בחזרה לעתיד: "פלאש פורוורד" היא הלהיט החדש
הסדרה "פלאש פורוורד" זוכה לשבחים בארצות הברית והמבקרים אפילו מכריזים עליה כיורשת של "אבודים". מה מסתתר מאחורי ההשוואה בין שתי הסדרות והאם הליהוק החוצה-יבשות הפך את הסדרה למבוקשת כל כך בכפר הגלובלי. מבט קדימה
"פלאש" מבוססת על ספר פרי עטו של רוברט ג'יי סוייר הקנדי (שאמור לכתוב פרק בהמשך העונה). פרק הפיילוט מגולל אירוע גלובלי, בו כל תושבי הכדור מאבדים את ההכרה ל-2.17 שניות ובמהלכן רואים את העתיד שלהם שישה חודשים קדימה - ה-29 באפריל 2010.
מארק בנפורד (פיינס), סוכן FBI, רואה את עצמו בחזיון מנהל את החקירה ומיד היחידה שלו לוקחת על עצמה לברר מה גרם לבלקאאוט להתרחש. קו העלילה מכיל דמויות רבות, ממש כמו ב"אבודים", כשהן מתחלקות לשלושה. אלו שרוצים לראות את העתיד מתרחש, אלו שלא, ואלו שלא בטוחים.

לא סתם דיברו על "פלאש" כממשיכת הדרך ל"אבודים". כל כך הרבה קווים דומים יש בין שתי הסדרות. החל מסוניה וולגר, ששיחקה את פני (אישתו של דזמונד) בלוסט, וזוכה פה לתפקיד נרחב כמושא אהבתו של גיבור אחר מהממלכה (פיינס), ועד לדומיניק מוינהן (צ'ארלי פייס), אשר עדיין לא הופיע בפרקים הראשונים.
אבל לא רק בגלל הפרצופים המוכרים. ההתחלה הקאוטית, ההבזקים, הקצוות הפתוחים, ההידבקות לנואנסים וסיסמאות חוזרות - כמו סספקט זירו ובלק אאוט - וגם ובעיקר המשחק עם הזמן - האם אפשר לשנות את העתיד אם יודעים אותו, או שמא מה שאמור לקרות יקרה. נשמע מוכר?
דייויד ס. גוייר, המפיק והתסריטאי, מבין את ההקבלה: "ההשוואה מדויקת כי יש לנו קאסט רחב ואנחנו מספרים סיפור שאפתני וגדול, אבל ברגע
ההשוואה, מצד אחד, העלתה את הציפיות מהסדרה לרמות גבוהות מאד. מצד שני, יש לא מעט קולות שטוענים כי בגלל תאריך היעד של ההבזק (אפריל 2010) היה צריך ליצור ממנה מיני סדרה.
"היתה פשטות בימים הראשונים של 'אבודים'. דמויות מעניינות נחשפו לאט באמצעות פלאשבקים", כתב מאט ראוש מ-TVGUIDE בטור הביקורת שלו והוסיף, "אהבנו את 'אבודים' לפני שהיא התחילה לשגע לנו את המוח. ב'פלאש' אין זמן לחוש משהו כלפי הדמויות העגמומיות, לפני שפוגשים את החידה הביזארית והשלכותיה הפסיכולוגיות".

אחד הדברים הבולטים בתוכנית הוא הגיוון. היות ומדובר בקטסטרופה גלובלית, הסיפור חובק עולם. במהלך 13 הפרקים הראשונים העלילה תבקר בשש מדינות, לרבות דובאי. אחד מהמקומות המרכזיים בהן מתרחש הסיפור הוא דטרויט. לא בכדי, גוייר הוא יליד אן ארבור והיה חשוב לו לראות את עיר הולדתו בעלילה.
אבל את המגוון אפשר לראות דווקא בצוות. לאחרונה פורסם מחקר שמראה כי הבריטים מתחילים להשתלט על התפקידים הראשיים בטלוויזיה האמריקאית. ואכן, ארבע מהדמויות הראשיות מגיעות מהאי הבריטי -פיינס, וולגר, בראיין אף. או'ביירן וג'ק דנבפורט, שמוכר גם כסטיב מהקומדיה הבריטית המצליחה "זיווגים".
ג'ון צ'ו הקוריאני, שמשחק את שותפו של פיינס ביחידה - דמיטרי נו, יכול לזקוף לעצמו את העובדה שהוא אחד ממובילי המיעוטים בפריימטיים. "אני לא חושב על זה יותר מדי", הוא התייחס לעניין בראיון. "כשאני עובד, זה לא משהו שאני חושב עליו. אבל זה מאד מספק ומשהו שרק בזמן האחרון אפשרתי לעצמי ליהנות ממנו". הפנים של צ'ו מוכרות גם מסרט "סטאר טרק" האחרון, שם הוא גילם את סולו".

על ההצלחה, בינתיים, אי אפשר להתווכח. פרק הבכורה הביא למסך נתון מרשים של 12.5 מיליון צופים - הסדרה הראשונה מאז "חברים" שמצליחה לנצח במשבצת של חמישי ב-20.00 בערב את "הישרדות". בשבוע השני הנתונים קצת ירדו. תוכנית הריאליטי הוותיקה ניצחה, אבל "פלאש" עדיין הביאה מספר מרשים של 10.8 מיליון.
ההצלחה מתבטאת כמובן גם בכסף ובהפצה העולמית. "פלאש" הפכה לסדרה של דיסני שנמכרה הכי מהר אי פעם. למרות שעלתה רק לפני שבועיים בארה"ב היא משודרת כבר בערוץ 5 בבריטניה ובאוסטרליה. גם ברוסיה מיהרו לרכוש את התוכנית ושינו את שמה ל"להיזכר במה שיהיה". היא שודרה שמונה ימים אחרי פרק הבכורה בארה"ב עם דיבוב.
"מכרנו את הסדרה כבר ל-100 מדינות", גילו בדיסני והוסיפו, "חלק המדיניות שלנו היתה לשכנע רשתות אחרות להעלות את התוכנית הכי מהר שאפשר. זה יסייע להוריד את הפיראטיות ויאפשר קמפייני שיווק עולמיים".
עוד אמצעי שיווק מוצלח, או גימיק אם תרצו, הוא אתר המוזאיק. בסדרה משמש המוזאיק כפורטל בו כל אזרח בכדור הארץ מעלה את ההבזק שלו במטרה למצוא אנשים שאולי היו שותפים לחזיון שלו. ב-ABC יודעים לחלוב דברים כאלו מצוין והרימו פורטל מקביל באינטרנט תחת הסיסמא "ביחד יש לנו עתיד".
השאלה הכי גדולה שנשאלת היא האם כמו ב"אבודים" ישנו סיפור מסגרת אחד גדול. בתוכנית טוענים שכן: "התנ"ך לכל התוכנית כבר נסגר כשהגשנו את הסדרה ל-ABC".
"יש לנו בפוטנציה 6.8 ביליון סיפורים לספר", אמרו המפיקים על העלילה בהתייחסם לאוכלוסיית העולם. בינתיים הם מצליחים לסיים כל פרק בבום עם קליף האנגר קטן שגורם לצופים להישאר עוד שבוע. לכמה תוכניות כאלו היום בטלוויזיה יש את הפריביליגיה לעשות את זה חוץ מ"אבודים"?.
אבל אם ב"אבודים" למדנו שיקח לנו זמן עד שנקבל את כל התשובות, ב"פלאש" מנסים להרגיע. "יש פצצות רציניות שמוטלות על בסיס שבועי. אני מרגיש כאילו התסריטאים מאוד מודעים לכך שצריך לתת לצופים הרבה אינפורמציה", אומר צ'ו.
גוייר מבהיר: "עד סיום העונה הראשונה, רוב השאלות שמועלות בפיילוט יקבלו מענה, אבל הסיבה לבלאקאאוט זה סיפור המסגרת לסדרה. כדי לעשות לתוכנית צדק נצטרך לפחות שלוש עונות".