בדיוק אותה הישרדות
בחו"ל הם תחמנים, רומנטיקנים ומבלים רק חודש באי. בארץ הם צעירים יותר, חתיכים יותר ואין להם כבוד לקשישים. לרגל עלייתה של "הישרדות: סין" השווינו בין המתרחש בארצות הברית לבין הנעשה במכורתנו. איפה מתרוצצים רק בביקיני (בארץ), איפה הרע כן מנצח (בחו"ל), והאם גם בנכר חוקי המשחק משתנים בכל תוכנית (בגדול: כן)
כאשר רבים זנחו את הגרסה האמריקנית של הסדרה "הישרדות", המבוססת על פורמט שנוצר בכלל בצפון אירופה, אני המשכתי לעונה השלישית, הרביעית וה-12. כמו כל מכור אמיתי, גם אני חובב לא קטן של השוואות וככזה חייב קודם כל להחמיא: הגרסה הישראלית של "הישרדות" לא רעה בכלל. למרות זאת היא שוה למדי מהגרסה האמריקנית, שהעונה ה-15 שלה עולה היום לשידור ב-yes.
כך נראו השורדים שלנו לפני ששידור הסדרה התחיל:
ההבדל העיקרי בין הגרסה שלנו לאבטיפוס שמעבר לים הוא אורך התוכנית. אחד העקרונות המנחים של הגרסה האמריקנית הוא פרקים קצרים וקצביים. פרט לפרק האחרון בכל עונה, שאורכו שעה וחצי, פרק רגיל לא יעבור לעולם את 45 הדקות, עם הפרסומות-מקסימום שעה. בגרסה הישראלית כל פרק נמשך כמעט שעה וחצי. אבל כנראה 90 דקות בשבוע לא מספיקות לערוץ 10, שהחליט לחלק כל פרק של ביצת הזהב שלו לשניים, ולשדר שעה וחצי בשבת ושעה וחצי ברביעי. בפרק ששודר בשבת האחרונה החליטו בערוץ להגדיל לעשות, ומתחו הדחה של מתמודד לשבוע הבא. כמה זמן כבר צריך לחכות עד שמישהו יסכים להתפנות מהאי? בארץ הרבה. לעומת זאת, בגרסה האמריקנית במהלך שלוש שעות (ארבעה פרקים) ילכו הביתה לפחות ארבעה מתמודדים-כל פרק חייב להסתיים בהדחה.
הצורך להאריך את זמן השידור דרש מערוץ 10 לבצע מספר שינויים נוספים בקונספט המקורי. כדי לזכות במיליון שקלים צריך אחד המתמודדים לשרוד 52 יום על האי, המתחרים האמריקנים
ליאת פלדמן מנהלת התוכניות של ערוץ 10 מדגישה כי הגרסה הישראלית הקפידה לשמור על רמת צילום ועל רמת הפקה גבוהות למרות מספרם הרב של הפרקים. "החידושים שלנו נובעים בעיקר מכך שהאמריקנים עושים עונה של 15 פרקים, ואנחנו כדי שנוכל לעשות הפקה מושקעת, עשינו יותר פרקים", מסבירה פלדמן, "יש דברים שהם פיתוח שלנו כמו המשימות בתוך השבט המפסיד, לדוגמה אתגר הכוח הכפול". לדברי פלדמן, הארכת הפרקים לא פוגעת בתוכנית, ההפך. מהבדיקות שערך ערוץ 10 עולה כי יש עלייה ברייטינג לאורך התוכנית, והתגובות שהתקבלו מעידות שהציבור מעוניין לשמוע יותר את הדמויות.

כדי להקצין את מערכות היחסים בין המשתתפים נוטים בהפקת שתי הגרסאות לערבב שבטים, וליצור בכל פעם שבטים חדשים. בגרסה הישראלית למשל הוחלט להפריד בין הבנים לבנות לתקופה קצרה. בגרסה האמריקנית כבר ניסו את הפתרון הזה בעונות השישית והתשיעית. בעונות הללו נשמרה החלוקה במשך חלק גדול מהמשחק.
העונה התשיעית הוכיחה כי לדן שהועבר בפרק הקודם לקבוצת הבנות יש סיבה להיות אופטימי. על אף שהנשים היו טובות בהרבה באותה עונה, בתחרות זכה דווקא כריס דוגרטי, הגבר היחיד מבין שבעת המתמודדים האחרונים.
אחרי שניסו את החלוקה בין גברים לנשים, החליטו בהפקה האמריקנית ללכת צעד אחד רחוק יותר, ובעונה ה-13 חילקו בתחילת המשחק את המשתתפים לארבעה שבטים, שסווגו על פי גזעים. כך לפחות לזמן קצר התקבצו בנפרד: לבנים, שחורים, היספנים ואסיאתים. העונה הזו זכתה לביקורת רבה בארצות הברית, וההפקה הואשמה בגזענות.

לפחות ממה שנראה עד עכשיו, המתמודדים הדומיננטים בגרסה הישראלית הגיעו פחות או יותר מאותו פס ייצור. הם יפים, רזים, צעירים ובדרך כלל אשכנזים. כל המאפיינים הללו לא מבטיחים הצלחה בגרסה האמריקנית, שמעידה כי באי בודד כל הסטיגמות נעלמות.
בעונה הראשונה של "הישרדות" שנערכה בבורנאו זכה בפרס הגדול ריצ'ארד האץ', הומו מוצהר ונודיסט. במהלך אותה עונה שודרו תמונות רבות שלו מסתובב בעירום ברחבי האי, כאשר חלקיו המוצנעים טושטשו על ידי ההפקה. מכיוון שארצות הברית היא ארץ גדולה מאוד, האוכלוסיות שמגיעות ל"הישרדות" מגוונות. למשל, בעונה הקרובה של "הישרדות" בסין, אפשר למצוא נוצרייה אדוקה, מלצרית מניו יורק ואדם שחור, שנמצא רוב היום לבד ועובד כקברן-זה ששולח אנשים למנוחתם עדן ולא זה שאחראי לדבורים כמו נועם ב"הישרדות" הישראלית.
ב"הישרדות" שלנו הודחה טינה, המתמודדת המבוגרת ביותר, בתוך ימים ספורים. לעומת זאת אצל האמריקנים יודעים להעריך ולהוקיר את זקני השבט. בעונה הראשונה של הסדרה כיכב לצדו של האץ' רודי בואש בן 72, ששירת יותר מ-40 שנה בצי האמריקני. הוא הגיע למקום השלישי בתחרות, וכרת ברית הדוקה עם האץ' על אף שהודה פעם אחר פעם כי הוא סולד מיחסים חד מיניים. "ריצ'ארד ואני הפכנו לחברים די טובים, אבל כמובן לא במובן ההומו-ארוטי", הוא אמר לאחר התוכנית. בואש הפך לשחקן המבוגר ביותר שהשתתף ב"הישרדות" לאחר שבגיל 75 הוא הופיע ב"הישרדות" אול-סטאר, תוכנית מיוחדת שבה קובצו הדמויות המובילות מהעונות הקודמות של הסדרה.

זר שיצפה ב"הישרדות" יכול לחשוב שבישראל באמת חיות הנשים היפות בעולם וגם גברים חסונים במיוחד. ביחס לגרסה האמריקנית, בתוכנית של ערוץ 10 הופיע מספר גדול במיוחד של נשים יפות שמקפידות להתלבש בביקיני. אצל האמריקנים מופיעות על המסך גם נשים אחרות. כך למשל ב"הישרדות ונואטו" הגיעה למקום השלישי סקאוט קלאווד, בת 60, שלעתים אפילו התקשתה ללכת. לשם המחשה: טינה, מהעונה הישראלית בוודאי היתה גוברת עליה בכל אתגר.
באשר לגברים, הם לעתים קרובות לא אטרקטיביים כל כך, ומסתובבים ברחבי האי בכרס גדולה בחוץ. בגרסה הישראלית השומנים נשארו בבית. במקרה הרע המתמודדים סתם רזים, ובמקרה הטוב הם נהנים מקוביות בבטן שבוודאי תורמות למפלס הרייטינג.
פלדמן מציינת כי הגרסה הישראלית נותנת יותר מקום למתמודדים עצמם: "שינוי נוסף שקשור יותר להלך רוח זה ההומור. יש משהו במתמודדים הישראלים, הם הרבה פחות נאיבים. האמריקנים מדברים פחות, ויש שם משהו הרבה יותר ישיר. אתה כמעט לא תמצא את עצמך צוחק כשתראה פרק אמריקני, הגרסה הישראלית יש בה הרבה רגעים קומיים".

בתוכניות הראשונות בעונה ניסו בהפקת התוכנית לרמוז לנו שמתרקם רומן בין דן לדוגמנית ויקה-גם בתחום הזה עדיין יש לנו מה ללמוד מהאמריקנים. במהלך העונות התפתחו מספר רומנים באי, רובם תועדו היטב במצלמות. עונת האול-סטאר של "הישרדות" עמדה כולה בסימן מערכת היחסים שנרקמה בין רוב מריאנו לאמבר ברקיץ'. השנים הגיעו לשלב הגמר של התוכנית ובו גברה ברקיץ' על מריאנו בהפרש של קול אחד. במהלך תוכנית הסיום של העונה הודיעו בני הזוג כי הם עומדים להתחתן, בינתיים הם נשואים באושר.
כבר עכשיו, שבועות ספורים אחרי העלייה של "הישרדות" לאוויר, דווח על מספר מתמודדים ישראלים שזכו בחוזי דוגמנות וביניהם ויקה ונועם. ההשתתפות בתוכנית הריאליטי נחשבת לדרך מצוינת לפתוח בקריירה בתחום הטלוויזיה.
בני הזוג מריאנו וברקיץ' הנ"ל הפכו למשתתפים סדרתיים בתוכניות ריאליטי. הם הגיעו למקום השני בתוכנית המתחרה "המירוץ למיליון", וגם שם השתתפו בספיישל האלופים. רודי בואש זכה גם הוא להצלחה יפה, כשפרסם ספר הגיגים והגיש שעשועון ריאליטי בטלוויזיה. מתמודד נוסף שזכה להצלחה מסוג אחר הוא ג'ון דאלטון שנבחר על פי סקר בארצות הברית למתמודד המלוכלך בתוכנית והפך עם סיומה למתאבק מקצועי.

אם יש תחום אחד שבו החליטה ההפקה הישראלית להיצמד למודל האמריקני הוא בעמדת המפתח. גיא זוארץ דומה גם חיצונית לאמריקני ג'ף פרובסט, שמגיש את התוכנית כבר 15 עונות. שניהם גברים ספורטיביים למדי ששומרים על מעין ריחוק מהמתמודדים על האי.
נוסף על כך, זוארץ מקפיד לחזור על טקסטים של פרובסט, למשל, הביטוי "חסינות שוב על הפרק" מועתק במדויק מהגרסה האמריקנית. גם הדרך שבה זוארץ מתאר את המשימות נשמעת כתרגום אחד לאחד של המנחה האמריקני המצליח שמלווה את המתחרים ממרחק קצר.
פלדמן מסבירה כי הדמיון בין גיא זוארץ למנחה האמריקני אינו מקרי. "הדמות של מנחה ב'הישרדות' היא בעלת כמה פונקציות", היא מסבירה, "בכל אזור שגיא נמצא הפונקציונליות שלו שונה, כי בכל אזור כזה הוא צריך ליצור משהו אחר. במשימות למשל מדובר בכמעט שדרן של תחרות, לכן הפונקציונליות עולה על ההבדלים בין המנחים".
