שפת מחשב: על "אקזיט" מאת דני גרינברג

איך מחברים בין היי-טק וספרות? דני גרינברג, מהנדס אלקטרוניקה, החליט להפוך את החיים הממוחשבים לעלילה סוערת בספר המתח המוצלח "אקזיט". בראיון לקראת שבוע הספר הוא נותן טיפים לסופר מתחיל ומגלה שתעשיית ההיי-טק לא נוצצת כפי שנדמה

נמרוד דביר | 1/6/2010 9:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על פניו נראה כאילו אין שני דברים שונים יותר זה מזה מאשר עולם הספרות ועולם ההיי-טק. אחד עמוס מילים, רומנטיקה וייסורים. השני מבוסס מספרים, מהיר, קר ומנוכר.

לפי דני גרינברג, יזם היי-טק, דווקא יש נקודת ממשק בולטת ביניהם. שניהם, כך מתברר, עמוסים ביצרים. כדי להוכיח את הטענה הוא הוציא לאחרונה את "אקזיט", ספר מתח המספר על יואב ברנר, מנהל פיתוח בחברת היי-טק, שרגע לפני ההנפקה המיוחלת מגלה שכוחות עלומים מנסים לחבל במוצר של החברה.

ברנר שוקע בתעלומה בלשית שמניעה אותו בין מגדלי ההיי-טק של הרצליה פיתוח, משרדי העסקים בארה"ב והמפעלים בקוריאה. הספר נחשב בינתיים להצלחה ובשבוע הראשון ליציאתו כבר נכנס לרשימת רבי המכר של רשת סטימצקי. לא רע עבור ספר ביכורים.

"הרעיון לכתוב ספר עלה אצלי לפני שנתיים", מספר גרינברג. "הייתי בזמנו סמנכ"ל הפיתוח של חברת ההייטק'פסווה' שעשתה שבבים לתקשורת מהירה מעל סיבים אופטיים. עשינו אקזיט יחסית מוצלח ובשנת 2008, אחרי שבע שנים של עבודה רצופה בסטרט-אפ, פרשתי מהעבודה ולקחתי חופש גדול. אחרי כמה חודשים חיפשתי משהו לעשות. קראתי אז המון ספרים וחצי שנה לתוך החופש החלטתי לכתוב בעצמי".
יח''צ
גם בעולם ההיי טק יש יצרים. דני גרינברג יח''צ
"שקעתי בפרויקט"

גרינברג, 41, הוא לא הסופר הקלאסי: הוא נשוי פלוס שניים, עם תואר ראשון ושני בהנדסת אלקטרוניקה בטכניון.

הוא שירת עשר שנים ביחידה הטכנולוגית של חיל המודיעין, שרבים מיוצריה הם עובדי התעשייה, ועדיין, לא התייאש. "שקעתי בפרויקט הזה. רוב הספרים שאני קורא הם מותחנים. אני אוהב את הספרים של הרלן קובן, דן בראון, ובישראלים את ליעד שוהם ואורי אדלמן ז"ל. זה הז'אנר שאני אוהב והיה לי ברור שבו גם אכתוב.
 

עטיפת הספר
עטיפת הספר יח''צ

גם היה לי ברור שאעסוק בתחום שאני מכיר וזהו תחום ההיי-טק. ככה נוצר החיבור של היי-טק ומתח. אגב, התפלאתי שלא ראיתי הרבה ספרים כאלה בארץ. יש הרבה ספרים על עורכי דין, רופאים, בלשים, עיתונאים, אבל כמעט ולא על עובדי היי-טק".

אולי כי היי-טק נתפס כתחום אפור במיוחד?
"אולי ככה הוא נתפס, אבל באופן מעשי הוא מאוד סוער. תראה, כל תחום שיש בו הרבה כסף בפוטנציה הוא תחום סוער. יש בהיי-טק הרבה תחרות, המון יצרים. הרי העבודה היא בקבוצות, אנשים מנסים להתקדם, לפעמים אחד על חשבון השני. העלילה של הספר שלי היא אנשים שמה שמניע אותם הוא תאוות בצע, ובכל מחיר הם יגשימו את מטרותיהם. זה מתחלק בין הגיבורים והנבלים".

העלילה מבוססת על ניסיונך האישי?
"הסיפור הוא בדיוני. המסגרת של חברת היי-טק שיוצאת להנפקה מזכירה את החברה שעבדתי בה, אבל מדובר ממש במסגרת חיצונית. הסיפור עצמו בדיוני לחלוטין".

מה היה תהליך הכתיבה?
"קראתי ספרים בתחום הכתיבה ואחרי זה כתבתי במשך ארבעה חודשים, כמה שעות כל יום. אחרי שסיימתי לכתוב חיפשתי עורך ופניתי לאמנון ז'קונט. עבדתי איתו במשך שלושה חודשים. אלה דווקא החלקים המהירים בתהליך. השלב הארוך יותר הוא למצוא מוציא לאור.

פה הייתה סאגה מאוד ארוכה. עשיתי כמה סיבובים מול ההוצאות ואחרי
כחצי שנה שלא מצאתי מוציא לאור הפנו אותי לזיו כהן והוצאת סלע. זיו מאוד אהב את הספר, ותוך חודשיים או שלושה כבר היה ספר מוכן לחנויות. אני חושב שהוא אהב את הספר בגלל שזו ספרות פופולרית. זו לא מילה גסה. כמו שאני אוהב לקרוא ספרים שגורמים לי הנאה, אם זה בטיסה או במקום אחר, כך רציתי גם לכתוב ספר כזה".

יש לך המלצה לסופרים מתחילים?
"אני בעיקר ממליץ לא להתייאש. השלב של ההוצאה לאור הוא קשה. אבל אני לא ממליץ להוציא ספר לבד. אם אתה לא בא מהוצאה מוכרת אתה לא תגיע למדפים בחנויות הספרים. זה אולי יהיה ספר למשפחה שלך ולחברים, אבל לא לצרכנים".

מאוד לא אופייני לראות מהנדס ביום וסופר בלילה.
"אני מסכים, זה לא אופייני. אבל גם בעבודה ההנדסית יש הרבה יצירתיות, ומצד שני יש הרבה טכניקה'יבשה' גם בכתיבה. העולמות האלה הרבה פחות שונים זה מזה ממה שנדמה".

"אקזיט", הוצאת סלע ספרים, 312 עמודים, 89 שקלים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים