האש והמים: על תערוכה חדשה לאביגדור אריכא

תערוכה חדשה מציגה איורים, רישומים ותחריטים שיצר הצייר אביגדור אריכא ז"ל לסיפוריו של ש"י עגנון. "מדובר במפגש טייקוני של אמנים ברמה הגבוהה ביותר", אומר אוצר התערוכה, פרופ' מוטי עומר. סיפור על מפגש בין טקסט לאיור

כרמית ספיר-ויץ | 27/5/2010 9:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני שנים רבות הרחיק פרופ' מוטי עומר למפגש בפריז עם חתן פרס נובל לספרות, סמואל בקט. עומר רצה להתייעץ עם בקט לקראת תערוכה של הצייר אביגדור אריכא ז"ל, שאצר.

השאלה המרכזית שהעסיקה אותו הייתה האם בקט מקבל את האינטרפרטציה שהציע אריכא ל"מחכים לגודו". בקט התבונן באיורים בקפידה והשיב בחיוך: "זה כמו אש ומים. הם נפגשים בנקודת ההיתוך". " זה אחד השיעורים הכי גדולים שקיבלתי בחיי", אומר עומר. "למדתי שכל מדיום שייך
לחומר שממנו הוא עשוי. אם יש רגע של חסד, האמן מצליח להתיך את זה למשהו שקשור בחוויה".

חודש בדיוק לאחר מותו של אביגדור אריכא חוברים האש והמים שוב, והפעם בין יצירתו של ש"י עגנון לאיורי אריכא. בתערוכה "כלב חוצות" שתיפתח היום בבית עגנון המחודש מוצגים איורים, רישומים
ותחריטים של אריכא לטקסט שכתב חברו הטוב עגנון. האוצר הוא פרופ' מוטי עומר.

הספר "כלב חוצות" יצא במקור ב-1960 על ידי ד"ר משה שפיצר, שהזמין את אריכא לאייר אותו. על הקשר בין אריכא ועגנון אפשר ללמוד מחילופי המכתבים שבין הצייר והסופר. במכתביו מספר אריכא לעגנון את קורותיו בפריז, בעוד שעגנון עונה לו במכתבים קצרים בכתב ידו והצפוף ומתנצל.

אי אפשר להתעלם מהחיבה ההדדית בין השניים כאשר קוראים את מילותיו של עגנון: "אריכא אהובי". בסוף אחד ממכתביו מוסיף עגנון: "ד"ר שפיצר סיפר לי שמצאת חברה טובה, בוא עמה אצלי ואראה אותה". הייתה זאת מי שלימים תהיה אשתו של אריכא, אן.

לאחר שבני הזוג ביקרו בארץ, כותב לו עגנון: "אני ואשתי שמחים על כוחך בציור ועל טעמך הטוב בבחירת יעודתך", אך לא מסתיר את מורת רוחו משמה, שאיננו עברי: "בבואכם לארץ נמצא שם עברי נאה לה".
יח''צ
דיוקנאות נדירים. מתוך התערוכה יח''צ

"מדובר במפגש טייקוני של אמנים ברמה הגבוהה ביותר", אומר האוצר מוטי עומר. "עגנון, חתן פרס נובל לספרות, אביגדור אריכא, אחד הציירים החשובים שלנו, וד"ר משה שפיצר, מהוצאת 'תרשיש', שתרגמה לעברית יצירות מרילקה ועד שייקספיר. המפגש יצר חידה - איך הם התמודדו עם זה. זה עניין של תרגום ממדיום אחד למדיום אחר".

עד כמה אריכא, שהיה על ערש דווי, היה מעורב בתערוכה?
"בעיקר בקשר טלפוני ובאמצעות התכתבות מפורטת מאוד בדואר אלקטרוני. לצערי, לא הספקתי להגיע לפריז כדי לתת לו את ההזמנה. השאלה הכי קשה לאריכא הייתה איך צויר הכלב. שאלה מצחיקה אבל מאוד מהותית לגבי אביגדור, משום שבשנות החמישים הוא עבר תהליך משמעותי ביצירתו.

הוא החל כצייר פיגורטיבי כבוגר בצלאל, כתלמיד של מרדכי ארדון, וסיים את שנות החמישים כצייר מופשט. על הספר 'כלב חוצות' של עגנון, הוא ענה לי: 'לצערי, האיורים נעשו מתוך דמיון ולא מתוך הסתכלות'. זו אמירה שהיא כמעט אנטי-אריכא. הוא לא הסתכל על כלבים, אלא

על מה שהיה לו בזיכרון מכלבים. כשאמן אומר לך כזה משפט אתה מיד עושה דרשני".

ואכן , בקטלוג המרתק שמלווה את התערוכה מופיעים ציורי כלבים שאייר אריכא מתוך מילון צורני שאגר במשך השנים. "מ-1965 ועד יום מותו צייר אביגדור רק מה שהעין רואה. הוא היה מאוד פנאטי בנושא הזה", מחדד עומר.

במהלך העבודה על התערוכה חיכתה הפתעה: דיוקנאות של שלושת המשתתפים בהפקה, ובהם שלושה דיוקנאות של עגנון שצייר אריכא בין השנים 1955-1953 ומעולם לא הוצגו; דיוקן של משה שפיצר ב-1953; ודיוקנאות עצמאיים של אריכא מצייר את עצמו.

התערוכה "כלב חוצות", 27 במאי עד ה-30 באוגוסט , בית עגנון, רח' קלאוזנר 16, תלפיות , רושלים, 02-6716498.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים