ט"ו באב: הסיפורים מאחורי שירי האהבה הגדולים
על מי נכתב השיר "פוליה" של מיקי גבריאלוב? מה לשיר המפורסם של עידן רייכל עם מרכז הקניות והבילוי של תל אביב? ומה הקשר בין ציפי לבני ל"שרה הקטנה"? הסודות הכמוסים של השירים אותם ביצעו אריק איינשטיין, חוה אלברשטיין ואריק סיני נחשפים לרגל חג האהבה
כולנו מכירים אותם, גדלנו עליהם ורובנו מזמזמים אותם בלי שליטה כשאנחנו שומעים אותם. אבל האם אנחנו באמת מכירים את שירי האהבה האיקונים של עם ישראל, שנכתבו על דמויות או אתרים מובילים במורשת הארצישראלית?עוד כותרות ב-nrg:
• גילי מוסינזון: אני כוכב סרטון הסקס
• המשפחה הפרועה של אלי פיניש ויעל שרוני
• נחום היימן: חתן פרס ישראל וסמל לזלזול באמניה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל יצאה בפעילות מקורית לרגל טו באב ולרגל האירועים החלטנו לחזור לאותם שירים מכוננים ולסיפורים שמאחוריהם, מעידן רייכל ועד חוה אלברשטיין, משלמה ארצי ועד אריק איינשטיין.

זוהי השנה השישית של אירועי "אהבה בעיר הגדולה" בשיתוף עם עיריית תל־אביב-יפו, במסגרתם מתקיימים במיטב המוזיאונים ואתרי המורשת באזור תל אביב יפו חגיגות תרבות ייחודיות: הצגות, הרצאות, סיורים, תערוכות, אירועי שירה, ומופעים מוזיקליים, כולם מספקים הצצה לסיפורי האהבה הגדולים השזורים במורשת הארץ-ישראלית. האירועים יתקיימו כולם בערב ט"ו באב, יום חמישי ה-18 באוגוסט, במחירי כניסה סמליים הכוללים ביקור תיירותי באתר והשתתפות באירוע המיוחד. כל המידע כאן.
בהשראת כמה מאתרי המורשת הרומנטיים, ולרגל החג, אספנו את מיטב קלאסיקות האהבה הבלתי נשכחות מימי ראשית הארץ, כאלה שזכו לאינסוף ביצועים. בחרנו את הביצועים המיוחדים של כל השירים האלו, והקדשנו לערב האהבה העברי כתבה בטעם של פעם, אהבה קצת אחרת מהימים הרומנטיים של ראשית הארץ.

• פוליה / מיקי גבריאלוב
"פוליה" זה הכינוי שהעניק ראש הממשלה דוד בן גוריון לאשתו פולה מונבז. את מילות השיר "פוליה" ליקט מיקי גבריאלוב מבין מכתבי האהבה ששלח דוד בן גוריון לאשתו והלחין מהן שיר. השיר יצא בשנת 1983 באלבום "אגדת גבריאלוב".
• הינך יפה / עידן רייכל
השיר מתקשר לטמפלרים, שכינו את המושבה בשם "שרונה"' בהשראת הפסוק "אני חבצלת השרון", מתוך שיר השירים פרק ב' פסוק א'.
• רותי / חיים חפר
השיר נכתב על ידי חיים חפר בתקופה שלפני קום המדינה, שיר של אהוב המתגעגע לאהובה בעת משימתו בים. האהוב הוא לוחם הפלי"ם (הזרוע הימית של הפלמ"ח) במשימותיו השונות, האהובה היא ארץ ישראל המשולה גם לנערתו שהשאיר בבית.
• יצאנו אט / חיים חפר
השיר נכתב על ידי חיים חפר, על אהבה, פרידה ושכול, ברוח אירועי מאבק היישוב על הקמת המדינה. הוא נחשב לכזה המבטא את רגשותיהם וחוויתם של אנשי הפלמ"ח שנהגו לשיר אותו בעיקר מסביב למדורה. לאחר מכן אומץ על ידי לוחמי מלחמת העצמאות ששכלו רבים מחבריהם במלחמה.
• עלי בריקדות (שרה הקטנה) / מיכאל אשבל
נכתב על ידי מיכאל אשבל חבר האצ"ל בעת שהייתו בתא הנידונים למוות בכלא ירושלים בשנת 1946. השיר נכתב כצוואה לאהובתו שרה רוזנברג שכינויה באצ"ל היה "שרה הקטנה". בסופו של דבר הומתק גזר דינו של אשבל למאסר עולם, אולם הוא נהרג בפריצה לכלא עכו, אליו הועבר. שרה נישאה לאיתן לבני ובתה היא ציפי לבני.
• תכול המטפחת / אברהם שלונסקי
השיר במקור ברוסית, את הנוסח העברי חיבר אברהם שלונסקי. השיר מספר על אהבה בין בני זוג. שלונסקי נאלץ להיפרד מאהובתו שלא מרצונו, על כן הוא מבטיח בשיר: "לא אשכח עוד את פגישתנו לעד".
• זמר נוגה / רחל
אחד משיריה המוכרים של רחל המשוררת (בלובשטיין). השיר נכתב לאהובה מיכאל ברנשטיין, אותו הכירה במהלך לימודיה בטולוז שבצרפת, אך דרכם נפרדה כשכל אחד מהם הלך להגשים את עצמו – רחל כחלוצה בארץ ישראל ומיכאל כמהנדס ברוסיה.
• שיר הכד / אברהם חלפי
נכתב בעקבות תמונה שהתפרסמה בשער עיתון "במחנה" ובה חיילת שותה מכד, ומתחתיה הכיתוב "חבל שאינני כד". לימים התברר כי החיילת היא זיוה ארבל, שהייתה מ"מ בפלמ"ח.
• טיטינה / חיים חפר
השיר נכתב במקור בצרפתית, וחיים חפר כתב לו גרסה עברית ב-1958 למופע "תל אביב הקטנה" שעסקה בשנותיה הראשונות של תל אביב. בשיר יש דיאלוג משעשע בין אפרים החלוץ לטיטינה המפונקת שרוצה להגר חזרה לאירופה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg