עונה מצוינת לקריאת "זוזי שמש"

ספרה החדש של דפנה בן-צבי עוסק בחברות זוזי ושמש, שתפקידיהן מתחלפים במהלך הסיפור. איוריה הנהדרים של עפרה עמית וכתיבתה המחורזת להפליא של דפנה בן-צבי יהפכו את חוויית הקריאה לכדאית עבור ילדים מגיל הגן ועד גילאי 6-7

יותם שווימר | 23/3/2009 17:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זוזי שמש, דפנה בן-צבי
זוזי שמש, דפנה בן-צבי צילום: כריכת הספר
יש ספרים שעונות השנה יפות להם. חינם של ספרים אלה עולה כאשר נוצר קשר בין מזג-האוויר שבחוץ למזג הסיפורי. תקופת סוף החורף וראשית האביב היא זמן טוב במיוחד להקראת "זוזי שמש" ספרה החדש והמצוין של דפנה בן-צבי  או לקריאתו. העלילה נעה בין השמשי לסגריר, בין עליצות לדאגה, בין העירות לשינה. בזכות האיורים מלאי-החיות והטקסט המתנגן, נוצר מזג סיפורי מלא עוצמה.

"זוזי שמש" הוא סיפור מעשה בשתי חברות שגרות יחד: זוזי, החתולה העצלנית והישנונית ושמש, הכלבה החרוצה והתזזיתית. חרף השוני הגדול, נרקמה בין השתיים חברות אמיצה. יום אחד, יוצאת שמש ליער ללקק מצרכים לארוחה ונקלעת לסערה נוראה. מכיוון שהיא פוחדת מהגשם, היא נאלצת לתפוס מחסה בגזע עץ.

היעדרותה של שמש מעירה את זוזי משנתה, שכן לפתע אין מי שמביא לה אוכל. היא יוצאת למסע חיפושים נועז בעקבות חברתה עד הסוף הטוב בו נמצאת האבידה והיוצרות מתהפכות: זוזי העצלנית מטפלת במסירות בחברתה כפי שזו דאגה לה במשך כל הסיפור.   

 
איור של עפרה עמית
איור של עפרה עמית צילום: מתוך ''זוזי שמש''
כתיבתה של בן-צבי נדירה במחוזות ספרות-הילדים הישראלית. בעוד ספרים רבים נכתבים בחרוזים קלוקלים, בן-צבי מפליאה לחרוז. השימוש ההולם שעושה בן-צבי בחריזה מוביל את הסיפור בקצב אחיד וזורם. בשל אחדות זו, הסיפור יכול להתאים הן לילדי הגן והן לילדים בגילאי 6-7. הקטנים יותר יפיקו הנאה רבה מהחריזה השקולה ומאוצר-המילים הנרחב שמעניקה בן-צבי לדמויותיה. עבור ילדי בית-הספר, העלילה הדרמטית והמתפתחת תהווה צוהר לחוויית קריאה מלאת הומור ומתח.
חברות בלי קיטש

שני הספרים הקודמים של בן-צבי, "הצב מצב" ו"הצב מצב וחבריו בעמק רפאים", ראו אור גם כן בהוצאת הקיבוץ המאוחד. אלו ספרים נהדרים המיועדים לקהל בוגר יותר ואף הם חושפים את כשרונה הגדול של הסופרת בכתיבה דרמטית ומחורזת.

ב"זוזי שמש" ממשיכה בן-צבי את הקו הייחודי לה ויוצרת עולם בצורה בהירה ומעניינת. הדמויות הן תמיד חיות והיא משתמשת בהאנשה עדינה הבאה לידי ביטוי בתכונה דומיננטית אחת. תשומת-הלב הרבה לפרטים מעצבת את הדמויות כך שהילדים יכולים להזדהות עמם בקלות, להעביר עליהן ביקורת ואף למצוא בהן זיקה לעולמם.

הספר

מעביר מסר בדבר כוחה של חברות באורח דרמטי ומרתק. אין קורטוב של קיטש בסיפור זה, אלא התנהגות הנובעת מאופי ספציפי. אפיון הדמויות מוצלח כל-כך, שכאשר התפקידים מתחלפים ניתן לעמוד על היבטים פסיכולוגיים ורגשיים מבלי לחטוא ליופיו של הסיפור.

חשוב לציין את עבודתה המרהיבה של המאיירת עפרה עמית. האיורים משמשים כלי עיצובי ראשון במעלה לאופי הדמויות ומלאכתה של עמית משלימה את הטקסט הנפלא של בן-צבי. ההבדלים בין שתי החברות ניכרים לעין בשלל איורים המעניקים רבדים נוספים לסיפור עצמו.

 
איור של עפרה עמית
איור של עפרה עמית צילום: מתוך ''זוזי שמש''
איוריה של עמית מלאי הומור הגלום, למשל, בדמותה הענקית והסטאטית של זוזי המנוגדת לחוסר המנוחה של שמש. עמית, שאיירה את ספריהן של חוה נסימוב, נירה הראל ונורית זרחי היא מבכירי המאיירים בארץ וכל עבודה שלה היא תענוג אמיתי.

בן-צבי עושה שימוש מעניין בטכניקת ההיפוך. הדוגמא העיקרית היא היפוך התפקידים בין שתי החברות בסוף הסיפור. אך ניתן לעמוד על כך כבר בשם הספר. "זוזי שמש" מרמז על פעולה דינאמית, בלשון ציווי, המופנית אל השמש, כאשר לא ברור האם מדובר באפיון הישיר של המילה כפי שהיא מוכרת לנו. הסיפור מגלה בסופו של דבר, כי מי שמתבקשת לזוז היא דווקא זוזי. בהשמטת ו' החיבור בין שמות הדמויות, מבצעת הסופרת היפוך משמעות התורם הן למתח העלילתי והן ללכידות והאחווה, שהן המסר המרכזי של הסיפור.

דפנה בן-צבי, "זוזי שמש", איורים: עפרה עמית, עריכה: יונה טפר, הוצאת הקיבוץ המאוחד. 36 עמודים, 58 ש"ח.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

סיפור אחד ודי

מדי יום שני מגיש מבקר הספרות רן יגיל המלצות מנומקות לשני ספרי ילדים שראו אור לאחרונה

לכל הכתבות של סיפור אחד ודי

עוד ב''סיפור אחד ודי''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים