מנדלה מהסרטים: דמות המנהיג בראי היצירה
דמותו האלמותית של נלסון מנדלה השתקפה על המסך זה מכבר על ידי תשעה שחקנים, רק אחד מהם דרום אפריקאי. ממורגן פרימן וסידני פואטייה ועד טרנס הווארד ואידריס אלבה בסרטים חדשים שיצאו השנה, סקירה של דמות המנהיג שחדר ללב האנושות וללב היצירה
מנדלה גיבש את המוניטין שלו בזכות מאבק סבלני ולא אלים כידוע, המזכיר במידה רבה את זה של מהטמה גנדי בהודו, אבל בקולנוע היו שניסו לסדוק את הדימוי הזה שלו. הבמאי הבריטי פיטר קוסמינסקי ניסה לפני כמה שנים ליצור סרט בשם "מנדלה הצעיר", המגולל את קורותיו של המנהיג בצעירותו כשלחם בשורות צבא שחרור השחורים ואז עדיין דגל במאבק אקטיבי חמוש למען שחרור מדינתו משליטת הלבנים הגזענים.
הפרויקט הזה לא יצא לפועל בסופו של דבר, אבל בפאזה הזו, של מנדלה כלוחם הדוגל בכוח, נוגע בקטנה סרטו של ג'סטין צ'דוויק "מנדלה: ארוכה הדרך לחירות" (2013). ההפקה הבריטית-דרום אפריקאית מבוססת על האוטוביוגרפיה של מנדלה, ומדובר באחד משני סרטים טריים על המנהיג האפריקאי שיוצאים השנה. את לוחם החופש הדרום-אפריקני ב"מנדלה: ארוכה הדרך לחרות" מגלם אידריס אלבה, למעשה השחקן האחרון שגילם את מנדלה בימי חייו.
הסרט, שאורכו 139 דקות, משרטט את דרכו של מנדלה מבית גידולו בכפר נידח, היותו עורך דין צעיר, התגייסותו למפלגת השחורים בקונגרס הדרום אפריקאי, מסעו העיקש להשגת שוויון זכויות לשחורים, מאסרו הארוך בן 27 השנים, שחרורו ולבסוף – בחירתו לנשיא השחור הראשון של דרום אפריקה. את רעייתו לשעבר וויני מגלמת נעמי האריס. הסרט עלה למסכים בארה"ב ממש לאחרונה, ב-29.11.
עד סוף השנה האזרחית אמור לצאת גם "וויני", שביים דארל רודט, בו מגלם את מנדלה טרנס הווארד. הסרט מתמקד במערכת היחסים שהתקיימה בינו ובין רעייתו בעבר וויני, מנקודת ראותה, אותה מגלמת ג'ניפר האדסון. וויני מנדלה הייתה כידוע שותפה למאבקו של של בעלה והמשיכה את פועלו בנחישות בשנים הארוכות בהן הוחזק בכלא. "וויני" אמנם כבר יצא למסכים ב-2011 אבל התקבל בביקורות איומות. יוצריו הורידו אותו מהמסכים והחזירוהו לחדר העריכה. אין ספק שתזמון יציאתו מחדש מתאים הרבה יותר, ונותר רק לבדוק האם באמת תהייה זו גרסה משופרת.
את אחד הפורטרטים המרשימים והזכורים לטוב של מנדלה גילם מורגן פרימן בסרטו של קלינט איסטווד "אינוויקטוס" (2009). הסרט ממחיש כיצד הנשיא הנבחר של המדינה, בתקופת כהונתו הראשונה, בחר בתבונתו המדינית לחבק את המיעוט הלבן במדינתו על ידי תמיכה מאסיבית בנבחרת הרוגבי הלאומית. נבחרת זו ושחקניה תמיד זוהו עם הלבנים במדינה, ובעזרת העידוד שהעניק לה מנדלה היא זכתה באליפות העולם בענף. על הדרך פיתח הנשיא השחור יחסים אישיים אמיצים עם קפטן נבחרת הרוגבי, שגילם מאט דיימון. בעקבות הסרט התפתחה ידידות קרובה בין מנדלה ופרימן.
סרט הטלוויזיה "מנדלה ודה קלרק" (1997), שביים ג'וזף סרג'נט, תיאר את תהליך חילוף המשמרות נטול שפיכות הדמים בין המנהיג השחור ונשיא דרום אפריקה הלבן אותו ירש. אחד משיאי הסרט היה כאשר ב-2.2.1990 הכריז הנשיא פ.וו דה קלרק בפרלמנט על חוקיותה של מפלגת השחרור הלאומית השחורה ועל שחרורו מהכלא של מנדלה. את מנדלה גילם בסרט סידני פואטייה ואת דה קלרק מייקל קיין.
ב-2007 יצא למסכים הסרט בבימויו של הדני בילה אוגוסט "להתראות באפאנה". הוא גולל את סיפורו של ג'יימס גרגורי (ג'וזף פיינס), אחד השומרים הבכירים של הכלא בו הוחזקו מנדלה ושאר בכירי תנועת ההתנגדות השחורה. גרגורי גדל על ברכי תורת הגזע וחונך להאמין שהשחורים הם גזע נחות. אלא שהיכרותו האישית עם מנדלה (דניס הייסברט) המתון והפיקח משנה את כל מערכת ההתניות האינסטינקטיבית שלו.
בסרט הטלוויזיה "מנדלה" תיאר הבמאי פיליפ סאביל כבר ב-1987 את קורות המנהיג השחור (דני גלובר), את הדרך השקטה בה הביא למהפך פוליטי במדינתו לאחר בחירות דמוקרטיות חופשיות, ואת זכייתו בפרס נובל לשלום.
בסרט "Endgame" (2009) שביים פיט טראביס, מתוארות השיחות האינטנסיביות שלאחר שחרור מנדלה שהובילו לביטולו הסופי של משטר האפרטהייד. את המנהיג הדרום אפריקאי השחור הנערץ גילם קלארק פיטרס.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg