תל אביב בצבעים: פסטיבל האנימציה, הקומיקס והקריקטורה באוגוסט
מישל קישקה עם קריקטורות תל-אביביות בפסטיבל האנימציה הקומיקס והקריקטורה שייפתח בסוף אוגוסט זו השנה התשיעית. אות יקיר הפסטיבל יוענק לאמן דני קרמן

בארבעת ימי הפסטיבל יוקרנו מאות סרטי אנימציה, ייערכו מפגשים, סדנאות וכיתות אמן, יוצגו תערוכות ויתקיימו הרצאות בנושא. בנוסף, יתקיימו פעילויות לילדים ויריד דוכני קומיקס, המשקפים את העשייה הישראלית והבינלאומית של השנים האחרונות בתחום האנימציה, הקומיקס והקריקטורה.
בזמן שדני רובס מזמר מחווה לביטלס, יוצגו איורים של ג'ון לנון ופול מקרטני. בנוסף, ייערכו מופעי ג'ז ומוזיקה קלאסית המשלבים אנימציה, ביניהן "הרפסודיה בכחול" שהופיעה ב"פנטזיה 2000" של דיסני. עוד בפסטיבל: דיונים בנושאים כמו אנימציה נשית, המסרים הסמויים בסרטי דיסני, הקרנת בכורה ישראלית לפיצ'ר האנימציה "מרי ומקס", מרתון פרסומות, הרצאה של ארי פולמן על "ואלס עם באשיר", מחווה ל"בוב ספוג" עם עידו מוסרי, "סבא טוביה" וחברים מצוירים ועוד.
אות "יקיר הפסטיבל" יוענק השנה למאייר והקריקטוריסט הוותיק דני קרמן, אחד האייקונים הבולטים בישראל בתחום הסאטירה ואיור ספרי ילדים. קרמן נמנה עם צוות מייסדי מדור הסאטירה "דבר אחר", כתב מספר מדריכי נסיעות ואייר יותר מ-100 ספרים, ביניהם סדרת הספרים "הילד הזה הוא אני", שכתב יהודה אטלס. קרמן יציג בפסטיבל בין היתר תערוכת קריקטורות חדשה על תל אביב, עיר מגוריו.
במסגרת סדרת מפגשי האמן שייערכו בפסטיבל, יקיים הקריקטוריסט מישל קישקה מפגש ובו יציג דרך איוריו כיצד השתקפו פניה של העיר תל אביב במשך עשרות שנים. קישקה, חתן פרס דוש לאיור וקריקטורה לשנת 2008, יושב ראש איגוד הקריקטוריסטים וממייסדי המוזיאון לקריקטורה בחולון, צייר רבות את תל במשך השנים, ואף הוציא בשנה שעברה לוח שנה בשם "מאה שנים לתל אביב". הוא יליד בלגיה, עלה לארץ בשנת 1974, אז פגש את העיר תל אביב לראשונה.
"המפגש הראשון שלי עם ישראל התרחש בתל אביב", נזכר קישקה. "אני זוכר שהייתי בהלם. זה היה ניגוד מוחלט לבלגיה המנומסת והאפורה, שם לא רואים עיגולי זיעה בבית השחי, ובאותה מידה לא חשים את החום האנושי שקיבל את פניי בתל אביב. השוני
האולפן שלמד בו קישקה עברית היה ברחוב קינג ג'ורג', וממנו - כך הוא מתאר - היה יוצא למסעות רגליים ברחבי העיר. "הייתי הולך המון לים", הוא מספר, "ורואה סרטים מיוחדים בקולנוע פריז ובקולנוע צפון. הולך להרבה תערוכות שהיו אז ברחוב גורדון, ומוקסם מהצבעים ומהריחות בשוק הכרמל".
אחרי שגמע קישקה את תל אביב לאורכה ולרוחבה הוא נפרד מהעיר הגדולה ועבר ללמוד בבצלאל בירושלים. ארבע שנים לאחר מכן נטמעו ככל הנראה הטיולים הרגליים שעשה בתל אביב לא רק ברגליו של המאייר אלא בעיקר ברוח היצירה שלו. "בשנה הרביעית בבצלאל היה לנו פרויקט עבודת עיצוב שנשא את הכותרת 'שלושים שנה לישראל'", הוא מספר.
"עם כל האהבה הגדולה שלי לקומיקס ולקריקטורה, אני בחרתי לצייר שלושה איורים של ישראל. אחד מהם היה צומת בתל אביב, השני חוף הים בתל אביב, והשלישי השוק בעיר העתיקה". לשאלה אם את אותו הצומת ואותו הים התל-אביבי של שנות השבעים הוא היה מאייר היום דומה, הוא מיד עונה: "הלוואי. זה ים אחר לגמרי היום. הוא מזוהם הרבה יותר וגם הביחד של הצפיפות הישראלית, שמאפיינת מאוד את החוף התל-אביבי של אז, הייתה אחרת. פעם לא היה אפשר להכניס סיכה בין המשתזפים, המטקות, מוכרי הקרטיבים והרעש.
גם הצומת השתנה לגמרי. התשתיות של הכבישים השתנו, וכבר אין צירי תנועה ראשיים שחוצים את העיר. הנהג הישראלי נכנס לתוך אקווריום מתגלגל. פעם אנשים היו נוסעים עם חלון פתוח, עם הרבה תנועות ידיים וצעקות מחוץ לחלון, ואילו היום אין עם מי לדבר, כולם בתוך המזגנים, כל אחד עם הדיבורית שלו. הדבר היחיד שנשאר אותו הדבר זה האופי של הנהג הישראלי. אני בחיים לא אתרגל לחוסר הסובלנות הישראלית".
פסטיבל אנימציה, קומיקס וקריקטורה, סינמטק תל אביב, 22-19 אוגוסט . מפגש אמן עם מישל קישקה, סינמטק תל אביב, 19 באוגוסט, שעה: 20:30