או סקנדל או פסטיבל: סיכום פסטיבל הקולנוע
שבעה הוא הזוכה בפרס וולג'ין לסרט העלילתי. סרט תיעודי שאיננו כלל ועיקר תיעודי זכה בפרס הראשון בתחרות הדוקומנטריים והשאלה המתבקשת היא האם לא הגיע הזמן לבטל את תחרות וולג'ין. "עבודה ערבית" היא סדרת הטלוויזיה הזוכה. שניצר מסכם פסטיבל ירושלים שהכל היה בו הפוך

שבעה עמית ברלוביץ
שלשום שיפרו השופטים בתחרות וולג'ין של פסטיבל ירושלים את ההישג המפוקפק של עמיתיהם מחיפה, כשהכתירו את "האגדה על ניקולאי וחוק השבות" כסרט התעודה המצטיין. זאת, אף שהוא סרט עלילתי לכל דבר ועניין.
דוד אופק, שכתב וביים את "האגדה על ניקולאי", מעיד בסיום הסרט כי מדובר בדוקו-דרמה המשתדלת לשחזר אירועים שהתחוללו כמה שנים קודם לכן, ובמהלכם הצליח פועל זר מרומניה להביא חצאי הוכחות למחצית יהדותו, ובכך רכש לעצמו ולבני משפחתו אזרחות ישראלית מתוקף תקנות חוק השבות.
ואגב כך, המומחה לענייני משפט שמציג במהלך סרט "תעודה" זה את עיקרי חוק השבות, אינו אלא מיודענו המומחה לקולנוע נחמן אינגבר, שמכהן כמנהל אמנותי של אחת הקרנות הציבוריות המממנות הפקות סרטים בישראל.
בהענקת הפרס בסך 70 אלף שקל ל"האגדה על ניקולאי", עשו שופטי תחרות וולג'ין צחוק לא רק מעצמם, אלא בעיקר מעשרה מתחרים נוספים שהתמודדו עם אופק, ובהם לפחות שלושה סרטים - "התעלומה במכולה הירוקה", "אגם 68" ו "חייב לזוז" - שהיו ראויים לפרס גם בלי ששיתפו שחקנים וטקסטים מוכנים מראש.
דין הענקת הוולג'ין לדוד אופק כדין הכתרת "בוראט" כסרט הדוקומנטרי המוצלח של השנה. מעניין מי מבין שופטי וולג'ין תפקד על תקן עלי ג'י?
חוש הביקורת המשובש של חבר השיפוט מציץ גם מהחלטתם להעניק צל"ש ל"נוראן" של עמיקם שוסברגר, שרחמנים בני רחמנים יכולים להגדיר עבודה בוסרית זו ככתבה טרחנית, שעדיין ממתינה למישהו מיומן שיבוא לערוך אותה.
לצד התחרות לסרטי תעודה, נערכה כמובן התחרות הראשית לסרטי עלילה, שהתקשתה השנה להתרומם לגובה כלשהו בשל מיעוט המשתתפים בה. רק ארבעה סרטים נרשמו לוולג'ין העלילתי, והיחיד מהם שניכרים בו סממנים מסוימים של איכות - "שבעה" בבימוים של שלומי ורונית אלקבץ, הוא שקטף את הפרס בסך 140 אלף שקל.
"שבעה" אף זיכה את חנה אזולאי-הספרי בפרס השחקנית, בעוד שני שחקנים אחרים המופיעים בסרט-משה איבגי ואלון אבוטבול - זכו במשותף בפרס המשחק הגברי, אך זאת בעבור הופעתם בסרט המתחרה "אצבע אלוהים". מנפלאות הליהוק בקולנוע המקומי.
מיעוט הסרטים בתחרות וולג'ין שאליה מתקבלים מתחרים ללא סינון איכותי מוקדם, העלה מחדש ובאופן מחודד את שאלת נחיצותה של התחרות הוותיקה. דיבורים שנשמעו במסדרונות הסינמטק הירושלמי, שבו מתארח הפסטיבל, גרסו את ביטול פרס וולג'ין והמרתו בתחרות בינלאומית, שבה ישוריינו מראש שלושה מקומות לסרטים מצטיינים מתוצרת הארץ. למעשה, כל פסטיבל בעולם המכבד את עצמו-מקאן דרך סן סבסטיאן, ועד ונציה וסלוניקי-נוקט דרך זו.
התקנון הנוכחי שבחסותו נערכת תחרות וולג'ין הועמד השנה באור מגוחך, כשהסרט "בדרך אל החתולים" על פי יהושע קנז, שביים חורחה גורביץ', גורש מהתחרות משום שהוא הוגש לפסטיבל בפורמט וידאו.

'עבודה ערבית אריק סולטן
הסינמטק הירושלמי לא היה ערוך מראש עם מקרנת 16 מ"מ, ולכן החליטה הנהלת הפסטיבל להציג את "אצבע אלוהים" בפני הצופים דווקא בפורמט האסור על פי התקנון - פורמט הווידאו המוקצה מחמת מיאוס. אילו גורביץ', הנפגע מתקנון וולג'ין, היה חפץ להפגין נחישות ונמרצות, הוא בהחלט יכול היה להוציא צו מניעה משפטי נגד המשך התחרות שגרמה לו עוול הנראה לעין, ובכך להשחיל מעט מהומה תקשורתית לפסטיבל הנשען על כספי ציבור.
הפרס לסרט הקצר הטוב ניתן ל"עובר ושב" של גור בנטביץ', כאשר "ימי התשובה של רחמים חנוכה" (בימוי: אריאל בנבג'י) ו"פיתיון" (מיכל ויניק) הלכו הביתה בציוני לשבח בצקלונם.
לצד שלוש תחרויות וולג'ין - עלילתי, תיעודי וקצר - רצו בפסטיבל עוד מספר תחרויות, ובהן תחרות הדרמות על שם ענת פרחי, שזיכתה את חיים אלבום, תלמיד בבית הספר "מעלה", בפרס על "ואהבת".
פרס סדרת הטלוויזיה המצטיינת הוענק ל"עבודה ערבית" בבימוי רוני ניניו ובהפקת דניאל פארן, המשודרת בערוץ 2.
איגוד מבקרי הקולנוע הבינלאומי "פיפרסקי", צירף לראשונה צוות
שיפוט משלו לפסטיבל הירושלמי, והוא זיכה בפרס את "מרלון וברנדו שלי" בבימוי חוסיין קראביי הטורקי שהיה, כמה מפליא, אחד מחברי צוות השיפוט של פרסי וולג'ין.
טל חיים יופה, במאי "התעלומה במכולה הירוקה" - המקורי והמבריק בסרטי התעודה הישראליים שהוקרנו השנה בפסטיבל, נאלץ להסתפק בפרס זוטר יחסית, "פרס אבנר שלו" המוענק לסרטים העוסקים בנושא השואה.