מורגן פרימן חיפש את אלוהים ומצא עוד שאלות
הסדרה הדוקומנטרית בכיכובו של מורגן פרימן, העוסקת בסוגיות הקשורות באלוהים, בחיים ובמוות, מעלה שאלות מרתקות לדיון, מספקת להן תשובות חלקיות אך מנומקות, ומותירה את הצופה להוסיף ולהרהר בהן בעצמו
בפרק שפתח אמש את המיני-סדרה הדוקומנטרית החדשה 'הסיפור של אלוהים' (נשיונל ג'יאוגרפיק, יום א', 21:00), יוצא השחקן זוכה האוסקר מורגן פרימן, הנמנה על יוצרי ומפיקי הסדרה, לחפש תשובות לשתיים מן השאלות הבלתי פתורות וטורדות המנוחה אשר מעסיקות את כולנו – מה קורה כאשר מתים, והאם יש חיים לאחר המוות?עוד כותרות ב-nrg:
• בנה של מדונה כתב סטטוס אכזרי במיוחד
• "מדובר באונס": הדס שטייף נגד עומרי בן נתן
• מתנחלת בגיי בר: תמר שילה מלרלרת ב'אוויטה'
• ציונית ואכזרית: התגובות למים ביאליק בירושלים
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
כשלעצמו, העיסוק בשאלה זו מרתק, אך מדובר במשימה שאפתנית למדי, מאחר ומדובר בסוגיה החורגת מגבולותיהם של תחומי הרפואה והמדע, ויש בה ממד של אמונה ורוח, שבו תפיסת המוות היא תלוית-תרבות. על כן, הצלחתה של משימה מעין זו אינה נמדדת במונחים של מציאת תשובה קונקרטית, כי אם בהצגת תמונה מקיפה, מגוונת ומאוזנת של ההתייחסות למוות בתרבויות שונות, תוך שימת דגש על המתח המתקיים בין הדת למדע.בפרק מוצג תמהיל שיחות שערך פרימן, המתגלה כמראיין קשוב ואינטליגנטי, עם אנשים שסיפורם האישי עורר בהם דחף להתעמק בנושא החיים שלאחר המוות, עם מומחים לחקר תרבויות שונות וכן עם אנשי מדע. כולן מעניינות ומעוררות מחשבה, אך גולת הכותרת של הפרק הינה, ללא ספק, מפגשו של פרימן עם אנדרואיד שיצרה אשת הייטק בדמותה של בת זוגה, בינה. באופן המזכיר במידת מה את המתואר בסדרה 'מראה שחורה', היא יצקה לתוכה את הזיכרון, האמונות והערכים של בינה, על מנת שבת-דמותה המתוכנתת תוכל להמשיך ולתקשר עם הסובבים אותה גם כאשר לא תהיה עוד בין החיים, בין היתר עם נכדיה ונכדי-נכדותיה.

מה עומד מאחורי המהלך המורכב והבלתי-שגרתי הזה? כשלעצמן, פרקטיקות של עריכת היכרות בין בני משפחה ובין קרוב אהוב שנפטר הן נפוצות מאוד – הרי אנו נוהגים להציג בפני הקרובים לנו תמונות, מכתבים, תעודות, מסמכים וחפצים אישיים של בני משפחה שעברו מן העולם, בצירוף סיפורים על חייהם. אפשרות לתקשורת חד-צדדית גלויה עם הנפטר קיימת אף היא – רבים נוהגים לכתוב לנפטרים על גבי עמודי הפייסבוק שניהלו בחייהם, ולא נדיר לראות עשרות ואף מאות פוסטים הנכתבים על גבי קירו הוירטואלי של נפטר בתאריך המציין את יום הולדתו ומביעים צער על כך שאינו בין החיים.
• נס גדול: השחקן מורגן פרימן ניצל ממוות
כמו כן, חלק משמעותי מסך כל הפעולות שאנו נוקטים בהן על בסיס קבוע ויומיומי, הוא כזה הקשור בתיעוד עצמי ובהנצחה, וייתכן שבאופן פחות מודע, גם במחשבה על מה שייוותר מאתנו לאחר מותנו – כתיבתו של בלוג, צילום של עצמנו ושל רגעים בחיינו, תחזוקתו של פרופיל ברשתות החברתיות. עבור רבים, פרויקטים המצריכים התמדה לאורך זמן ומעורבות רגשית רבה, כמו הוצאת ספר, למשל, יש בהם ביטוי של הצורך להותיר אחריהם פיסה של עצמם, דבר מה שייצג אותם ואינו בר חלוף כחייהם.
הנקודה המעניינת ביותר, אם כך, היא בהעזה של הטכנולוגיה לנסות ולהשיג, גם אם במידה חלקית ביותר, את מה שידה של הרפואה אינה משגת, ובניסיון המלאכותי ליצור מעין ייצוג של חיים שלאחר המוות ולהבטיח עוד בזמן שהאדם בחיים את קיומה העתידי של תקשורת דו-צדדית עמו כאשר ילך לעולמו. האם יש בכוחם של פתרונות טכנולוגיים מעין אלה למלא את החלל שנוצר כאשר אדם קרוב עוזב אותנו? יש לשער שעבור רוב האנשים התשובה תהיה שלילית, אך מעניינת לא פחות מהפונקציונאליות של המהלך הזה היא ההתבוננות ברצון העז שיש לבת זוגה של בינה להיאחז באישה שהיא אוהבת ובקושי שלה להרפות ממנה. מאחורי כל המצאה יש צורך אנושי שעליו היא מצופה לענות, ומאחורי המהלך הזה ניצבת מערכת יחסים שעוצמתה נוגעת ללב.

ניכר כי המפגש עם בינה ועם בת זוגה, וכן השיחה עם האנדרואיד המתוכנת ומעוצב בדמותה של בינה, השפיעו על פרימן באופן מיוחד, והוא נראה מופתע, נרגש ואף מבולבל מעט, כמי שחושש לגשת לסוגיה באופן שאינו רגיש מספיק.
על אף כל אלו, הוא מנהל עם שתי הנשים ראיון מרתק, הנוגע בהיבטים שונים של הסוגיה ובו בזמן גם מותיר לצופים אפשרות להרהר בה בעצמם, ומבצע מהלך מוצלח – הוא מציף שאלות פילוסופיות באופיין ומציג תשובות מנומקות אך חלקיות, כאלה שמצד אחד מספקות מידע, ומצד שני אינן משביעות את הסקרנות באופן מלא ומעודדות את הצופים להמשיך ולהרהר בהן, להתחבט בסוגיה ולתור אחר התשובה גם בנפשם שלהם.