ג'ונגל בין 4 קירות: ראיון עם דניאל לנדאו
אמן המיצג דניאל לנדאו, אחיה של האמנית המוערכת סיגלית לנדאו, חוקר כבר שנים את היחסים המקולקלים בתוך התא המשפחתי. במופע החדש שלו, "האדם החד מימדי", שיוצג השבוע באירוע הפצ'ה קוצ'ה, הוא מפגיש בין אבא לאמא וחוזר אל ימי הילדות שלו בבריטניה. ראיון
"הדמויות נוצרו בשיתוף פעולה של מעצבים מתחומים שונים – מעצבי תלבושות, מעצבים גרפיים, מעצבים תעשייתיים ועוד. ובמקביל עם התפתחות הדמות והדימוי גם התפתח הרעיון לסיפור ולעלילה והמון ניסיונות לבדוק איך לעבוד עם המדיום החדשני הזה, שאנחנו קוראים לו האדם החד מימדי".
"האדם החד מימדי" הוא למעשה מופע ויזואלי פיזי בו משתתפים שלושה רקדנים שפניהם מוסתרות על ידי מסכים תלת מימדיים, המשמשים מסך הקרנות. על המסכים מוקרנים פנים של שחקן או שחקנית אנגלים, בצילום תקריב מעט מעוות. המופע עוסק כולו ביחסים מקולקלים בין בני משפחה, במסיכות ובצביעות חברתית. ובמסגרת הפצ'ה קצ'ה יועלה רק חלק קטן ממנו ואחריו דברי הסבר, פרשנות ותשובות לשאלות מצד לנדאו.
לנדאו למד קומפוזיציה וניו-מדיה לתואר שני בהאג בהולנד, ובעבודותיו הוא חוקר את החיבורים בין מדיות שונות, שפה קולנועית ופרפורמנס חי, והוא הציג עבודות בפסטיבלים רבים ברחבי העולם. הוא נשוי למיכל אופנהיים, מקימת מקהלת "גבעול" יחד עם מאיה דוניץ וחברה פעילה בסצינת האוונגרד הישראלית. אופנהיים גם חיברה את המוסיקה למופע.
"גדלתי במשפחה יהודית בריטית וחייתי הרבה באנגליה", מספר לנדאו בתשובה לשאלה מדוע בחר להעלות מופע דובר אנגלית ולהשתמש בפניהם של שחקנים אנגלים שצולמו בלונדון. "ניסיתי להתחבר לחוויית הילדות שלי. התרבות הבריטית היותר מופנמת ומסוגרת גם התאימה לדעתי יותר לדמויות שלי ולאמירה שחיפשתי".

ולמה דווקא הנושא הזה? יחסים קשים בתוך משפחה?
"כשיצרתי את הדמויות הבנתי שמה שמעניין אותי זה האינטראקציה שבין הדמויות, ובאופן כללי, אני מתעניין בתקשורת ויחסים בתוך כל דרמה, לא משנה איזו ומאיזה ז'אנר. כשחיפשתי את הסיפור הלכתי להמון מקומות – מיתולוגיה, פנטזיה, מדע בדיוני - אבל בסוף הבנתי שהתא הבסיסי ביותר הוא המעניין ביותר, כי מה שאנחנו מביאים לעולם וליחסים שלנו עם אחרים בתוך העולם בכל רגע נתון הוא למעשה תוצר של מה שספגנו בבית שבו גדלנו.
"הסיפור התחיל להירקם לו סביב המתח בין מה שקורה בבית למה שקורה מחוץ לבית ובהפיכתו של הבית ממקום שאמור להיות בסיסי, בטוח ומוגן למקום שהרבה פעמים הוא פשוט ההיפך. בית כמקום מסוכן, לא בטוח, סוג של ג'ונגל. זה נתן לי הרבה השראה".
אי אפשר שלא לשאול אם זה איכשהו אוטוביוגרפי.
"ברור שאי אפשר שלא לשאול ואי אפשר שלא לענות בכן. כמובן. בשנים האחרונות, תוך כדי עבודה על הפרויקט, הקמתי משפחה משל עצמי, נולדו לי שני ילדים וגיליתי שכולנו, אם נרצה או לא נרצה, באים ממקום שהוא יותר כאוטי מאשר מסודר. המקום הראשון האפשרי לסוג של תיקון הוא פשוט להעלות את זה על פני השטח, כך שמהבחינה הזו, זה מאד אישי ורלוונטי לחיים שלי.
"יש רגע במופע שהוא למעשה הרגע היחיד שבו יש אינטימיות פיזית בין הדמויות
בערב הפצ'ה קוצ'ה יציגו אמנים נוספים מלבד לנדאו את מרכולתם, ביניהם להקת יאס פלסטיק, המאיירת ליאורה זמלמן, האמנים הדיגיטליים לילך ואלון שטיאט, רועי ניצן ורועי לוטן, הרקדנית הוותיקה מאמי שימזאקי, אמנית המיצג איילה צרפתי ועוד.
פצ'ה קוצ'ה. יום שלישי, 29.9.09 החל מהשעה 19:00 (מתחילים ב-20:20 בדיוק). האנגר 11, נמל תל אביב. כרטיסים ניתן לרכוש כאן, ב-האוזן השלישית (קינג ג'ורג' 48 ת"א) ובקפה לאביט (ברזילי1, ת"א).