יום זיכרון לנופלים ולחיים: הטראומה היא של כולם
רבות השתנה באשר לתפיסת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל במהלך השנים. התערוכה "יותר מעניין להסתכל אחורה" של פרויקט 'רסיסים', מרחיבה את נקודת המבט על שכול וזיכרון עוד יותר ומבקשת להכליל בה גם את אלו שיצאו להילחם וחזרו שונים לעד

פרויקט 'רסיסים' מבקש להרחיב את השיח סביב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה גם עבור אלו שחזרו מן שדה הקרב, אך לעולם לא ישובו להיות מי שהיו. מטרת הפרויקט לנטוע בלבם של כל מי שחווה לחימה שאפשר, מותר ואף רצוי לשתף את חוויותיהם והרגשות המלווים אותם.
עוד כותרות ב-nrg:
• אמהות שכולות מתמודדות עם הכאב באמצעות יצירה
• "משחקי הכס": תושבי ווסטרוז יוצאים לבחירות
• תערוכה: עמדות מתגרות אודות גבריות בצה"ל
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
מתנדבי 'רסיסים' פועלים בשלושה אפיקים מרכזים: ארגון אירועים, איסוף סיפורים ואמנות. אמש (ג'), עם סיום טקס פתיחת אירועי יום הזיכרון, נפתחה התערוכה "יותר מעניין להסתכל אחורה", העוסקת בעיבוד הזיכרון מחוויות הקרב, במתח שבין זיכרון להיסטוריה וביחסים שבין נרטיב פרטי לנרטיב לאומי. התערוכה תוצג במשך שלושה שבועות בבית הנסן - מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה, רח' גדליהו אלון 14, ירושלים.
אוצרת התערוכה הדס גלזר, סטודנטית בבצלאל שזו עבודת הגמר שלה באוצרות, היא גם אחת ממקימי העמותה יחד עם בעלה ירון אדל. בתערוכה מוצגות עבודותיהם של יורם קופרמינץ, גדעון לוין, הילי גרינפלד, שיראל ספרא ויואב פרידלנדר.
גדעון לוין הוא לוחם צנחנים וצלם, שיוצר עבודות מקוריות בהן הוא מציב אלמנטים מהחוויה הצבאית ומצלם אותם בנוף צבאי. העבודות שלו נותנות ביטוי גם לזיכרון האישי הצועק וגם לשקט המלווה אותו ביום יום. הוא מנסה לגעת באמצעות הצילום בזיכרונותיו מהצבא עם סידרת העבודות '21,22,23' בה הוא צילם סצנות מבוימות על רקע נופים צבאיים, והציב אלמנטים כמו שמיכות סקאביאס, בזנ"טים ומדים.

הילי גרינפלד, אמנית פלסטית, לוכדת צילומי לוחמים בתוך כדורי שלג. הצילומים משמשים הן כעדות היסטורית על המלחמה והן כנקודת מבט סינגולרית, חלק מזיכרון פרטי. העבודה שלה מעלות שאלות על המקום של הזיכרון האישי הפרטי אל מול הזיכרון הקולקטיבי, ומקבלות נראות של שרידים ללא מקור. כדורי השלג עוטפים כמו כליפה את המהות של הזיכרון הקולקטיבי, זיכרון שהוא גם שלה מבלי שחוותה אותו באמת.


עבודותוי של יואב פרידלנדר עוסקות בקשר שבין דימויי מלחמה לתודעה קולקטיבית. הוא משחזר בסטודיו דגמי בטון מוקטנים של אתרים צבאיים, ומצלמם מנקודת מבט ש'כבר נראתה'. הדימויים משוחזרים מתוך זיכרונו של פרידלנדר, וזאת למרות שמעולם לא ביקר בהם. בפעולת השעתוק הכפולה הוא מבודד דימויים ארכיטקטוניים של לחימה, ומדגיש את האופן בו הדימויים חודרים לתודעה הקולקטיבית ומותירים רושם עז על החברה.

שיראל ספרא משתמש בעבודותיו בעמודים מהספר 'מסע הפלאים של נילס הולגרסון'. ספרא הופך את מילות הסיפור לחומר גלם, ועל ידי פעולות פשוטות של גזירה, קיפול ומחיקה מבטל את ההיבטים הקיימים של הסיפור, ומייצר מכלול חדש וטעון של מילים ודימויים, המתייחסים לזיכרון טראומטי. החיבור בין המילים, המשפטים והצורות אינו מביא לאיחוי בעלילה או להבנתה, אלא מעיד על מה שנעדר בין המילים שנותרו.



פרויקט 'רסיסים' מציג:
'יותר מעניין להסתכל אחורה'
אוצרת: הדס גלזר
כניסה חופשית | 21.4.15-16.5.15
בית הנסן - מרכז לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה בירושלים
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg