הסלוגן הוא המסר: על "לצאת מהמאה העשרים" של מישל וולבק

בין חמדת ואגינות לשנאת מוסלמים, שלל פרובוקציות וריבוא קלישאות, מישל וולבק נותר בכל זאת קופירייטר מבריק של רעיונות

אירי ריקין | 14/6/2010 8:57 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מאז פרסום ספרו הראשון לפני 15 שנה, מישל וולבק הוא ללא ספק הילד הכי שובב בעיר האורות. המבקרים הצרפתים ששנים רבות חיפשו יורש לז'אן ז'נה ולואי פרדינן סלין (צמד הפסיכופתים הרשמי של הספרות הצרפתית), מצאו בוולבק את החוליה החסרה בשרשרת המזון הפרוזאית של המאה ה-20: נביא זעם, מיזנתרופ, גזען, סוטה מין, הומופוב, ריאקציונר, פשיסט ושונא נשים פתולוגי, וזו רק תמצית מאבחוני האישיות שהודבקו לסופר מעורר היצרים.

השאלה היא אם וולבק הרוויח את תאריו ביושר או סתם נהנה לשחק את תפקיד הפרא שמשתין מהמקפצה (וצוחק כל הדרך אל הבנק) היא כבר שאלה אחרת, ולא ברור אם גם לוולבק עצמו יש תשובה עליה. אם תשאלו אותו הוא יאמר ודאי שהוא לא מבין את פשר ההמולה, למרות שהוא נורא נהנה להקפיץ את כל מבקריו כמו ילד שמזעזע את אמא עם קללות שלמד בגן.

שלושת ספריו הראשונים של וולבק ("הרחבת תחום המאבק", "החלקיקים האלמנטריים" ו"פלטפורמה") היו תיעודים בזמן אמת של שקיעת הרוח בעידן הגלובליזציה. "לצאת מהמאה העשרים" מכיל נובלה וחמישה שרבוטי הגיגים שנכתבו בין הרומנים ופורסמו ב-2002. סוג של שאריות מגירה הממחזרות את כל סימני הריקבון בעולמנו הדיגיטלי: התפוררותן של מסגרות חברה מסורתיות; מתירנות מינית וסקס עקר מרגשות; שיממון תרבותי; פולחן יופי ונעורים; אובדן האינסטינקט ההורי; צריכה אובססיבית של מוצרים מיותרים; פסימיזם אובדני, והכי עצוב בני אדם שאיבדו את טעם החיים והיכולת לאהוב.
צילום: EPA
מישל וולבק צילום: EPA

גיבור הנובלה "לנזרוטה" הוא ארכיטיפ וולבקי מושלם: גבר בודד בן 40, מיזנתרופ ציני, נכלולי וחסר מנוח היוצא לחופשה באי לנזרוטה שבקנריים. באי הוא פוגש זוג לסביות גרמניות המענגות את לילותיו, כשבימים הוא מתוודע לכת שמאמיניה סוגדים לחוצנים שבראו את המין האנושי ונקראים "אלוהימים". אותה כת תמהונית תככב גם בספרו המאוחר יותר של וולבק "אפשרות של אי" (הספרייה החדשה), שם היא מוצגת כפתרון לפולחן הנעורים האובססיבי של עידן הקפיטליזם: שיבוט הגוף והנשמה לחיי נצח עלי אדמות במקום ההבטחה הנוצרית למלכות שמיים ערטילאית.

בחמשת הקטעים הבאים ממשיך וולבק את מלחמתו נגד נבחרת שאר העולם תוך שהוא שופך את מררתו על כל מה שקיים: "על הכסף, על חירות הפרט, על זכויות האדם, על הדמוקרטיה הייצוגית ועל האזורים ללא עישון"; על ארצות ערביות ש"יכולות להיות לא רעות בכלל אם מצליחים לעקור מהן את הדת המחורבנת שלהן"; על הרומאים שהיו "אומה

של אימבצילים"; על אביו שהיה "אידיוט מנוול"; על הפילוסופיה המערבית ש"היא מנגנון אילוף ממושך סבלני ואכזרי"; על הספרות ש"אינה משרתת דבר"; ועל "האספסוף השמאלני ששלט באופן בלעדי בדיון האינטלקטואלי במשך כל המאה העשרים", שהיא בכלל "מאה עלובה שלא המציאה דבר" וכל מורשתה התרבותית מסתכמת בז'אנר המדע הבדיוני.

דבר אחד בטוח. וולבק הוא קופירייטר מבריק של רעיונות גם כשהוא ממחזר את גרתו (בין חמדת ואגינות לשנאת מוסלמים) או פולט בלי בקרה שטויות, קלישאות ופרובוקציות חדשות. אז נכון שבשלב מסוים התודעה כבר נעשית אדישה להתפלשות האובססיבית במיצי המוח, הנשמה והקיבה של הסופר הצרפתי, כי מה כבר באמת יכול לזעזע אותנו. במחשבה שנייה זאת בדיוק קהות החושים עליה הוא מקונן שהפכה את הקיום האנושי לבלתי נסבל. שהרי מה נותר לו לאדם "בתקופה שבה כל ביאת משיח וכל חורבן אפשריים?", רק לדאוג האם לצאצאיו "תהיה עדיין חיבה לכס".

"לצאת מהמאה העשרים", מישל וולבק, מצרפתית: רמה איילון, בבל, 96 עמ'

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים