של התעשיות הגדולות, החוששות מסנקציות שיוטלו עליהן בעקבות הנזקים להם הן גורמות והאחריות בה ייאלצו לשאת. חלקן, כך נאמר בסרט, משקיעות סכומים לא מבוטלים בהצגתה של מציאות אחרת ובהענקת תמריצים לפוליטיקאים בכירים על מנת שיישרו קו עם טענתן. כך, מעבר לדיון בסוגיית התיעוש והשפעתו על הסביבה, נפרשת בפנינו תמונה המתארת תופעה רחבה יותר, של מומחים בתשלום ומומחים מטעם, האופן בו אינטרסים פוליטיים וכלכליים מעצבים מציאות, והמידה הבלתי נתפסת – ולעתים אף בלתי נסבלת, של האלסטיות של האמת.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg