פנייה שמאלה באלבקרקי: עיר החטאים של וולטר ווייט
כש"שובר שורות" עלתה לאוויר, תושבי אלבקרקי, שבה היא מתרחשת, לא רצו שום קשר עם היצירה האפלה שמתארת עולם של סמים ואלימות אך חמש עונות אחרי, ולקראת פרק הסיום ששודר אמש בארה"ב, העיר המדברית בניו מקסיקו נהנית מההצלחה המסחררת של הדרמה זוכת האמי ומאלפי המעריצים שנוהרים למקום בעקבותיה. לפחות אין לה פסטיבל מחולות

לקראת הפרק האחרון, ששודר הלילה בארה"ב, זרמו אלפי מעריצים לאלבקרקי כדי לראות את המקום שבו מתרחשת הדרמה זוכת האמי, שבה המורה לכימיה וולטר ווייט הפך לברון סמים יחד עם העוזר שלו, ג'סי פינקמן. רשויות התיירות הקימו אתר אינטרנט מיוחד לטובתם, ועסקים מקומיים מציעים סיורים ומרצ'נדייז, כולל ממתקים בצבע כחול ודונאטס בהשראת הקריסטל מת' הטהור והכחול שבישלו שתי הדמויות הראשיות."'שובר שורות' היא דבר מדהים עבור העיר. תיירות הבידור נמצאת בשיא של כל הזמנים", אומר מייק סילבה, בעלים שותף בחברת תיירות מקומית, שהסיורים שלה המבוססים על הסדרה מוזמנים חודשים קדימה. התוכן הקשה לצפייה של התוכנית - חיתוך גרונות, אמבטיות חומצה, מכורים שמתים ממנת יתר - הדאיג בהתחלה את העיר, אבל לדברי סילבה, הרשויות והעסקים הצטרפו עכשיו לעגלה הנוסעת. "כולם בעניין".
ראש העיר ריצ'רד ברי אומר שהסדרה שמה זרקור על היתרונות של אלבקרקי עבור הפקות קולנוע וטלוויזיה: מסים נמוכים, שמש נעימה ונופים מדהימים. עד כה התעשייה השקיעה כאן 416 מיליון דולר בארבע השנים האחרונות. יוצר הסדרה וינס גיליגן אמר שאלבקרקי היא דמות בסדרה, אבל לטענת ראש העיר, הצופים יודעים שזה לא משקף את העיר האמיתית. "עדיין לא פגשתי אחד שלא מבין שזו דרמה בדיונית", אמר ברי.
ברי מצביע לעבר הנוף שנשקף ממשרדו בקומה ה-11: שדרות עצים שמפנות את מקומן לטובת מדבר, הרים ושמיים כחולים. הפשע בעיר נמצא ברמתו הנמוכה ביותר זה חודשים. "יש כאן איכות חיים נהדרת". עם זאת, אי אפשר להסתיר נימה של חשדנות ואף התגוננות מאחורי נאום "הבית הגאה של 'שובר שורות'". זאת מכיוון שהאמנות מחקה במובן מסוים את המציאות. מאחורי החזות המתורבתת והנוצצת, אלבקרקי וחלקים אחרים מניו מקסיקו סובלים מסחר בסמים, התמכרויות, אלימות ושחיתות. הרואין טהור וזול, יחד עם תרופות מרשם, מתדלקים מגפה ארצית של מקרים של מנות יתר - הצעירים כאן משתמשים פי שניים או שלושה יותר מאשר במדינות ארה"ב האחרות, ועדיין ההערכה היא כי 25,000 מהמכורים מזריקים.

הנרייטה, 62, מכורה לשעבר ומבריחת סמים לשעבר שביקשה לא לפרסם את שם משפחתה, מתארת עולם אפל של בתי קראק, זנות ומלחמות כנופיות, מפחיד בדיוק כמו בסדרה. "אלה חיים מפחידים", היא אומרת, "מפני שעוברים אל הצד האפל. זה מעגל קסמים שחוזר וחוזר על עצמו. אם אתה מכור, תיקח את מה שאתה יכול להשיג. אם אין הרואין, תיקח מת'. אם אין מת', תיקח קראק או קוקאין".
אחרי שנאנסה בתור ילדה, הנרייטה ברחה מהבית והתמכרה לאלכוהול, גלולות, קראק, מת' והרואין. היא השתקמה, עשתה תואר ועבדה בתור עובדת סוציאלית לפני שנכנעה שוב להתמכרות, 20 שנה אחר כך. אז גם סחרה בסמים כדי לממן את התחביב שלה. "ניסיתי מת', אבל לא היה לזה הטעם הנכון. העדפתי קראק".
בניסיונותיה לממן את המנה הבאה היא פגשה זוהמה וזנות. "נשים יוצאות כדי למצוא דרך להיות בהיי ושיהיה להן מקום להיות בו". בן דוד שלה ששימש כבלדר סמים מעבר לגבול עם מקסיקו, צרך את הסם במקום להבריח אותו והעלה עליו את חמתו של הספק שלו. "הם שלחו אנשים וירו בו בראש למען יראו וייראו", מספרת הנרייטה. הוא שרד, אבל בלי עין ועם נזק מוחי.
הנרייטה נתפסה מבריחה קראק מעבר לגבול ב-2005 ונשפטה ל-18 שנה בכלא. היא שוחררה בשנת 2009 והיתה תחת השגחה של ארגון ללא מטרות רווח בשם "צומתי דרכים לנשים", בשבוע שעבר היא סיימה תוכנית טיפול וגמילה בת ארבע שנים. "אלוהים שמר עליי. ניתנה לי הזדמנות שנייה".

אבל לא לכולם היה כזה מזל. עשרות חסרי בית או מכורים שבכלא מחכים למקומות בשני המרכזים של "צמתים" באלבקרקי. "הצורך עולה בהרבה על היכולת שלנו", אומרת אמנדה דאגלס מהארגון. הדרך שבה ההתמכרות מתוארת ב"שובר שורות" היא "עצובה בריאליסטיות שלה", אומרת דני קריס, מומחית לטיפול בהתמכרויות. "הקלות שבה ג'סי נופל בכל פעם חזרה לסם מאוד משקפת את המציאות".
לפי נתוני מפקד האוכלוסין, ניו מקסיקו היא המדינה השנייה הכי ענייה בארה"ב ולרבים בה אין עבודה, תזונה הולמת וביטוח בריאות. שכונות עניות באלבקרקי, כמו וילג' טרומבול, שידועה בכינוי "אזור מלחמה", נגועות באירועי ירי הקשורים לסמים. בשונה מהמעבדה הביתית של וולטר ווייט, רוב המת', ההרואין והסמים האחרים במדינה מגיעים ממקסיקו, שבה נהרגו כ-80,000 בני אדם מאז 2006 בתקריות אלימות על רקע סמים.
ושלא כמו השוטרים ההגונים בסדרה, חלק מהשוטרים במציאות סטו מדרך הישר. אנג'לו וגה, לשעבר מפקד תחנת המשטרה בעיר קולומבוס, הודה שהיה ברשימת מקבלי המשכורות של קרטל חוארז. דארן וויט, האחראי על בטיחות הציבור באלבקרקי, הזהיר בשנה שעברה כי קרטלי הסמים מחפשים גורמים רשמיים שמוכנים "להתלכלך".
וזה לא רק המשטרה, מתברר. דני ברנט, לשעבר מפקח בית ספר מהעיר קריזוזו, הורשע בשבוע שעבר בהדלפת מידע על חקירה פדרלית בעניין סמים והברחות נשק. אשתו פולה היא עוזר במשרד התובע הכללי. נגדה לא הוגש כל כתב אישום.
אבל מעריצי "שובר שורות" באים לבקר את הבדיון, לא המציאות, ולפי סילבה, מהחברה שמפעילה סיורים, הם לא מתאכזבים. "הם כל כך מתרגשים, הם מתים על זה". הם מסיירים בבתים של וולטר וג'סי, במסעדת המזון המהיר של אויבו של ווייט, גאס פרינג, ובמכון שטיפת המכוניות שבו אשתו של וויט, סקיילר, הלבינה את הכסף.

מכיוון שהסדרה צפויה לעוד המון שידורים חוזרים וסינדיקציה, סילבה מצפה שסיורי "שובר שורות" ימשיכו עוד כמה שנים. הוא מחזיק אצבעות ומקווה שסדרת הספין אוף המתוכננת, בכיכובו של עורך הדין הנכלולי סול גודמן, אכן תצא לפועל. "זה יהיה נהדר עבורנו", הוא אומר.
חברי הצוות במסעדת Dog House השמנונית , שהופיעה בכמה פרקים, מושכים בכתפיהם ומחייכים כשהמעריצים ממלאים את המסעדה הזעירה. "הם מגיעים לכאן מכל מקום", מתפעמת לוסיל מרטינז, עוזרת למנהל. בעל הבית שבו גר ג'סי, במעלה הכביש, קצת פחות נלהב מהמבקרים. "רובם די מכבדים את המקום, אבל זה הפך למטרד".
אלבקרקי שטופה ספקולציות לגבי סוף הסדרה. בברים, בבתי קפה ובמשרדים אנשים דנים בשאלה אם וולטר יציל את ג'סי ויהרוג את הניאו נאצים, ואם ג'סי אז יהרוג את וולטר. כששאלו את ראש העיר אם יש לו מידע פנימי, הוא נד בראשו: "לצערי לא".הנרייטה , למרות הסבל שגרמה לה ההתמכרות, מודה שיש לה חולשה לוולטר, יצרן המת' האכזרי והמעונה, בגילומו של בריאן קרנסטון. "גם הוא, כמוני, יודע מה זה סבל".