חוק בלי סדר: "חוק וסדר" הולכת לאיבוד בישראל
"חוק וסדר" תיכנס בספטמבר לעונתה ה-20, והסדרה, על נגזרותיה, זוכה להצלחה בארה"ב. בארץ? שתי תוכניות משודרות באיחור אופנתי של שנתיים, ועוד אחת הופסקה לגמרי. הערוץ הראשון, שמחזיק בבלעדיות על התוכנית המקורית ו"מדור מיוחד": "לא מדובר בחומר אקטואלי, כך שלא נגרם נזק ממשי"

למרות הוותק, הסדרה מבית היוצר של דיק וולף ממשיכה לזכות באמונם של הצופים. סדרת הבת "מדור מיוחד" אפילו מצליחה יותר ומשתחלת לא מעט פעמים לטבלת 20 התוכניות הנצפות באמריקה. יחד עם "כוונה פלילית", סדרת הבת השלישית, הפרנצ'ייז משגשג.
למרות ההצלחה בארה"ב, דווקא בישראל הסדרה זוכה להתעללות, במיוחד באמור למשבצת השידור ולעדכניות התכנים להם זוכים הצופים. בעוד מעבר לים כבר התרגלו הצופים לבלשים לופו וברנרד והכירו גם את התובע המחוזי מייקל קאטר, בארץ זכה הקהל במקרה הכי טוב להכיר את גרין ופונטנה, ובמקרים חמורים עדיין מבליחה דמותו של לני בריסקו, הלא הוא ג'רי אורבך המנוח עם הפנקס המיתולוגי וההערות הציניות.

אז איך בדיוק קרה שאחת מתוכניות הדגל הוותיקות באמריקה מפגרת בשתי עונות, בעוד הסדרות המובילות בכבלים ובלוויין מוקרנות חודשים, שבועות ולפעמים ימים בודדים לאחר שידורם. כדי להבין את זה, בואו נעשה סדר ב"חוק וסדר".
בישראל "חוק וסדר" על נגזרותיה שודרה בלא פחות מחמישה ערוצים שונים: ערוץ 1, ערוץ 33, הולמרק, יס (שידורים חוזרים של "מדור מיוחד") וערוץ 10 ("כוונה פלילית" שהבליחה ונעלמה ללא שוב). הערוץ הראשון מחזיק בבלעדיות על הסדרה המקורית ועל "מדור מיוחד", ועל כן כל העונות החדשות ישודרו שם לראשונה.
כשפוקעת אותה בלעדיות, מתאפשר גם לרשתות אחרות להשתמש בתוכן, וכך הבלשים של משטרת ניו יורק זכו לטייל גם בהולמרק ולאחרונה גם ביס.
בקיץ, סיימה כאמור "חוק וסדר" את עונתה ה-19, אבל בישראל עדיין משודרת העונה ה-17 של הסדרה בימי שני בלילה בשעה
"שתי העונות הבאות בתרגום", מסרו בערוץ הראשון. בינתיים, אם בכל זאת חשבתם לזפזפ ברביעי הקרוב לערוץ הראשון כדי לפגוש את בנסון וסטייבלר, תזכו לקבל את סימפוניה מס' 3 - "קדיש" של לאונרד ברנשטיין.
סדרת הבת השנייה, "כוונה פלילית", זוכה להתעללות הגדולה ביותר. יש לציין שמדובר בסדרה הרבה פחות מצליחה מהשתיים האחרות, כזו שגם הועברה לאחרונה על ידי NBC לשידור ראשוני ברשת USA.

למרות זאת, בארה"ב היא נכנסה באפריל האחרון לעונתה השמינית - נתון מרשים לכל תוכנית טלוויזיה. בארץ? ארבעת העונות הראשונה שלה שודרו בערוץ 10, אך בשל החלטת הערוץ לוותר על סדרות רכש ולהשקיע את הכסף בתוכן ישראלי הוחלט שלא להחזירה למסך בעתיד.
הפלוס הגדול של "חוק וסדר" היא כמות הפרקים הגדולה של שלוש התוכניות, כמו גם העובדה שכל פרק עומד בפני עצמו. כך שאם ראית פרק אחד, סביר להניח שלא תזכור אותו לאורך זמן. את היתרון הזה ניצלו ערוצים אחרים שהשתמשו בפקיעת הבלעדיות כדי לשדר את העונות הישנות יותר. הולמרק מקרינה כבר מספר שנים את העונות הראשונות של "חוק וסדר" ולאחרונה הצטרפה אליה יס, ששידרה את עונות 4-6 של "מדור מיוחד".
ועכשיו להסברים. פנינו לערוץ הראשון כדי לקבל כמה תשובות בנושא שיבוצה של התוכנית. על האיחור בעונות נמסר: "אנחנו משדרים את עונה 17 ולא את עונה 19 מהטעם הפשוט שאנחנו לא ערוץ כבלים. לא מדובר בחומר אקטואליה, כך שלא נגרם נזק ממשי בעיכוב השידור. כל העונות המשודרות הן בשידור ראשון ובלעדי בארץ. יש לנו בלעדיות למשך שנתיים מתחילת החוזה".
הטענות הללו, דרך אגב, דווקא לא ישימות לסדרה אחרת שמשודרת בערוץ הראשון - "זירת הפשע" (CSI), תוכנית דומה בקונספט שלה ל"חוק וסדר" שזוכה להצלחה גדולה בארה"ב, ואשר מוקרנת בתיאום מרשים מול ארה"ב.

על השאלה מדוע הסדרה משובצת בשעה מאוחרת יחסית (23.00), הגיב הערוץ: "משתי סיבות. הראשונה, כיוון שמדובר בסדרות שמתאימות לשידור מאוחר. כמו כן, סדרי העדיפות של הערוץ הראשון הן קודם כל לתכנים בהפקה עצמית ובעברית".
שאלה נוספת שהופנתה היתה לגבי הנחיצות של סדרות רכש בערוץ ציבורי, ועל כך ניתנה התשובה הבאה: "מגיע לצופים שלנו לקבל במינון ושיבוץ מתאים סדרות זרות מעולות, בנוסף על העיקר שהוא הפקה מקומית. הערוץ הראשון צריך להיות אלטרנטיבה מלאה גם ובעיקר לאוכלוסיות שלא חפצות, או יכולות להיות מנויות לכבלים או ללוויין".
"קידום ה-DTT (הממיר הדיגיטלי החדש שמאפשר שידור של ערוץ 1, ערץ 2, ערוץ 10, ערוץ 33 וערוץ הכנסת -ב"ז), מחזק טענה זו. מדברים על לא פחות מ-20 אחוז מהצופים ששואפים להתנתק ולצפות בחבילת ה-DTT בלבד".
"רוב התחנות הציבוריות בעולם חולקות דעה זו ומשדרות גם תכנים קנויים זרים. האם סביר שצופה שלא מנוי על YES או HOT לא יזכה לראות סדרה קנויה? האם לא מגיע להם לראות את "עולם מופלא"? "דוריט הקטנה" (BBC )? "חוק וסדר"?".
המעריצים השרופים של "L&O" כבר מזמן לא בודקים את לוחות השידורים בישראל. אלו הסבלניים ימשיכו כנראה להמתין ולקבל את סיפורם של שני גופי מערכת החוק בארה"ב באיחור אופנתי. ללני בריסקו בטוח היה משהו ציני להגיד לגבי זה.