רוקדים כל הדרך לשנה החדשה

אלפים רקדו כל הלילה אל מול שלטונות המנדט הבריטי, ואלפים צפויים לגדוש את הפסטיבל גם בשנתו ה-70. עבור חברי קיבוצי עוטף עזה שישתתפו אף הם באירוע, סיסמתו משנות ה-40, "אף אם כל העולם מכה אותי ומתנפל עלי – אצא במחול", אקטואלית מתמיד

דליה מזורי | 22/9/2014 17:16
אלפי רוקדים וחוגגים צפויים להגיע בראש השנה לקיבוץ דליה כדי לחגוג 70 שנה לפסטיבל הריקודים הראשון שנערך בקיבוץ. בין הבאים יגיעו גם אורחים מיוחדים מיישובי הדרום, "להקת המחול עוטף עזה" (בניהולו האמנותי של גברי לוי), שהתאוששו מהפצמ"רים והקסמים, ועכשיו יש להם כוח, שמחת חיים ורצון לרקוד. זו להם ההופעה הראשונה אחרי מבצע "צוק איתן".

פסטיבל המחול הראשון נערך בשנת 1944 וסיסמתו בשנת ה-40 הייתה אמרה שנלקחה ממאמר של א.ד. גורדון: "אף אם כל העולם מכה אותי ומתנפל עלי – אצא במחול". לחברי קיבוצי עוטף עזה זו נשמעת סיסמא אקטואלית.

חגיגת הריקודים תכלול שיחזור מחולות העבר מ"הורה אגדתי", דרך ריקודי חגים, ריקודים אתניים, ריקודים חסידיים ועוד. המופע המרכזי יארח שרשרת להקות מכל רחבי הארץ, שיעלו ריקודים המשקפים את התכנים והנושאים בהם עסקו חמשת הפסטיבלים המיתולוגיים בדליה משנת 1944 ועד 1968, בהם ריקודי אדמה, מועדים וחגים, מחולות שלום, ריקודי עדות ועוד. בין ריקוד לריקוד ישולבו קטעי ארכיון נדירים שצולמו בדליה במהלך השנים.

עוד כותרות ב-nrg:
לאונרד כהן ממשיך להדהים גם בגיל 80
אבודים: הסדרה ששינתה את פני הטלוויזיה
על סדנאות הכתיבה: מי באמת מרוויח מזה?
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ארכיון קיבוץ דליה
כך זה נראה פעם. תיעוד של פסטיבל המחולות בדליה ארכיון קיבוץ דליה
ממשיכים לרקוד, למרות הכל

כנס מחולות העם הראשון, ביולי 1944, נערך ביוזמת נורית קדמן וגרטרוד קראוס, יוצרות בולטות בתחום המחול, שביקשו לשמר את תרבות המחול העממית של יהודים שהגיעו לארץ מהתפוצות השונות. בכנס ביקשו היוזמות ללמד את הקהל הרחב ריקודים חדשים, אותם יפיצו בכל הארץ. לצד מופע מחולות הופיעו 200 רקדנים במופע סיום אליו הגיעו 3000 צופים – קהל שיא באותה תקופה.

הפסטיבל נערך בימי שלטון המנדט הבריטי ואירועי "השבת השחורה", ולמרות העוצר הלילי שהטילו הבריטים – הקהל נשאר לרקוד כל הלילה, במפגן מחאה מול שלטונות המנדט.

בפסטיבל השני שנערך בדליה ב-1947, השתתפו כבר 25 אלף צופים וב-1958 – בחגיגות העשור למדינה הוא היה אחד מהאירועים הרשמיים של המדינה עם עשרות אלפי משתתפים.

בפסטיבל האחרון בקיבוץ דליה ב- 1968 הגיעו אמנם עשרות אלפים, אך קרנו ירדה. לאחר מכן נראה ש"דור הנפילים" התעייף ומהפקת המפעל הענק בדליה והפסטיבל לא התקיים במשך שנים רבות.

אלא שבשנים האחרונות האהבה לריקודי עם התעוררה מחדש, חזר הביקוש להרקדה ואלפים מוצאים את עצמם מקפצים בחוגים לריקודי עם שמתקיימים ברחבי הארץ. כך גם חודש הפסטיבל בדליה, אליו הגיעו אשתקד 3500 חובבים וצופים.

צילום ארכיון קיבוץ דליה
פסטיבל מחולות דליה בשנים עברו צילום ארכיון קיבוץ דליה
מפזז כבר 82 שנה

השנה מצפים לבואם של אלפים. לצד המופע המרכזי יארח הפסטיבל מרתון של למעלה מ-40 מרקידים ויוצרי ריקודים שיפזו בעשרות מעגלים והרקדות מגוונות.

בין עשרות ההרקדות: הרקדה מרכזית, הרקדת הורים וילדים, הרקדת לימוד צעדים ראשונים למתחילים, הרקדה בטעם של פעם, הרקדת נוסטלגיה לריקודים הישנים שאת רובם רקדו עוד בימי הפסטיבל הראשון, הרקדת ריקודי שורות ועוד.

בין מייסדי פולקלור הריקודים – איש שכוחו במותניו – יענקל'ה לוי הירושלמי בן 82, מרקיד ומחבר ריקודי עם, שעדיין פעיל ועדיין מקיים הרקדות. הוא חתום על אין ספור ריקודים שהפכו להיות הבסיס של ריקודי העם בישראל והיה שותף פעיל לפסטיבלים בדליה ב-1958 ו-1968. בפסטיבל השנה הוא משתתף עם מרקידים ויוצרי ריקודים בהרקדה משותפת המצדיעה לרקדני העבר וההווה.

אירוע "פסטיבל מחולות בדליה" יתקיים בשבת, ה-27 בספטמבר.

רן פרץ
חוזרים לרקוד בדליה רן פרץ
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

עוד ב''בבמה''

פייסבוק