הפרה המשוגעת: על "מבשלים ביחד"
אחרי דורות של תוכניות בישול מפוהקות, ב"מבשלים ביחד" עם אייל שני אנחנו מקבלים את הדבר האמיתי: שף מופרע בראש שמרתק אותנו למסך ומצליח שנות את חוקי המשחק
''מבשלים ביחד'', שישי, ערוץ 2


מופע בלתי נשכח. אייל שני צילום מסך
ביום שישי אחר הצהריים, בשעה שענני גשם התקרבו לחופי ארצנו, נרשם הרגע הטלוויזיוני של השבוע. באולפן שהוסב למטבח (או להפך) הניח אייל שני נתח אנטריקוט ענקי על המשטח. חמוש במשקפי טייסים ניסה להסביר לאורחיו למטבח - שני מטפלים במגע עם נטיות ניו-אייג'יות מנותקות - מה מוצא האנטריקוט מהפרה.
שני לקח טוש שחור ומתח קו מתאר מקצה הנתח לאורך משטח החיתוך במטרה לדמות את צורתה המקורית של הפרה - כולל הרגלים, הראש והזנב.
זו הייתה פרובוקציה שרק חתרן מזון כמו שני יכול לייצר. ברגע אחד הוא ערער על החוק הכי חשוב בתוכניות בישול: להרחיק את חומר הגלם מהצורה המקורית שלו. באקט הזה הוא הטיח לפני הצופים את התמונה של הפרה נשחטת. שובר ללא טיפה של חמלה את קיר ההדחקה, ואפילו מתענג ומתפלמס איתו. איזה כיס שומן הכי טעים לצלייה. במובן הזה הוא הציב מראה בפני הצופים: מי שהאקט מזעזע אותו מוזמן להצטרף למועדון החברים של ג'ונתן ספרן פויר. מי שבלוטת הטעם שלו רק נפתחה, שלא יעבוד על עצמו וישחק במשחקים. זו הפרה, זה הסטייק וזו האובססיה.
בריאת הפרה הייתה רק רגע אחד במופע הבלתי נשכח של אייל שני. אחרי דורות של תוכניות בישול מפוהקות - מצחי בוקששתר, שמתרגש משפים בדנובה שחותכים גזר, ועד בורגניות, עם חיוך מזויף שמלמדות להכין פחזניות - אנחנו מקבלים את הדבר האמיתי. שף מופרע בראש שמרתק אותנו למסך. הופך את הדעת, מבהיל, מאתגר, מלמד ובעיקר מייצר אוכל מגרה. אז מיהו אייל שני? גאון אוכל, מנייריסט עם קבלות או קוקו-על?
כבר מהרגע הראשון הצופים קבלו אדם שלא נענה לתכתיבים או מוסכמות מוקדמות והולך עם האמת שלו עד הסוף. לרגע אחד הוא לא הרפה או ריחם על האורחים. הוא גם לא התחנף או חייך. אף אחד לא הצליח לסתום לו את הפה. ביקשו ממנו לבשל, אז הוא ביצע את המשימה. לכן גם לא היה לו ממש אכפת שהוא איבד את המסז'יסטים שלו כבר בפתיחת התוכנית. שימשיכו ללוש את בצק הפוקצ'ה באופן קוסמי.
עמוק בתוך הטריפ הוא ייצר סדרת מופעים ששברו את השיאים של עצמם מרגע לרגע כמו בטור הנדסי. לא משנה מה שני חולל בתוכנית, אי אפשר היה להוריד את העיניים. הרצאות של שעות על ההרכב הכימי של הקמח, אלף ואחת סתירות פנימיות, מילון פרטי שלא מפסיק להתרחב. רגע אחד אתה נדהם מהעושר הלשוני, רגע אחר אתה מתפקע מצחוק ותוהה אם האיש אמיתי. עונג שבת מפואר.
אבל מלבד המופע אפשר ללמוד כמה דברים על תהליך קבלתו של שני ללב הפריים טיים. שף ליודעי חן (וכיס) שפעל בגטאות מזון סגורים (מ"מדור האוכל" עם אשתו מירי חנוך ועד תוכניות האוכל המרתקות בערוץ 8), קיבל הזדמנות למלא את משבצת הפילוסוף בהרכב השופטים של "מאסטר שף", והפך במו פיו את התוכנית לדבר הכי נצפה בטלוויזיה. נכס עבור הגוף המשדר.
במונחים בינלאומיים זה לא סיפור חריג או מוזר. תראו איזה משוגעים מובילים את תוכניות האוכל המשמעותיות בעולם. מגורדון רמזי המבריק ב"מטבחי הגיהינום" ועד השף הכי קול בעולם אנטוני בורדין ("אין הזמנות"). כולם פצצות אדרנלין, סקסים בטירוף ואגוצנטרים שחבל על הזמן. אחרי שידור הפרק הראשון של "מבשלים ביחד" אני בטוח שתוכניות הבישול בישראל כבר לא ייראו אותו דבר.