איך יראה עולם בו תשלוט תודעה נשית?
הכוראוגרפית עמנואלה עמיחי, בתו של המשורר יהודה עמיחי, החליטה להביא את אגדת נשות ספרטה למאה ה-21 במופע בו נבחנת האפשרות העתידית של שלטון תודעה טכנולוגית בערכים נשיים. איכשהו, גם השירים מבית אבא הצליחו לחדור ליצירה השאפתנית
דמיינו עולם עתידני ובו תודעה מלאכותית שולטת בכל מערכות החיים, ועל התודעה הזו - מופקדות נשים בלבד.עוד כותרות ב-nrg:
• נלחם בהטרדות רשת: אביב גפן תפס פדופיל
• "אמנות וגאונות": דודו אהרון עף על עצמו
• הנה הרגע המצחיק ביותר ב"אח הגדול"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מאפיה פמיניסטית שולטת בכיפה הטכנולוגיה - זה לא הפיצ'ר החדש של ספילברג, כי אם מופע מולטימדיה חדש של עמנואלה עמיחי, יוצרת תיאטרון ומחול וביתו של המשורר יהודה עמיחי.
"ליזיסטרטה X" הוא מופע תיאטרון, מחול ווידאו וסאונד (רן סלוין) שיעלה במסגרת פסטיבל ישראל ומבוסס, לפחות אסוציאטיבית, על מחזהו העתיק של אריסטופאנס, ובו שביתת המין המפורסמת של נשות ספרטה ואתונה, בעוד שעמיחי הביאה את המחזה הקלאסי לפתחה של המאה ה- 21 הפוסט פמיניסטית, בשילוב נשים מסגנונות שונים כמו בודי בילדרית, רקדנית הודית או רקדנית עמוד.
"זה מופע מחול, פרפורמנס, תיאטרון ווידאו, בעולם עתידני שבו ישנה תודעה טכנולוגית נשית שמנהלת את העולם", מסבירה עמיחי.
זה נדמה כלא פחות גרוע משלטון המאפיה הגברית הלבנה בעולם היום, לא?
"יותר עניין אותי לבדוק את האפשרות העתידית של שלטון תודעה טכנולוגית בשילוב ערכים של נשיות, שזה לאו דווקא נשים, אלא נשיות מודרנית שמתבטאת גם אצל גברים, ולהיפך. זה מדבר על מנגנונים של כוח, רק שבסיסי הכוח משתנים, תהליך שמתחיל כבר עכשיו. ניסיתי לשער מה היה קורה עם באמת העולם היה נשלט על ידי הטכנולוגיה יחד עם איזו מהפכה נוספת של נשים".

המופע החדש שלה עולה בדיוק בזמן חודש הקריאה והספר העברי, וכבתו של אחד מהמשוררים הגדולים של ישראל, יהודה עמיחי, היא מביעה את דעתה בוויכוח על חוק הספרים, ועל המגמה של שרי התרבות והחינוך לקנוס אמנים ערבים ויהודים שמבקרים את המדיניות הישראלית.
"אני משתפת פעולה בפרויקטים עם סופרים, אני רואה אצלם, אנשים שמתעסקים בספרות, שהזילות הזאת שבה ספרים נמכרים, והקושי להוציא לאור ולהחזיק מעמד כסופר, לקבל את התגמול ההוגן להשקעה בספר, שזה הרבה פעמים אורך שנים של עבודה, זה מצב לא פשוט ואני דווקא כן חושבת שאנחנו עם קורא ספר, למרות הטלוויזיה והאינטרנט. רואים את זה עכשיו בשבוע הספר, עדיין ההמונים מגיעים אל הדוכנים ולספר עדיין יש את הכוח שלו".
בתחילת הדרך של אביך, וודאי גם הוא לא מצא את פרנסתו מהכתיבה, אלא רק לאחר החשיפה וההצלחה הבינ"ל והתרגום לשפות רבות.
"תחילת הדרך היא תמיד מסע אל הלא נודע, והיא אורכת זמן רב, אבל כאן מדובר בסופרים שהם כבר לא בתחילת הדרך, שכבר הוציאו שלושה, ארבעה ספרים. אבי הצליח להתפרנס מהכתיבה שלו אבל הוא גם הצליח להתפרנס מהרצאות בארץ ובחו"ל, הוא לימד בכל מני מסגרות והוא הצליח לשלב את זה, הרי אבי כתב המון".

לאורך הקריירה שלה עסקה עמיחי רבות בשירה, בעיבודים לבמה של שירה, כולל עיבודים לשירי אביה, והיא מודה שגם בעבודתה החדשה, משהו מבית אבא דבק בה. "היא אמנם מבוססת על מחזאות קלאסית אבל היא מפורקת יותר וקרובה אולי יותר לשירה מלפרוזה. גם לאחרונה עשיתי עבודה משותפת עם הסופרת שהרה בלאו, 'ותכתוב'. אני מאוד מעריכה את האנשים האלה שעוסקים בכתיבה, לכן כואב לי הזילות בהן ספריהם נמכרים, והם צריכים לשרוד ככה".
אלו הם גם ימים של מהפכה תרבותית, מדיניות הממשלה בנוגע לתיאטרון או אמנים שנוקטים בעמדות הנחשבות לאנטי ציוניות כמו המקרים של נורמן עיסא, תיאטרון אל מידאן או הכוריאוגרף ארקדי זיידס, תופסת תאוצה בימים האחרונים בדמות 'קנסות' לתיאטרונים ואמנים המביעים עמדות נגד הממשלה והצבא. בעניין הזה אומרת עמיחי תוך משנה זהירות: "המצב הוא מורכב מאוד עכשיו. מה שברור הוא שכל אחד צריך לחיות באמונתו, אנחנו במדינה דמוקרטית וצריכים לאפשר את חופש ביטוי, ובכלל זה את חופש הביטוי האמנותי".
