בלי פפריקה: אוונגרד הונגרי במינוטאור
תערוכה על אוונגרד הונגרי מגיעה לגלריה מינוטאור. "במקרה של האוונגרד ההונגרי", אומרת אוצרת במוזיאון ישראל, "ליחידים הייתה תרומה גדולה יותר מאשר לקבוצה ככללה". מרבית האמנים החשובים אכן נוכחים בתערוכה

הוגו שייבר, דיוקן עצמי צילום: מתוך התערוכה אוונגרד הונגרי
פריז היתה אז אבן שואבת לאמנים מזרח אירופאים שחיפשו דרכי מבע חדשות. המעבר בין בודפסט לפריז, כותב ירון לביץ, אוצר ובעלים משותף של גלריה מינוטאור בפתיח הקטלוג "היה בעצם המעבר בין העולם הישן לעולם החדש, מעבר בין שתי תפיסות מציאות שונות בתכלית: בין תפיסה שניסתה לחקות את הטבע לבין תפיסה שמנסה לפרק את המציאות... ולבנותה מחדש בשפת הסמלים, הקווים והצורות".
זה שנים שלביץ ושותפו בנואה ספירו עוסקים באמנות פלסטית מזרם האוונגרד המרכז והמזרח אירופאי, בעיקר במסגרת פעילותם בגלריה "מינוטאור פריז", אחות ל"מינוטאור" התל אביבית. הפעם החליטו השניים להביא ללבנט את בשורת האוונגרד ההונגרי.
את מרבית העבודות
אספו השניים במהלך שנות פעילותם מאוספים פרטיים וגלריות, חלק מהם התווספו לצורך התערוכה. לביץ סבור כי העבודות הן ברמה מוזיאלית "במוזיאונים בהונגריה" הוא אומר "לא רואים אפילו את הדברים האלו".
עדינה קמיאן-קשדאן, אוצרת לאמנות מודרנית במוזיאון ישראל בירושלים סבורה כי חלק מסוים מהעבודות בתערוכה בהחלט ראויות להיכלל בתערוכה מוזיאלית, ביניהן כדוגמא הראש הקוביסטי של ג'וזף צ'אקי. "העבודות על נייר הן טובות מאד" היא אומרת "והעבודות המקודמות משנות העשרה ועד אמצע סוף שנות ה- 20 מעבירות את האוונגרדיות בצורה מובהקת יותר מאשר העבודות המאוחרות".
"במקרה של האוונגרד ההונגרי, ליחידים הייתה תרומה גדולה יותר מאשר לקבוצה ככללה" היא אומרת ומרבית האמנים החשובים כן נוכחים בתערוכה (שייבר, מאהולי נאג'י, קדר). "מעניין שלייוש קשק Kassák Lajos , מנהיג הזרם ההונגרי של התנועה, דווקא נעדר ממנה" היא מציינת. "מהלך של תערוכה היסטורית שנעשית על ידי גלריה מסחרית הוא יוצא דופן ומעניין" אומרת קמיאן-קשדאן "בארץ זה לא קורה הרבה".
מדוע בעצם לעשות תערוכה כזו בארץ?
"באותה מידה אפשר לשאול אותי מדוע אני עובד בארץ בכלל" אומר לביץ "אני מפה ולכן חשוב לי לעבוד פה. מדובר בפרק מעניין בהיסטוריה של האמנות. נישה בתוך נישה. חובבי אמנות, אספנים והיסטוריונים יתעניינו בה מאד, ואותנו מעניין לא פחות לחשוף את הקהל שאינו בקיא".
ומה לגבי מכירות, הרי הגלריה היא מסחרית, והעבודות עומדות למכירה?
"בנואה תמיד אומר 'אנחנו עם הספר', בראש ובראשונה רוצים לספר סיפור. זה חלק מהעבודה שלנו. יקנו או לא - זה כבר פועל יוצא".