עגנון בתיאטרון: סיפור פשוט בחיפה
הפקה חדשה ל"סיפור פשוט" מאת עגנון עולה הערב (ד')בתיאטרון חיפה. ההצגה, בבימויה של דניאלה מיכאלי, מתארת את קורותיו של הנער הירשל, המשודך בניגוד לרצונו. בתיאטרון עבדו קשה על מנת לייצר נאמנות מוחלטת לרוח עגנון ולמילותיו. "זוהי דרמה פסיכולוגית", אומרת מיכאלי

סיפור פשוט צילום: כפיר בולוטין
הרומן העגנוני זכה למספר עיבודים לתיאטרון, הראשון בהם ב"הבימה" בשנת 1979, בבימויו של יוסי יזרעאלי. שלמה ניצן ויצחק גורמזאנו-גורן, שאחראים על העיבוד הנוכחי, עיבדו אז את המחזה בפעם הראשונה לבמה. את דמותו של הירשל בהפקה ההיא גילם משה בקר, בתפקידו הראשון בתיאטרון.
בעיבוד הבימתי הנוכחי ל"סיפור פשוט" נשענו ניצן וגורמזאנו-גורן על העיבוד שלהם משנת 1979, קיצרו והידקו את המחזה, והתאימו לסיפור שמתחולל בסוף המאה ה-19 בעיירה יהודית בגולה נוסח לשוני שמתאים לעברית של ימינו.
נקודת המוצא בעיבוד של ניצן וגורמזאנו-גורן היא נאמנות מוחלטת של המחזה לשפת הסיפור של עגנון, כך שכל מילה שנאמרת על הבמה נכתבה על ידיו במקור. את העלילה מובילה דמות מספר (יונתן צ'רצ'י) ובמהלך הסיפור קמות הסצנות לתחייה על הבמה. "המחזה מאוד מתומצת", אומרת הבמאית דניאלה מיכאלי, "אבל הוא שומר על מהלך השתלשלות של הסיפור המקורי".
דרמה אוניברסלית ורלוונטית
"אנחנו לא משחזרים עיירה יהודית על הבמה", מספרת מיכאלי. לדבריה, העיירה באה לידי ביטוי בבגדים, באביזרים, תוך ניסיון לשמור על פשטות, מה שניכר גם בבחירה של במה מינימליסטית. עיקר הרומן של עגנון, לדבריה, הוא בדרמה הפסיכולוגית שלו. "ההיבט הפסיכולוגי של הסיפור הוא אוניברסלי ורלבנטי גם היום".
ההתמודדות
עם השפה העגנונית היוותה אתגר לצוות השחקנים ובעבודת הבימוי. מיכאלי, בעזרת אסי אשד, עבדה במהלך החזרות עם השחקנים, על מנת שיוכלו לדבר את הטקסטים של עגנון מבלי לדקלם אותם. "זה לקח יותר זמן ממה שציפיתי", היא אומרת, "נתתי להם לקרוא מאמרים על התקופה והיו להם המון שאלות על העולם ההוא.

סיפור פשוט צילום: כפיר בולוטין
עוד אומרת מיכאלי שאחד האתגרים בעיבוד לבמה היה בריבוי האפשרויות הגלום בטקסט העגנוני, המאפשר לקורא באופן מתוחכם בחירה בין אופציות שונות של פרשנות. "אני מקווה שמצאנו את הדרך לשמור על מורכבויות הסיפור", היא אומרת, "כי המקום הפתוח הזה מאפשר לכמה רבדים ומשמעויות שונות לצוף".
סיפור פשוט, על פי ש"י עגנון, עיבוד למחזה: שלמה ניצן ויצחק גורמזאנו-גורן, בימוי: דניאלה מיכאלי, 28 בינואר, 29 בינואר, 31 בינואר, 20:30, תיאטרון חיפה, פבזנר 50, שכונת הדר, חיפה