מג'ון אדמס ועד יצחק בן-צבי
מיני-סדרה היסטורית על חייו של הנשיא ג'ון אדמס גורפת פרסים בטקס האמי, ומעוררת גל של התרפקות ועניין ציבורי. בישראל, לעומת זאת, בעידן השיא של תוכניות הריאליטי, אפשר רק לחלום על זמן מסך לדמויות היסטוריות
אבל מי שלקחה את המספר הרב ביותר של פרסים בערב החגיגי של הטלוויזיה הייתה דווקא המיני סדרה ההיסטורית "ג'ון אדמס" על חייו של הנשיא השני של ארה"ב. הסדרה ששודרה ברשת HBO קטפה את פרסי המיני-סדרה הטובה של השנה, שחקן, שחקנית, שחקן משנה וכתיבה.
שבעת פרקי הסדרה, המגוללים את עלילותיו של אדמס משנת 1775 ועד מותו ב-4 ביולי 1826 (50 שנה בדיוק אחרי הכרזת העצמאות), הם יצירת מופת טלוויזיונית לכל חובב היסטוריה אמריקנית ולכל מי שרוצה ללמוד על השנים הראשונות של המעצמה מספר אחת בעולם, הניצבת בפני מערכת בחירות רבת משמעות.
הפרק השני, אשר נמשך כשעה וחצי, עוסק במאבקים הפוליטיים בין 13 המושבות לפני ההכרזה על העצמאות. על פניו זה נשמע כמו עוד שיעור היסטוריה משעמם, אבל מי שיצפה בפרק יזכה להוכחה כי ניתן להעביר אירוע היסטורי בקצב מאלף שמדבר לכל גיל, גם בעידן תוכניות הריאליטי ותוכניות האינסטנט.
מעבר לתלבושות ולטקסטים העשירים ברוח
בעוד ג'יאמטי מגלם אדם נחוש, איש של מילים שלא תמיד מסתדר עם סביבתו, מציגה לייני את דמותה של אשת המשפחה אשר מחזיקה את הבית בהיעדרו הממושך של בעלה אך בה בעת לא נמנעת מלשמש כיועצת הסתרים שלו. לצדם של בני הזוג מופיעים שורה של שחקני משנה מצוינים שמגלמים בין השאר את בנג'מין פרנקלין, ג'ורג' וושינגטון ותומס ג'פרסון.
בתחילת החודש ביקרתי בבוסטון, העיר שבה החל המאבק האמריקני לעצמאות ואשר הייתה זירת הפעילות של אדמס בראשית דרכו. חנויות המזכרות בבוסטון מציגות בחלונות הראווה את ספרו של מקאלו ומחזיקות עותקי די-וי-די רבים של הסדרה.
ביקור בעיירות בריינטרי וקווינסי הסמוכות לבוסטון, שם התגוררה משפחת אדמס, מלמד על הצלחת הסדרה. רחובות העיירות עמוסי דגלים, עליהם מוטבעים פניהם של ג'ון ואביגייל והכיתוב "לחגוג את אדמס", ומבקרים רבים, מארה"ב ומחוצה לה, מתחקים אחר חייה של המשפחה הנשיאותית.
בכנסייה שבה קבורים בני הזוג, לצדם של בנם, הנשיא השישי ג'ון קווינסי אדמס, ורעייתו, סיפר המדריך כי הסדרה אכן הביאה לעלייה בהתעניינות בתולדותיה של השושלת הנשיאות הראשונה של ארה"ב, עד אשר הגיעו הג'ורג'ים לבית בוש.
הפחת החיים באירועים היסטוריים שהתרחשו לפני שתי מאות עוררה בי תהייה לגבי הצלחה אפשרית של סדרה כזו בישראל. האם מיני סדרה על נשיאה השני של מדינת ישראל, יצחק בן-צבי, אשר מציגה את מערכת היחסים שלו עם רעייתו רחל ינאית ועם בכירי ההנהגה דוד בן-גוריון וחיים וייצמן על רקע מאבקו של היישוב היהודי לעצמאות הייתה יכולה לזכות לכזו תהודה? לצערי, גם אם יהיה מי שירים את הכפפה ויפיק סדרה כזו, לא סביר שיהיו רבים שיקדישו לה זמן צפייה, והיא עשוייה לסיים את דרכה מול עיניהם העצומות של צופי הערוץ הראשון.

אבל כנראה שימי "עמוד האש" או אפילו "הכל אנשים" עם מודי בר-און חלפו, ומי שייכנסו לספר דברי הימים של מדינת ישראל בפתח העשור השביעי לקיומה הם דווקא כוכבי "הישרדות", "האח הגדול" ו"היפה והחנון". בל נופתע אם יום אחד יישאלו ילדינו מתי חרב בית המקדש וניענה: "ב-1967".
"ג'ון אדמס" תשודר החל מחודש נובמבר בערוצי הסרטים של yes.