הספר "סלטה לאחור" מעודד סובלנות

סוגיות פוליטיות מהוות רקע לסיפור ההתבגרות שכתבה תמר ורטה-זהבי. זהו ספר שכוחו יפה לנערים ונערות שמתעניינים באהבה ומוכנים להישיר מבט לפניה העגומות של החברה בישראל, על הגזענות, האפליה והדיכוי הקיימים בה

יותם שווימר | 16/3/2009 18:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
סלטה לאחור, תמר ורטה-זהבי
סלטה לאחור, תמר ורטה-זהבי צילום: כריכת הספר
ספרה החדש של תמר ורטה-זהבי, "סלטה לאחור", עוסק בסוגיות חברתיות אקטואליות כרקע לסיפור התבגרות מרגש. נטע, בת לאם חד-הורית קרייריסטית רגילה לעבור דירות מאז שנולדה. הגעתן לירושלים נוטעת תקווה בלבה שלא ינדדו עוד. הצטרפותה ל"קרקס השלום" בו מופיעים יהודים לצד ערבים ונוצרים מחזקת את רצונה להישאר. נטע מתחברת עם אבתיסאם הערבייה הצעירה ממנה בשנתיים ויחד הן הופכות לכוכבות הקרקס. 

התרחשויות אלו, שהן עיקר חלקו הראשון של הספר, מציגות בפני הקורא מציאות לא פשוטה של בדידות, חוסר שייכות וגזענות. דמותה של נטע מאופיינת באופן מרשים וחושפת נפש עדינה ופגועה. כתיבתה הקונקרטית של ורטה-זהבי שופכת אור על התבגרות בחברה שמתקשה לקבל את השונה ויתרה מכך, לועגת למי שעושה זאת. אף על-פי שנטע מגלה סובלנות, סביבתה לא תמיד נאורה כמוה.

הסיפור מקבל תפנית מפתיעה כאשר נטע מתאהבת בשאפיק, אחיה של אבתיסאם ואף הוא מתאהב בה. הרגשות גועשים ומתחזקים ככל שהעלילה
מתקדמת. תהליך ההתאהבות מתואר ביד רגישה והסופרת אינה חוששת לשלב באהבה זו הססנות רבה וכאב. כפי שניתן לשער, חייהם של השניים משתנים ללא היכר כאשר  הרצון להיות יחד מתנגש עם המוסכמות החברתיות.

ירושלים מתוארת כבעלת פינות-חמד ומקומות מפלט אך גם כמעוז הגזענות והדיכוי הערבי. הסופרת כותבת בחוכמה רבה על הפחד של המיעוט הערבי בעיר ועל העולם האכזרי שלא יאפשר קשר בין ערבי ליהודייה.

סיפור ההתבגרות של נטע ואהבתה הבלתי-אפשרית מצליח להעביר חוויה רגשית עמוקה, בעלת פנים רבים. כל אספקט בחייה של הגיבורה הוא עכשווי; החל מהיותה ילדת-מבחנה ועד העיסוק ביחסים הפוליטיים בין ערבים ליהודים. הפער בין הקִדמה לבין החברה החשוכה מצמרר ובכך גדולתו. הספר מתאים לגילאי העשרה וראוי כי בני-הנוער בישראל יקראו בו בתקווה שיעלו שאלות נוכח המציאות העגומה המתוארת בו.

סלטה לאחור מאת תמר ורטה-זהבי, הוצאת עם עובד, עורכת: דבורה נגבי. 234 עמ', 69 ₪.
 



כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

סיפור אחד ודי

מדי יום שני מגיש מבקר הספרות רן יגיל המלצות מנומקות לשני ספרי ילדים שראו אור לאחרונה

לכל הכתבות של סיפור אחד ודי

עוד ב''סיפור אחד ודי''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים