הספרייה הלאומית החדשה: אוצר הזיכרון הלאומי

במעמד ראש הממשלה ונשיא המדינה, התקיים טקס הנחת אבן הפינה של הספרייה הלאומית החדשה. "כתבי העם היהודי יזכו למשכן קבע במקום הראוי להם, בלבה של ירושלים"

רותי קדוש | 5/4/2016 16:00
לנוסעים באזור "קרית הלאום" בירושלים, בפינת הרחובות דרך רופין וקפלן נגלה שלט גדול המבשר על הקמת המשכן החדש של הספרייה הלאומית. לאחרונה גם החלו במקום עבודות החפירה, והיום (ג') התקיים טקס הנחת אבן הפינה לספרייה הלאומית במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת, יו"ר הסוכנות היהודית ושאר מכובדים מהארץ ומהעולם.

עוד כותרות ב-nrg:
• בנה של מדונה כתב סטטוס אכזרי במיוחד
• "מדובר באונס": הדס שטייף נגד עומרי בן נתן
ציונית ואכזרית: התגובות למים ביאליק בירושלים
• כתב nrg הותקף במסיבה של שי חי ע"י מארגן הערב
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בנאום שנשא במהלך טקס הנחת אבן הפינה לספריה הלאומית החדשה, התחייב ראש הממשלה בנימין נתניהו  למסור את ארכיונו של אביו לספרייה הלאומית. רה"מ אמר, כי הוא ובני משפחתו רואים בספרייה הלאומית את הבית הראוי ביותר להנצחה ולשימור עזבונו של אביו, פרופ' בן ציון נתניהו, שהתמחה בתקופת תור הזהב של יהודי ספרד.
צילום: אלברטרוס
נתניהו, ריבלין ולורד רוטשילד בטקס הנחת אבן הפינה של הספרייה הלאומית החדשה צילום: אלברטרוס

גם הנשיא, ראובן (רובי) ריבלין, הודיע כי ימסור לספריה הלאומית כתב יד חשוב מעזבונו של אביו, ההיסטוריון והמזרחן פרופ' יוסף ריבלין. מדובר בכתב יד הכולל פיוטים של רבי ישראל נג'ארה וכן כמה פיוטיים פרסיים נוספים.

במהלך נאומו המשיך נתניהו את הביקורת על בית המשפט העליון ואמר: "יש לנו דמוקרטיה תוססת השומרת על האיזון בין שמירת החוק לחופש הביטוי. אני מכבד את החלטות בית המשפט ובאותה מידה - זכותו של כל אחד לבקר את ההחלטות. הדמוקרטיה שלנו מספיק חזקה. אין מוסד שנמצא מעל הביקורת".

דוד בלומברג, יו"ר הדירקטוריון של הספרייה הלאומית, אמר: "תפיסת ההתחדשות של הספרייה תאפשר לנו להציב את הספרייה הלאומית במקום הראוי לה במארג התרבותי של המדינה. הספרייה הלאומית תהא המוסד התרבותי החשוב בעולם היהודי ובמדינת ישראל".

על פי התוכנית, עבודות הבנייה צפויות להימשך ארבע שנים והספרייה החדשה במעונה החדש תיפתח את שעריה לציבור בשנת 2020. עם השלמתה הספרייה תוצב בין המוסדות הבולטים בירושלים: מול הכנסת ובקרבת מוזיאון ישראל. באזור צפויים לקום מתחמים ציבוריים נוספים ונתיב נוסף של הרכבת הקלה ייסלל בקרבתה.
צילום: משרד הרצוג דה מרון
תהליך התחדשות מאסיבי. הדמיית בנין הספרייה הלאומית החדשה צילום: משרד הרצוג דה מרון

כלל הפעולות להתחדשות נעשות במטרה להתאימה לאתגרים של המאה ה-21, כאשר שיאו של התהליך הוא בהקמת המבנה החדש של הספרייה.

היום לראשונה תיחשף ברבים ההדמיה של בניין הספרייה, שתוכנן על ידי משרד האדריכלים השוויצרי "הרצוג ודה מרון", והמשרד הישראלי "אמיר מן –עמי שנער".

בעשור האחרון הספרייה מצויה בתהליך התחדשות מאסיבי הכולל השקעה של משאבים רבים בהנגשת האוספים והארכיונים ברשת האינטרנט, כמו גם ביצירת שיתופי פעולה לאומיים ובינלאומיים המבטיחים גישה לאוצרות התרבות שאינם אצורים פיסית בספרייה. אוסף הספרייה בכללותו נחלק ל-4 חלקים עיקריים: יהדות, ישראל, אסלאם והמזה"ת, ומדעי הרוח הכלליים.

אגף החינוך והתרבות בספרייה פועל לטיפוח אוריינות ועידוד בני נוער לבסס עבודות חקר על מקורות האצורים בה. הספרייה פתוחה לסיורים של קבוצות תלמידים ומתקיימים בין כתליה מופעי תרבות, כנסים והרצאות. 
צילום: משרד הרצוג דה מרון
ההתחדשות של הספרייה תאפשר את הצבתה במקום הראוי לה במארג התרבותי של המדינה. הדמיית בנין הספרייה הלאומית החדשה מבפנים צילום: משרד הרצוג דה מרון

"ההתחדשות של הספרייה תאפשר את הצבתה במקום הראוי לה במארג התרבותי של המדינה", אומר דוד בלומברג, יו"ר הדירקטוריון של הספרייה הלאומית. "במשך אלפיים שנה כתבי העם היהודי היו פזורים בעולם. עתה, כתבים אלה מן העבר, ספרים העתידים להיכתב ואוסף של אוצרות אחרים, יזכו במשכן קבע במקום הראוי להם, בלבה של ירושלים. ועלינו להיות נכונים לשרת קהילה וירטואלית גלובלית במקביל לזו המקומית: יהודים ומוסלמים, נוצרים ודרוזים, ואחרים", אמר הלורד ג'יקוב רוטישלד.

לפרויקט ההתחדשות של הספרייה הלאומית, שותפים ממשלת ישראל, משפחת רוטשילד באמצעות קרן 'יד הנדיב' ומשפחת דוד ורות גוטסמן מניו יורק.בעת הנחת אבן הפינה, יוטמן באדמה העתק של אמנת הספרייה שנחתמה לפני מספר שנים, בה הצהירו ראשי המדינה על השקת מפעל התחדשות הספרייה. לכתב האמנה יצורף מסמך מימוש החזון שעליו חתומים חברי דירקטוריון הספרייה.
קצת מספרים על הספרייה הלאומית:

שטח הבניין החדש הוא 45 אלף מ"ר המתפרש בחלוקה הבאה: 15 אלף מ"ר מעל הקרקע ועוד 4 קומות שיכללו 30 אלף מ"ר מתחת לקרקע.

את הספרייה הלאומית הקים יוסף חזנוביץ בשנת 1892. עם הקמת האוניברסיטה העברית, הספרייה הועברה בתחילה לבניין וולפסון בהר הצופים, בהמשך נקבע משכנה בקמפוס של האוניברסיטה בגבעת רם.

כיום הספרייה היא המוסד המרכזי המופקד על הזיכרון הלאומי של מדינת ישראל והעם היהודי.

באוסף הספרייה מצויים כ-5 מיליון ספרים, עשרות דפוסי ערש עבריים, כעשרת אלפים כתבי יד עבריים וערביים, כתבי עת, 750 ארכיונים אישיים, 70 אלף תצלומים של כתבי יד, שהם 90% מכתבי היד העבריים בעולם, 6,000 מפות עתיקות, 2,000 כתבי יד בשפה הערבית, ארכיון הצליל הלאומי ובו שמונה מיליון אובייקטים דיגיטליים, ו-30 אלף שעות הקלטת שמע של מוסיקה יהודית ותפילות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק