סבב תערוכות: בדידות, שכול ועולם חדש
בדידות קיומית וחברתית, שכול וזיכרון באמנות ישראלית, עולם נברא בצמר וחוטים ואוסף של מאה זוגות אופניים בסבב תערוכות חדש
קפסולהמיצב "קפסול", של האמנית הרב תחומית אילנה סלמה אורתר, מוצג במוזיאון תל אביב לאמנות. זהו ארכיון חי המורכב מפעולות ומיצבים קודמים, מעין קפסולה המחזיקה תמצית ממכלול יצירתה של סלמה-אורתר, ה'מְקפסלים' עבודות על נייר שנוצרו לאורך השנים. הרישומים, 'עקבות על נייר', הם מעין דפי מעבדה העוברים תהליכים של העלמות, הסתרה או מחיקה. הם חושפים קטעים גיאומטריים הנראים כמו חלקי מבנים, שלדי בניינים, חלקי גשרים, מפת-שטח, תצלום מעל, או מוצר ארכיאולוגי, ולעתים הם כמגילות קלף מחוק שעליהן חריטות ושריטות המפוררות את הנייר והדימוי. בתוך מיכלי הזיכרון מזכוכית שקופה, בעלי מימדים משתנים.
"המיצב ממוקם בתוך המוזיאון, בתוך הקוביה הלבנה של הגלריה, כשהוא מבודד ומנותק מאתרי החירום והטראומה האישית שהניעו אותו, אבל הוא סופח אליו איכויות של המוזיאון" אומרת האוצרת, אירית הדר.
התערוכה כוללת גם את הקליפ "תעודת מעבר", שעוסק בסיפור של מחנה היהודים במרסיי, ארנאס, "מחנה היהודים" והוצג במוזיאון לאמנות עכשווית במרסיי.
התערוכה תינעל ב-22.2.2014.

דם המכבים
באמצע השנה, הרחק מימי הזיכרון, מוצגת התערוכה "דם המכבים - זיכרון ושכול באמנות ישראל", במוזיאון הנגב לאמנות בבאר שבע. התערוכה מתמקדת בהשפעותיה של המלחמה בישראל, על החרדה, אימת הקרב, הכאב והשכול ואופן ביטויים בשפה האמנותית.
בתערוכה הקבוצתית מיוצגים כ-30 אמנים מתחומים יצירה שונים: ציור, פיסול, וידאו ארט וצילום. התערוכה מפנה מבט אל העבר לאמני המלחמות, החל ממלחמת העצמאות והאמנים לודוויג בלום ("מגדל המים בנגבה"), משה טמיר ("אמנון הפצוע") ומנחם שמי ("דיוקן ג'ימי המת"), דרך הבולט שבהם יגאל תומרקין ("הוא הלך בשדות"), ועד עבודות של אמנים מתקופת מלחמת יום הכיפורים, מלחמת לבנון והאינתיפאדה ובהם שי אלוני, דרורה דומיני, דוד וקשטיין ועוד.
את התערוכה יזמה החוקרת והאוצרת ד"ר מירי גל עזר. "בחירת העבודות מאירה באור חדש את תגובת האמנות למלחמה ואת יחס האמנים למציאות בה הם לקחו חלק כחיילים וכאזרחים" מסבירה ד"ר דליה מנור, מנהלת המוזיאון.
התערוכה תינעל ב-19.1.2014.

בדד. מוזיאון על התפר
"אם אתה בודד, כשאתה לבד, סימן שאינך בחברה טובה", כתב ז'אן פול סרטר. הבדידות וכיצד היא משפיעה על האדם בעידן העכשווי - זהו נושאה של תערוכה קבוצתית חדשה: "כל אדם נושא חדר בתוכו", המוצגת במוזיאון "על התפר" בירושלים. בתערוכה משתתפים אמנים מהארץ ומחו"ל ובהם האמנית הצרפתיה סופי קאל, יספרט יוסט מדנמרק, האמנית היפנית צ'יהרו שיוטה והאמנים הישראלים: שרון אתגר, יעל בורשטיין וסיגל ברגמן. המוזיאון הירושלמי,השוכן על קו התפר שבין העיר המערבית למזרחית, חרט על דגלו עיסוק באמנות חברתית.
התערוכה הנוכחית עוסקת בבדידות האנושית בעידן הרשתות החברתיות, וחיים על רקע סביבה עירונית תובענית. "רבים מאיתנו מחפשים סימולציות של חיים הנראים מסעירים יותר מן החיים עצמם, וחוששים ממציאות שאינה מתווכת על ידי מחשבים", אומר האוצר רפי אתגר. "אלפי מסרונים הנשלחים בכל יום על ידי אנשים ברחבי העולם, שמבלים שעות רבות ברשתות חברתיות, יצרו תופעה חדשה של ניכור ואשליה של חברויות וירטואליות. אנו אוספים אלפי חברים ומדמים את היחסים איתם ליחסים אנושיים. אבל ככל שהטכנולוגיה מתפתחת כך נסוגים חיינו הרגשיים".
התערוכה תינעל ב-1.2.2014.

ללא מעצורים
אופניים, אחד מכלי תחבורה המוכרים ביותר בעולם, מככבים בתערוכה חדשה ומקורית "ללא מעצורים" המוצגת במוזיאון העיצוב בחולון.
התערוכה, בה מוצגים 100 זוגות אופניים איקוניים, תאפשרת מבט מקרוב על האופניים, כלי תעבורה אישי, שסימל לאורך מאות השנים את חופש התנועה לכל בני האדם באופן שוויוני, והפך בשנים האחרונות לאביזר טרנדי המסמל את תרבות הפנאי והלייף סטייל.
בגלריה העליונה מוצגים 43 זוגות אופניים מתוך אוסף האופניים הפרטי והגדול ביותר בעולם של האדריכל האוסטרי מיכאל אמבאכר ובהם אופניים מראשית המאה, אופניים עליהם רכבו חיילים במלחמת העולם השניה, "אופני השליחים" מאיטליה ועד לאופניים ששימש את זוכי מירוץ הטור דה פראנס.
התצוגה בגלריה התחתונה, שאצר ערן ליטוין, מוקדשת לתעשיית האופניים הישראלית, והיא כוללת 12 זוגות אופנים שיוצרו בארץ בשנות ה-50-60 על ידי החברות "חרש אופן", "מיכלסון", "דהר" ו"מפעלי אופנים ישראלים" והושאלו לתערוכה מאוסף אלון וולף.
לצד הדגמים יוצגו בתערוכה גם פרסומות של החברות המקומיות, תרשימים לייצור אופניים ועוד.
התערוכה תינעל ב-22.3.2014.

ניצוץ
בצמר ארגמן, חוטי זהב, גזרות כסף וברישום עדין, טווההא מנית מאיה גלפמן עולם טרם בריאותו. בתערוכה החדשה שלה "ניצוץ" בגלריה "צדיק" שביפו, גלפמן נוגעת בדואליות הנובעת מהעשייה האנושית. מצד אחד שואפת הנפש להישאר כנה ונאמנה לעצמה ולמקורותיה, ומצד שני - מושפעת ממערכת הערכים, הציפיות והאמונות הסובבות אותה.
זוהי תערוכת היחיד החמישית של האמנית הצעירה. מאיה גלפמן, בוגרת שנקר, מוכרת בזכות הקשר הבלתי אמצעי שהיא יוצרת עם הקהל ומזוהה במיוחד דרך אמנות הרחוב שלה - פרויקט "שימו לב", לבבות הצמר האדומים הפזורים ברחבי תל אביב ובערים שונות בעולם.
"בתערוכת היחיד 'ניצוץ' היא נכנסת בשערי הגלריה וקוראת תיגר על מיתוס היצירה. זוהי מעין נקודת התחלה המציתה את עשיית האמנות של גלפמן, שעבודותיה מאופיינות במיצבים וברישומים עדינים ומורכבים. הטכניקה המעורבת והייחודית משרתת הלכה למעשה את החיפוש המתמיד אחר אמירה אותנטית. בעבודותיה מצליחה גלפן לשחזר את רגע בריאתה של יצירת האמנות, את המעשה ואת תחושותיה", אומרת האוצרת, חנה קומן.
התערוכה מוצגת בגלריה צדיק השוכנת במבנה עותמנאי עתיק בשוק היווני ביפו.
התערוכה תינעל ב-14.12.13.
