ההיסטוריה מדברת: האם הכפלת המועמדויות לאוסקר מוצדקת?

"הגנרל" של קיטון, "שחק אותה סם" של אלן ו"מרד הנעורים של ג'יימס דין - כל אלה הפכו לקלסיקות ענק ולהשראה ליוצרי הדור החדש של הקולנוע, אבל בגלל מספר המועמדויות המוגבל לפרס הסרט הטוב, לא זכו באוסקר. מסע מהיר לעבר מוכיח שיש בסיס להחלטה להכפיל את מספר המועמדויות לפרס הנחשק

סוזן קינג | 21/7/2009 13:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לאחרונה הוכרז כי המועמדויות לפרסי האקדמיה - האוסקר יורחבו ועשרה סרטים יזכו להיות מועמדים לפרס הסרט הטוב ביותר. הצעד הזה מחזיר את האקדמיה לאמנות הקולנוע והמדעים לשנת 1943, הפעם האחרונה בה היו מועמדים יותר מחמישה סרטים לפרס הנחשק.
"האביר האפל" - האם הוא היה זוכה? צילום: יח''צ

המעריצים והעוסקים בדבר מתדיינים בשאלה האם ההחלטה לחזור לשיטה הרחבה נכונה או שגויה, ונשאלת השאלה האם יימצאו עשרה סרטים ראויים למועמדות בעידן בו קשה למצוא אפילו חמישה.

לאורך השנים, סרטים שנחשבו איכותיים על ידי המבקרים והקהל, ולהיטי קופות למיניהם, לא זכו להיות מועמדים לפרס הסרט הטוב. בשנה האחרונה, "האביר האפל" ו"וול-אי" לא נכללו בקטגוריה, למרות ההצלחה הגדולה שלהם וזכו למועמדויות שונות בקטגוריות משניות.

הנה חזרה אל השנים הגדולות של האוסקר, בהם נבחרו בקטגוריה חמישה סרטים. מה היה קורה לו הייתה הקטגוריה מורחבת יותר?


1927-28: בשנתו הראשונה של מפעל האוסקר היו מועמדים הסרטים הבאים: "כנפיים", שזכה בפרס, "הרקיע השביעי" ו"The Racket". באותה שנת בכורה לאוסקר, הגיעו לאקרנים "הגנרל", אחת מעבודותיו הקולנועיות האגדיות של באסטר קיטון, יחד עם קלייד ברוקמן, "מלך המלכים" של ססיל ב.דמיל, המגולל את סיפור חייו ומותו של ישו, וסרט הגנגסטרים "אנדרוורלד" של ג'וזף פון סטרנברג. עוד נעלמי אקדמיה מאותה שנה: "הלא נודע" של טוד בראונינג, עם לון צ'ייני והצעירונת ג'ואן קרופורד.

וידאו: meet me in st.louis

1930-31: האקדמיה נכנסה לעשור הראשון שלה עם מועמדים כמו "סימארון", הזוכה באותה שנה, "East Lynne" של פרנק לויד, "The front page", "סקיפי" ו"Trader horn" של וינסנט ואן דייק. במידה והיו באותה שנה 10 מועמדים יכלו האחים מרקס עם "animal Crackers", סרטו של ארנסט לוביטש, "מונטה קרלו" ו"המשפחה המלכותית של ברודווי" של הברימורים לזכות בפרס המבוקש.

1944: השנה הראשונה בה צומצמו המועמדויות לאוסקר לפרס הסרט הטוב לחמישה סרטים בדיוק. "הולך בדרכי" בכיכובו של בינג קרוסבי ובבימויו של ליאו מק'קארי קטף את פרס הסרט הטוב, לצדו התייצבו "מאז שהלכת", "ווילסון", "ביטוח חיים כפול" ו"גאס-לייט".


בין הסרטים שלא זכו להיות מועמדים באותה שנה היו "נערת שער", "לורה", "the miracle of morgan's creek", סרטו של אלפרד היצ'קוק - "Lifeboat" וסרטו של וינסנט מינלי "Meet me in St.Louis", עם ג'ודי גארלנד בתפקיד הראשי.

1955: הסרט הקטן "מארטי" קטף את פרס הסרט הטוב, כשהוא מביס מועמדים רחבי יריעה כמו "Love is a many-splendored thing", "מיסטר רוברטס", "פיקניק" ו"the rose tattoo". במידה והיו אנשי האקדמיה מרחיבים באותה שנה את מספר המועמדויות, יכל ג'יימס דין עם "קדמת עדן" האגדי ועם "מרד הנעורים" לקטוף את הפרס. גם "Bad day at black rock" עם ספנסר טרייסי ו"The night of the hunter" בכיכובו של רוברט מיטצ'ם היו מועמדים ראויים לפרס.

1960: "הדירה" של בילי ווילדר זוכה בפרס הסרט הטוב ומביס את "The Alamo", "Elmer Gantry", "בנים ואוהבים" ו"the sundowners". סרטו האגדי של סטנלי קובריק, "ספרטקוס", "פסיכו" של היצ'קוק, "אקסודוס" של אוטו פרמינגר ו"שבעת המופלאים" עם יול ברינר וסטיב מקווין היו מועמדים ראויים במידה ומספר המועמדויות היה גדול יותר.
 

וידאו: פסיכו


1972: אחת השנים החזקות בהיסטוריה של הקולנוע, זאת בעיקר בזכות "הסנדק" שזוכה בפרס הסרט הטוב, לצד "קברט" שאמנם לא מקבל את הפרס הגדול אבל קוטף שמונה פרסי אוסקר אחרים. עוד מועמדים הם "המהגרים", "sounder" ו"Deliverance".

 זו הייתה שנה בה כמה סרטים קלאסיים לא הגיעו לרשימת המועמדים - "גרמייה ג'ונסון" עם רוברט רדפורד, "המועמד", גם הוא עם רדפורד, "שחק אותה סם" של וודי אלן הצעיר ו"משחקי בילוש" עם מייקל קיין ולורנס אוליביה מהווים רשימה חלקית, יחד עם "הרפתקאה בפוסידון".

1984: "אמדאוס" היא ההפקה המנצחת של השנה יחד עם "שדות הקטל", "סיפורו של חייל" ו"מעבר להודו" ו-"Places in the heart". "דני רוז האיש מברודווי" של וודי אלן, "ספיינל טאפ" של רוב ריינר, "ספלאש" של רון האוורד, "שליחות קטלנית" של ג'יימס קאמרון - כל אלה לא זכו למועמדות באותה שנה, למרות ששינו את פני הקולנוע.
 

וידאו: תודה שעישנתם

1997: השנה הגדולה של "טיטניק", שזכה ב-11 פרסי אוסקר, כולל הסרט הטוב ביותר. יחד עם "טיטניק" התחרו על הפרס "סיפורו של וויל האנטינג", "הכי טוב שיש", "סודות אל.איי" ו"ללכת עד הסוף".

המאבק היה קשה הרבה יותר אם היה מספר המועמדויות גדול יותר: סטיבן ספילברג הציג באותה שנה את "אמיסטד", "אייר פורס 1" של וולפגנג פטרסון שלט בקופות, "סופת קרח" של אנג לי זכה בשבחי המבקרים, "גברים בשחור" היה להיט שובר קופות ו"החתונה של החבר שלי" עם ג'וליה רוברטס סיפקה את תאוותם של חובבי הקומדיות - אף אחד מאלו לא היה מועמד.

2006: "השתולים" של מרטין סקורסזה חוטף ל"בבל", "מכתבים מאיוג'ימה", "מיס סאנשיין הקטנה" ו"המלכה" את פרס הסרט הטוב ביותר. "קזינו רויאל", "תודה שעישנתם", "נערות החלומות" וסרט האנימציה "מכוניות" לא זוכים למועמדות, האם סקורסזה היה חוזר בידיים ריקות אם מספר המועמדויות היה גדול יותר? טקס פרסי האוסקר הבא יהיה אחד המסקרנים של השנים האחרונות ולו בזכות מספר המועמדויות הגדול. לנו נותר רק לכסוס את האצבעות.


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים