עונה מצוינת לקריאת "זוזי שמש"
ספרה החדש של דפנה בן-צבי עוסק בחברות זוזי ושמש, שתפקידיהן מתחלפים במהלך הסיפור. איוריה הנהדרים של עפרה עמית וכתיבתה המחורזת להפליא של דפנה בן-צבי יהפכו את חוויית הקריאה לכדאית עבור ילדים מגיל הגן ועד גילאי 6-7

"זוזי שמש" הוא סיפור מעשה בשתי חברות שגרות יחד: זוזי, החתולה העצלנית והישנונית ושמש, הכלבה החרוצה והתזזיתית. חרף השוני הגדול, נרקמה בין השתיים חברות אמיצה. יום אחד, יוצאת שמש ליער ללקק מצרכים לארוחה ונקלעת לסערה נוראה. מכיוון שהיא פוחדת מהגשם, היא נאלצת לתפוס מחסה בגזע עץ.
היעדרותה של שמש מעירה את זוזי משנתה, שכן לפתע אין מי שמביא לה אוכל. היא יוצאת למסע חיפושים נועז בעקבות חברתה עד הסוף הטוב בו נמצאת האבידה והיוצרות מתהפכות: זוזי העצלנית מטפלת במסירות בחברתה כפי שזו דאגה לה במשך כל הסיפור.

שני הספרים הקודמים של בן-צבי, "הצב מצב" ו"הצב מצב וחבריו בעמק רפאים", ראו אור גם כן בהוצאת הקיבוץ המאוחד. אלו ספרים נהדרים המיועדים לקהל בוגר יותר ואף הם חושפים את כשרונה הגדול של הסופרת בכתיבה דרמטית ומחורזת.
ב"זוזי שמש" ממשיכה בן-צבי את הקו הייחודי לה ויוצרת עולם בצורה בהירה ומעניינת. הדמויות הן תמיד חיות והיא משתמשת בהאנשה עדינה הבאה לידי ביטוי בתכונה דומיננטית אחת. תשומת-הלב הרבה לפרטים מעצבת את הדמויות כך שהילדים יכולים להזדהות עמם בקלות, להעביר עליהן ביקורת ואף למצוא בהן זיקה לעולמם.
הספר
חשוב לציין את עבודתה המרהיבה של המאיירת עפרה עמית. האיורים משמשים כלי עיצובי ראשון במעלה לאופי הדמויות ומלאכתה של עמית משלימה את הטקסט הנפלא של בן-צבי. ההבדלים בין שתי החברות ניכרים לעין בשלל איורים המעניקים רבדים נוספים לסיפור עצמו.

בן-צבי עושה שימוש מעניין בטכניקת ההיפוך. הדוגמא העיקרית היא היפוך התפקידים בין שתי החברות בסוף הסיפור. אך ניתן לעמוד על כך כבר בשם הספר. "זוזי שמש" מרמז על פעולה דינאמית, בלשון ציווי, המופנית אל השמש, כאשר לא ברור האם מדובר באפיון הישיר של המילה כפי שהיא מוכרת לנו. הסיפור מגלה בסופו של דבר, כי מי שמתבקשת לזוז היא דווקא זוזי. בהשמטת ו' החיבור בין שמות הדמויות, מבצעת הסופרת היפוך משמעות התורם הן למתח העלילתי והן ללכידות והאחווה, שהן המסר המרכזי של הסיפור.
דפנה בן-צבי, "זוזי שמש", איורים: עפרה עמית, עריכה: יונה טפר, הוצאת הקיבוץ המאוחד. 36 עמודים, 58 ש"ח.