חייל של אהבה: מי אתה, עומר אדם?
כך הפך עומר אדם, בעבר מתמודד שפרש מ"כוכב נולד" והיום טירון בחיל חימוש, לתעשייה של איש אחד
מחוץ ליחידת הדיור של אדם, ביתן בעל כניסה נפרדת הפונה לבריכה, פטרל עד לאחרונה צמד נוסף: הדוברמנים טייסון ודובי, שווידאו כי אין אורחים לא קרואים המסתובבים בקרבת מקום (דובי מת לאחרונה וכרגע טייסון נושא בעול לבדו). גם הגדר ההיקפית של החצר הוגבהה מאז שהילד התפרסם כדי להקשות על מציצנים, ואת מערך האבטחה משלימות מצלמות שעוקבות אחרי ההתרחשויות בדרכי הגישה לחווילה המשפחתית במושב משמר השבעה.

זו לא אחוזה ראוותנית: ממדיה סבירים, הארכיטקטורה פונקציונלית. גמדי גינה או מזרקות לא ימצאו דרכם אליה. עם זאת היא מבהירה בעצם נוכחותה השקטה שעומר אדם לא מגיע מהשכונות. בילדותו לא בעט בכדור מסמרטוטים, ושום קרוב לא משכן כליה כדי לתת לקריירה דחיפה ראשונית. פה הסיפור אחר: משפחה שהיה לה השקיעה 200-150 אלף שקל במימון הפקת אלבום הבכורה של הבן. אמנם הימור, אבל במקרה של כישלון מוחץ הוא לא היה גורר את האב יניב, איש עסקים שנע תכופות על קו ישראל-גיאורגיה, את האם שרון, מדריכת מעגלי הקשבה וקורסי העצמה, ואת שלושת הבנים - עומר, רואי (14) וגל (10) - לפת לחם. מה גם שההימור הצליח.
על בסיס קווי העלילה הללו החלו לאחרונה ב-yes בפיתוחה של סדרת דרמה יומית בשם "הזמיר מסביון", שבמרכזה בן עשירים הכובש את סצנת הזמר הים תיכוני. במשפחת אדם מספרים שהפקת התוכנית פנתה אליהם והציעה שעומר יככב בתפקיד הראשי. בהפקה, לעומת זאת, מסבירים שלאדם הוצע רק לנסות את מזלו באודישן ושהסדרה, שכרגע מוקפאת, לא תוכננה להיתפר על פי מידותיו. בכל מקרה, אנשיו של אדם מדגישים שההימנעות מטלוויזיה היא בגדר אסטרטגיה, ושגם גישושים מצד "רוקדים עם כוכבים" ו"חי בלה לה לנד" נדחו על הסף. למרות האינסטינקט האומר שמה שלא בטלוויזיה לא קיים, צריך לתת לאנשים שעומדים מאחורי עומר אדם את הקרדיט. הקונצרן האדיר הזה מעיד שהם כנראה יודעים מה הם עושים.
עומר אדם, בוגר תיכון אנקורי בראשון לציון, שהתכונן לבגרות בהיסטוריה על סיפונה של מג'יק 1 והופיע באירוע משפחתי של המחנכת, עושה כעת טירונות ליד צריפין. הוא הימם רבים כשהיה לזמר הראשון שכובש את קיסריה לפני שמלאו לו 18 ועכשיו הוא ישן באוהל וטוחן מטבחים. בהמשך הדרך יוצב בתפקיד עורפי בחיל החימוש ויחזור מדי יום הביתה כדי לתחזק את הקריירה. מה לעשות שבמקרה שלו השתמטות לא היתה אופציה. גם לא להקה צבאית. אדם הוא נצר לשושלת צבאית מפוארת: סבו שמואל אדם, אל"מ במיל', היה ממקימי היחידה ללוחמה בטרור, ואביו יניב, רב סרן במיל', היה סגן מפקד שלדג וסמח"ט צנחנים. קרובי משפחה נוספים הם יקותיאל (קותי) אדם, סגן הרמטכ"ל שנהרג במלחמת לבנון הראשונה, ואודי אדם, אלוף פיקוד הצפון במלחמת לבנון השנייה.
אלא שלעומר אדם הגורל הועיד קריירה אחרת. היום כבר אפשר לדבר עליה במונחים של תעשייה: ממוצע של 25-20 הופעות בחודש, עשרות אלפי הורדות סלולריות,
אז איך הצליח עומר אדם לקחת את כל הקופה, או לפחות את רובה? רבים בסצנת הזמר המזרחי מפנים את תשומת הלב לכך שבכל הקשור לבחירת השירים ולצבע הקול שלו, הילד השתחל לנישה ששיוועה לחידושים: המוזיקה המזרחית הסמי-כבדה, כזו שמפלרטטת עם מוזיקה ערבית ולא עם פופ מועדונים. עבור אדם, שגדל על ברכיו של איציק קלה (במובן הכי מילולי, מדובר בחבר טוב של המשפחה שמגיע מדי שבוע לארוחת שבת) והושפע מזמרים כמו עופר לוי ויניב בן משיח, זו היתה בחירה טבעית. עם זאת, מנהלו האמנותי אסף אטדגי מודה: "זו היתה אסטרטגיה. אמנם התחלנו עם 'להיאבד ברוח' שהוא יותר פופי, אבל משם מיד שברנו ימינה ל'אל תלכי' שהוא מזרחי הארדקור".

העובדה שהסגנון הזה הולבש על גוף של נער ביישן בעל זיפים צפופים וחיוך לבן היתה חידוש מסעיר בסצנה הזאת. בתעשייה אמנם מכנים את אדם "גרוש פלוס שניים" על שום החזות הבוגרת, אבל בז'אנר שהונהג עד אז ברוטציה על ידי עופר לוי ואבי ביטר, הוא נחשב לגיים צ'יינג'ר.
מי שסייעה לאדם בחשיפה ראשונית היתה התוכנית "כוכב נולד". הוא החל את העונה השביעית של התוכנית כמתמודד, ונבעט לאחר שהתגלה כי עיגל את גילו כלפי מעלה, ל-16. בדיעבד ייתכן שהפרידה הכפויה מ"כוכב נולד" - שמשמעותה ניתוק הקשר עם טדי הפקות, שאליה מחויבים בחוזה כל בוגרי התוכנית גם אחרי סיומה - עשתה לו רק טוב. בראיון ל"ידיעות אחרונות" אמר: "אתה חותם עם 'כוכב נולד' על חוזה והם לוקחים אותך גם קצת להיות שחקן, קצת לעשות פסטיגלים. הם לא עובדים על האמנים לעשות אותם זמרים. אבל אני זמר".
לא רק זמר, גם בעל חוש עסקי מפותח. חודש וחצי בלבד אחרי שאולץ לעזוב את "כוכב נולד", השכיל אדם להשתמש במומנטום הציבורי שהעניקה לו התוכנית ושחרר סינגל ראשון. מיד בעקבותיו גם החלו ההופעות. מאז הוא מופיע כאמור 25-20 פעמים בחודש - כולל אירועים ושמחות משפחתיות - וגובה על כל מופע כ-40 אלף שקל. הופעות בפני גופים גדולים יותר כמו עיריות או ועדי עובדים יכולות להגיע גם לתעריף של 120 אלף שקל, תלוי מה המשאבים שהוא משקיע בערב נתון.
חוץ מבקיסריה, הוא משתדל לפתוח קופות כמה שיותר (ההופעות הבאות יתקיימו לקראת סוף מרס במרכז הקונגרסים בחיפה ובהאנגר 11 בתל אביב) ובין לבין לא אומר "לא" לשום לקוח. הוא הופיע בסלון של איש עסקים אמיד בפני כ-20 איש ובמועדון בשדרות כשהעיר הופגזה במטחי קסאמים. במסגרת המאבק הלוהט המתנהל בימים אלה על הפריבילגיה לארח אותו ביום העצמאות, מספר מקורב, הציעה לו עירייה אחת לו תעריף כפול, שמוערך בכ-280 אלף שקל, בתמורה להארכת ההופעה על חשבון התחנה הבאה. ההצעה נדחתה בנימוק שלכמה שיותר קהלים מגיע ליהנות מהילד.
תעשייה בסדר הגודל הזה דורשת שדרת ניהול, ועם הזמן התגבשה סביב אדם כוורת הכוללת את האב יניב; דורון יצחקי, מנהלו העסקי ויד ימינו של האב גם בפרויקטים נוספים; אסף אטדגי, המנהל האמנותי; עופר מנחם, שאחראי ליחסי הציבור והתקשורת; ודורון מדלי, תמלילן, מעבד מוזיקלי ושותף לבחירת השירים (שבאחרונה מתרכז בכתיבה ומלווה את אדם מרחוק).
המנגנון המשומן העומד מאחוריו, כמו העובדה שההצלחה שלו מתוארת על ידי קולגות במונחים עסקיים כגון "כניסה לוואקום" או "זיהוי משבצת", עשויים ליצור רושם שמא מדובר במוצר מתוכנת ומהונדס, בזמר נשמה בלי הרבה נשמה. אלא שהאנשים שעובדים עם אדם נשבעים שזה לא המצב, ושהילד שולט בקריירה שלו ביד רמה.

בחירת השירים מתבצעת בקבינט מורחב שבו פרט לאדם יושבים יניב, אטדגי, מדלי ולעתים הגיטריסט ניסים עמר והקלידן שי אזולאי. אדם משתדל לצרף לפורום הזה גם שניים או שלושה נציגים נאמנים מהקהל שלו, מתוך מחשבה שהם יידעו לזהות להיט גם אם אין להם זיקה פורמלית לתחום. על כל פנים, הילד הוא הפוסק הסופי.
בנוגע ל"בניתי עלייך", למשל, היתה התלבטות בוועדה. זה לא שהרפרטואר של אדם מושתת על שירי משוררים, אבל במקרה הזה היו שהצביעו על כך שהליריקה ("תגידי כמה זמן/אבא שלך גנן/איך אני הוזה/מין פרח שכזה") אינה ברמה הנדרשת. "עומר ידע שזה לא 'עטור מצחך', אבל היו לו אינסטינקטים טובים לגביו, הוא קלט שזה שיר שעושה שמח והחליט ללכת על זה", מספר מקורב לזמר. להכתיר את ההימור כמשתלם יהיה אנדרסטייטמנט. "בניתי עלייך" צבר כבר יותר מ-6.3 מיליון צפיות ביוטיוב, ועל פי נתוני גוגל הוא השיר השני הנצפה ביותר על ידי גולשים ישראלים בשנת 2011 (אחרי "On the Floor" של ג'ניפר לופז).
הצוות של אדם גם התריע שעוד לא הבשילו התנאים לדואט עם איציק קלה, והביע חשש שהקולות שלהם לא ישתלבו בצורה הרמונית. אדם הקשיב בנימוס, אבל לבסוף בחר אחרת. הוא הקליט עם קלה את "קסם", שהפך גם כן ללהיט. יוני רועה, שהלחין לו בין השאר את השיר "נמס ממך", מספר: "עומר התקשר אליי ושאל אם הוא יכול 'למזרח' את המקצב, כי כתבתי מקצב שהאופי שלו יותר דאנסי. זאת היתה הצעה מבריקה ואמרתי לו ללכת על זה".
עדות נוספת לפרפקציוניזם של אדם, כמו לאוזן הרגישה שלו, אפשר למצוא בפתיח לשיר "נשבעתי לעולם". אדם לא היה מרוצה מהטייק של הכינורות וביקש מאנשיו ביצוע איכותי יותר. אחרי שחיפשו בשוק המקומי ולא מצאו ביצוע שהניח את דעתו של אדם, הוחלט לשלוח סקיצה להרכב טורקי, וזה החזיר עיבוד לשביעות רצונו. זו היתה פרוצדורה יקרה ומורכבת, בוודאי בהתחשב במשקל היחסי של תפקיד הכינור בשיר. לא אדם הוא האדם שיתפשר.
במשפחה מספרים שחפיפניקיות נשפטת אצלו לחומרה. אחרי הופעה שהתקיימה בחתונה בבאר שבע ולא התנהלה לרוחו, ביקש לפטר לאלתר שניים מנגניו משום שחש שניגנו בלי מוטיבציה. באותו מעמד גם הודיע שהוא מבקש להפסיק את ההתקשרות גם עם החברה שסיפקה לו ציוד הגברה משום שהיא לא עומדת בסטנדרט הראוי מבחינתו. "בחיים לא פגשתי מישהו כל כך צעיר, שלא הבין קודם לכן באולפנים, סקיצות ואיסוף חומר, ותוך פחות משנה הפך למומחה עם טעם מעולה", אומר מדלי, "הוא יודע מה הוא עושה, יש לו אומץ לקחת סיכונים והוא מכיר את הקהל שלו יותר טוב מכולם. מאז קיסריה הוא היחיד שמחליט".

הקשר הראשוני בין אטדגי למשפחת אדם נוצר מאחורי הקלעים של הפקת "כוכב נולד" - האמרגן נכח שם כמלווה של מרגול. אחרי שאדם הועזב ניגש דורון מדלי לאב יניב והמליץ לו לקחת את אטדגי כמנהל. אטדגי זומן לבית המשפחה במשמר השבעה, ובתום סשן שארך כארבע שעות סוכם על התקשרות בין הצדדים. כבר אז יידע אטדגי את יניב אדם שאת חלקו ברווחים (30 אחוז), יחלק חצי-חצי עם אדם נוסף, מרגול. לדברי האב, הוא השיב לאטדגי שאין לו כל כוונה להתערב באופן שבו הוא מנהל את רווחיו, אבל הזהיר אותו שאם ענייניו הפרטיים יזלגו וישפיעו על הקריירה של הילד, החוזה ביניהם יתבטל בו במקום. זליגה שכזאת לא איחרה לבוא.

עם זאת גורמים בתעשייה מספרים שהאידיליה בין משפחת אדם לאטדגי הופרה. בסביבתו של הזמר אין מי שמוכן לאשר את זה, אבל יצוין שבעקבות הפרשה קוצצו סמכויותיו הניהוליות של אטדגי והן הועברו בחלקן ליצחקי, נציג המשפחה. ההפקעה היתה בכל מה שקשור לסגירת ההופעות, לדיאלוג מול הלקוח ולטיפול בתשלומים השוטפים. אטדגי בתגובה: "כל העניינים הכלכליים הועברו לדורון ואני מתעסק בעיקר ולא בטפל. קיבלתי את זה בסבבה וזה נעשה בהסכמה של כולם ובאהבה גדולה".
עם אסף צנעני, בנה של מרגול, שכתב והלחין עבור אדם שירים וליווה אותו גם בהופעות, הקשר נותק לחלוטין. בראיון קודם המעיט אדם בחשיבות היחסים שהיו לו עם צנעני הבן ואמר: "היה בינינו קשר של כתיבה... הוא בא מדי פעם להופעות שלי כדי לעזור לנגנים ולסדר את הבמה, לעזור בבאלאנס. הוא היה סוג של מנהל להקה. אנחנו לא כל כך קרובים". יחצן בכיר בסצנת המוזיקה המזרחית טוען אחרת: "לפי הבנתי הוא היה הרבה יותר ממנהל להקה. כשאני רציתי שעומר אדם יופיע באירוע, הרמתי טלפון לאסף צנעני ולא לאטדגי". צנעני עצמו מסרב להתייחס לנושא. "אני כבר לא עובד עם עומר אדם, שיהיה לך שבוע טוב", מסר.

לפני כל הופעה לאדם יש ריטואל: שאיפה של שמן אקליפטוס, כדי לפתוח את הסינוסים. הילד מצונן תמידית, ובגיל 12 אף עבר ניתוח במחיצות האף, מה שלדברי המשפחה הביא לירידת הפרופיל הרפואי שלו. במסגרת ריטואל אחר הוא מתלבש לפני הופעה בבגדים שהוא עתיד להופיע בהם, מצלם את עצמו, שולח באייפון לליאת אשורי, מכרה נוספת מימי "כוכב נולד", וממתין לאישור.
אשורי היא הגורם ב"קבוצת אדם" האחראי על הסטיילינג והיא לוקחת אותו לקנייה מרוכזת פעם בתקופה. אם זה היה תלוי בו, היא אומרת, הגרדרובה שלו היתה מורכבת כולה מהוגו בוס, המותג החביב עליו, אך היא משתדלת לקחת אותו גם למחוזות פחות יוקרתיים כמו קסטרו, Zara ו-H&M. "בסופו של דבר, לקנות בגדים זה די עול מבחינתו", אומרת אשורי, "הכי חשוב לו שזה יקרה מהר, ועדיף אם אפשר לוותר על הנוכחות שלו. מעניין אותו רק לשיר. זה ברמות כאלה שאני לפעמים בוחרת לו טרנינג לבית".
למערך האופנתי של אדם מייעץ לפרקים גם ליאור אטדגי, אחיו של אסף. אדם והאחים אטדגי מגיעים מדי פעם לחנות לאונרדו בבית פנורמה בתל אביב ובוחרים עבורו בגדים. בחנות מספרים שהילד התוודה על חולשה מיוחדת לחולצות מכופתרות בצבע ורוד, ושקשה מאוד לשכנע אותו להיחנט בחליפה. עם זאת, הפריט היקר ביותר שקנה שם היתה חליפה שנתפרה במיוחד עבורו לקראת הופעה בקיסריה ותומחרה בכ-3,000 שקל .
לגבי המכונית שהוא מעדיף ללבוש, בראיון סיפר שהוא "שואף לב.מ.וו אקס 6 או מרצדס יפה", ובינתיים כמה אנשים כבר דיווחו שראו אותו נוהג במרצדס. האב יניב מבקש להבהיר שמדובר במכונית הפרטית שלו, ושייתכן שעומר לקח אותה לסיבוב פעם או פעמיים, לא יותר. לדבריו, הילד ממעט להשתמש ברכב אבל בשעת הצורך מתנייד במאזדה 3 הלבנה והבלתי מנקרת עיניים שלו.
אבל כיאה לקונצרן הכלכלי שהוא, אדם גם מטפח כמה תחביבים לא בלתי יקרים: הוא רוכב על טרקטורונים, ובאופן כללי חזק בעניין של ספורט אתגרי - סקי מים, סקי שלג, אופנוע ים - ומרבה בטיסות לחו"ל. לאחרונה נתן גיחה לחופשת סקי משפחתית בשווייץ ולפני כן קפץ עם חברים לתאילנד ולאמסטרדם.
חבר טוב ופרטנר לנסיעות לחו"ל הוא נדב שצר, איש חיי לילה תל אביבי. "הוא לא מבלה המון, אבל לפעמים אני לוקח אותו למקומות שלי, למשל לגלינה", מספר שצר, "הוא תמיד בא עם חברים מהבית, בני גילו, ותמיד מסכים להצטלם עם מי שמבקש ממנו". לפני כחודשיים תועד אדם כשהוא מסתובב בטיילת של אילת עם שצר ועם אחת, בר רפאלי. שצר מסרב להרחיב בנושא מערכת היחסים הזאת.
בר רפאלי, הוגו בוס, תאילנד והמרצדס שהיתה או לא היתה, למרות כל אלה, בסביבתו של אדם מדגישים שמדובר בילד צנוע וחף מגינונים. "אנשים לא יודעים שהוא ביישן", אומר המנטור קלה, "בתור ילד אני זוכר שהוא רק היה מסתכל עליי מהצד בפה פעור, אבל עד היום, כשאני מגיע אליהם הביתה, הוא רוחש לי סוג של כבוד, מרכין קצת את הראש".
עכשיו נוסף לשורת הסטטוסים גם התואר "חייל". אדם התגייס ביום שלישי לפני כשבועיים ובשישי כבר יצא הביתה עם כל הפלוגה. במקום להשלים שעות שינה הוא המריא מיד לאילת והופיע בפני אורחי מלון ליאונרדו. עוד יום במפעלי עומר אדם.
