גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מפלה צורבת

הצורב הביתי, "כוכב נולד" וערוץ 24 הביאו לירידה דרסטית במכירת דיסקים לועזיים בארץ. אנשים מהתעשייה מסבירים למה זה רק פוגע בנו

טל פרי | 30/10/2005 12:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בנובמבר 2003 יצא לחנויות התקליטים בבריטניה "Call Off The Search", אלבום הבכורה של הזמרת קייטי מלואה, שהוכתרה מיד כ"נורה ג'ונס הבאה". הקהל התלהב, הסתער על חנויות התקליטים ברחבי הממלכה המאוחדת וחטף כמעט שני מיליון עותקים. האלבום היה הנמכר ביותר בבריטניה בשנת 2004, ומלואה הפכה לכוכבת-על.

כל ההיסטריה הזו לא משנה את העובדה שמלואה יכולה, גם עכשיו, לטייל בצהרי היום בדיזנגוף סנטר מבלי שיטרידו אותה. מלבד מתי מעט, אף אחד במחוזותינו לא מכיר את הזמרת המצליחה ביותר בבריטניה. מלבד עותקים בודדים שיובאו ארצה במיוחד, "Call Off The Search" מעולם לא יצא רשמית בארץ, וגורל דומה ממתין גם לממשיך דרכו, "Piece by Piece", שיצא לפני כמה שבועות. הסיבה: מלואה מקליטה בלייבל עצמאי בשם "דרמטיקו", שאינו מיוצג רשמית על ידי שום חברת תקליטים מקומית.

הדוגמה של מלואה היא כמובן מקרה אחד מיני רבים, שמסמנים את קריסת שוק הדיסקים הלועזי בביצה המקומית, שהתמכרה עד תום לתוצרת כחול לבן. אם עד לפני כמה שנים להקות בנים כמו "פייב" או "ווסטלייף" הלהיבו רבבות מעריצות מקומיות, היום הכיפות של יהודה סעדו ושי גבסו הן אופציה אטרקטיבית, שלא לומר פטריוטית, בהרבה.

תוסיפו את העובדה שערוץ הקליפים העברי "מוזיקה 24" הכניס נוק אאוט לערוצי החו"ל MTV ו-VH1, את תעשיית הדיסקים הפיראטיים וכמובן את ההורדות הלא חוקית של שירים מהאינטרנט. אלו עושות שמות במכירות דיסקים בכל רחבי העולם, אך נראה שבכל הקשור לפגיעה במכירות דיסקים של אמני חו"ל בארץ הן שוברות שיאים.
קייטי מלואה. אין לנו מושג מי זאת. צילום: מתוך האתר הרשמי
קייטי מלואה. אין לנו מושג מי זאת. צילום: מתוך האתר הרשמי מתוך האתר הרשמי
"ירידה של 90 אחוז"

"בכל העולם יש ירידה דרסטית במכירות דיסקים", מסביר עופר מנחם, איש יחסי הציבור של המחלקה הלועזית בחברת התקליטים "הד ארצי", "אבל מה שקורה בארץ בשנים האחרונות בתחום הלועזי זה יותר מירידה טבעית. אלבום לועזי שמוכר כאן 2,000 עותקים נחשב כיום להצלחה. 'LET GO ' של אבריל לאבין מכר 18 אלף עותקים, אבל הוא יצא כשערוץ MTV עוד היה כוח שיווקי מוביל בארץ. האלבום 'American Idiot' של 'גרין דיי' מכר 19 אלף עותקים, שזו הצלחה מטורפת אבל מאוד יוצאת דופן. האלבום האחרון של אשר מכר כאן בערך 4,000 עותקים וקלי קלרקסון מכרה כמות דומה. "עד לפני כמה שנים האמנים האלה היו מוכרים אלבום זהב מקומי בקלות.

"אפילו אוספי להיטים מסדרת 'היטמן', שתמיד נחשבו להיט מכירות בטוח, מוכרים אלפי עותקים בודדים במקרה הטוב. שני האלבומים הראשונים של בריטני ספירס מכרו בארץ קרוב ל-30 אלף עותקים כל אחד, אבל אוסף הלהיטים האחרון שלה מכר בקושי 3,000. אם מכירות דיסקים ברחבי העולם ירדו בממוצע ב-50 אחוז, מכירות דיסקים

לועזיים בארץ ירדו בכמעט 90 אחוז. זה נתון שלא ייאמן".

יהיו כמובן שיטענו שמדובר בחזרה למצב טבעי שבו קהל ישראלי מעדיף מוזיקה ישראלית, ושבעיתות משבר עולמי בעסקי המוזיקה ראוי שעניי עירך קודמים. בפועל הבעיה מסובכת בהרבה. עוזי פרויסט, שעבד בשנים האחרונות במחלקה הלועזית של חברת התקליטים "אן-אם-סי", הופקד לאחרונה על מחלקת האמנים והרפרטואר העברי של החברה. לדבריו, אחת מתופעות הלוואי של הירידה החדה במכירות אמני חו"ל היא הפגיעה הישירה בהפקות מקומיות.

"במשך שנים מכירות של אמנים לועזיים בארץ היו חלק מכריע במאזן הכלכלי של חברות התקליטים", אומר פרויסט. "אנחנו מקבלים מוצר מוכן מחו"ל ורק משכפלים ומפיצים אותו, כלומר רווח פוטנציאלי גבוה בהרבה לעומת אלבום עברי שצריך לכסות קודם את ההשקעה ורק אז, אולי, גם להכניס כסף. כשנוצר מצב שבו נמכרים בארץ הרבה פחות אלבומים לועזיים, באופן טבעי חברת התקליטים מרוויחה הרבה פחות ולכן יש לה פחות תקציבים להשקעה באמנים ובאלבומים מקומיים".

אילו אמני חו"ל נפגעו בצורה הקשה ביותר?
"אמני פופ, כי קהל היעד שלהם הוא בני נוער שמעדיפים להוריד מהרשת את השיר או השניים שהם אוהבים במקום לקנות דיסק שלם. כשמדובר באמנים ישראלים, עדיין קיים היסוס מסוים מציבור שלא נעים לו. לאמנים לועזיים אף אחד לא דופק חשבון. אחרי הכל, מה הסיכוי שמריה קארי תתפוס אותך על חם קונה דיסק צרוב שלה בבאסטה פיראטית בתחנה המרכזית? אחת הבעיות הגדולות היא שאין דרכים להביא לידיעת הקהל הרחב את דבר קיומם של עשרות דיסקים איכותיים עם פוטנציאל מכירה גבוה מאוד,כי הרדיו מהסס להשמיע חומרים לא מוכרים ובעיתונות הכתובה כבר לא מקדישים כמעט מקום למוזיקת עדכנית מחו"ל. עד לפני כמה שנים, אחת לכמה חודשים היה מגיע האלבום הלועזי שמעורר באזז ומוכר בהתאם - 'יו2', בק , אמינם. השנה היה 'קולדפליי' החדש, אבל לא הרבה מעבר לזה".
קולדפליי, הלהקה היחידה שעדיין מצליחה כאן. צילום: רויטרס
קולדפליי, הלהקה היחידה שעדיין מצליחה כאן. צילום: רויטרס רויטרס

אפקט מצדה מוזיקלי

"'קולדפליי' הם באמת דוגמה להרכב רוק בינלאומי שעדיין מצליח למכור אלפי עותקים בארץ", אומר אבי מאור, מנהל המחלקה הלועזית של חברת "הליקון", "וכן, בתקופות אחרות הם כבר היו מגיעים לפלטינה (40 אלף עותקים, ט.פ). בפועל , האמן הלועזי האחרון שמכר זהב בארץ היה אמינם: כמעט 30 אלף עותקים מהאלבום השני שלו, שיצא לפני חמש שנים".

מתי התחיל המשבר הגדול? תחילת שידורי ערוץ "מוזיקה 24"?
"הרבה קודם, בתקופת האינתיפאדה השנייה. דעת הקהל העולמית היתה חד-משמעית נגדנו, אמני חו"ל הפסיקו להגיע לארץ להופעות, נוצרה תחושה שניתקו אותנו מהעולם. כל המדינה נכנסה למה שמכונה 'אפקט מצדה'. העולם לא רצה אותנו, אז אנחנו לא רצינו את העולם. זה התבטא בין השאר בהעדפה ברורה של הקהל לתוצרת מקומית. אז כמובן הגיע 'מוזיקה 24' והתחילה תופעת 'כוכב נולד', שקבעה סופית את הדעה שלפיה אם כבר קונים דיסק, אז מעדיפים ישראלי".

איך מקדמים כיום בארץ אמן מוערך כמו ריאן אדאמס?
מאור: "עושים את המיטב ומקווים לאפקט מצטבר. שולחים עותקים לרדיו ולעיתונות, מנסים לשכנע דרך מבקרי מוזיקה נחשבים, בודקים עם תחנות רדיו אפשרויות לתוכנית ספיישל. דברים כאלה".

עופר מנחם: "כמו במוזיקה העברית, גם בלועזית המפתח הוא גלגל"צ. תחנות אחרות יכולות לשדר נון סטופ את הסינגל החדש של מדונה, וזה לא יעזור לאלבום למכור. האלבום האחרון שלה, 'American Life', מכר בארץ 3,000 עותקים. בשיחות שאני מנהל לעתים קרובות עם עורכים מוזיקליים ברדיו לא נאמר במפורש, אבל נרמז לא פעם שבחלונות הגבוהים יש העדפה לשירים עבריים".

כבר לא מוכרת. מדונה. צילום: רויטרס
כבר לא מוכרת. מדונה. צילום: רויטרס צילום: רויטרס

פיל לא יהיה המושיע

יואב קוטנר, העורך הראשי של ערוץ "מוזיקה 24" ולשעבר שדרן מיתולוגי בגלי צה"ל, דווקא מאמין שהתחנה הצבאית שומרת על איזון בין לועזי לעברי ואפילו נוטה לטובת הקולגות מחו"ל בכל הקשור להשמעת שירים חדשים. הוא גם דוחה את הטענות שלפיהן הערוץ שעליו הופקד תרם משמעותית לקריסת שוק הדיסקים הלועזיים המקומי.

"המוזיקה הלועזית חיה וקיימת", אומר קוטנר. "מה שהשתנה זו תרבות הצריכה. תהליך זהה למה שקורה בכל העולם. מי שרוצה להתעדכן במוזיקה לועזית חדשה יכול לעשות את זה היום בקלות רבה מאי פעם, וכמי שיש לו ילד בן 12 בבית אני יודע שזה מה שקורה. היום כבר לא צריך רדיו כדי לדעת אילו שירים נכנסו למצעד הבריטי. כל המידע זמין באינטרנט. ערוץ המוזיקה אולי נתן אפשרות לצופים לקבל קליפים עבריים 24 שעות ביממה, אבל לא החלפנו את MTV, אלא הענקנו עוד אופציה לעולם שממילא מכור לבחירה חופשית. היום הקהל דורש את הזכות לבחור אילו שירים לשמוע, באיזו שפה ומתי".

אבל כדי לבחור צריך לדעת מה האפשרויות. איך זה יקרה אם בפועל הקהל לא מכיר את רוב המוזיקה הלועזית החדשה?
"התכנון בערוץ 'מוזיקה24' הוא להעלות בקרוב רצועת שידור חדשה, שתוקדש לעדכונים מסצינת המוזיקה העולמית. לא נתחיל כמובן להקרין קליפים של אמנים מחו"ל, אבל לפחות נתייחס למה שקורה".

אם אמנים בינלאומיים מובילים יתחילו שוב להופיע בארץ זה יעזור?
עופר מנחם: "ההופעה הצפויה של פיל קולינס באיצטדיון בלומפילד ב-7 בנובמבר תעורר מן הסתם את מכירות הדיסקים שלו בארץ, אבל איזה הבדל זה כבר יעשה? 1,000 עותקים במקום 500? שיהיה ברור, אלה המספרים. זה מעגל קסמים, כי ככל שאמנים בינלאומיים מוכרים כאן פחות דיסקים, כך קשה יותר לקדם אותם. להשיג היום ראיון עם אמן בינלאומי מוביל זה כמעט בלתי אפשרי".
פרויסט : "יהיה צורך בשילוב של הרבה גורמים כדי לשנות את המצב, אם זה בכלל אפשרי".

חברות התקליטים הגדולות בעולם מודעות למצבן העגום בישראל?
"בכנות? יש להן בעיות רציניות בהרבה, עם הצניחה במכירות הדיסקים בשוק הביתי שלהן. אין להן זמן להתעסק גם בבעיות שלנו".

"לא החלפנו את MTV". יואב קוטנר. צילום: אמיר מאירי צילום ארכיון: אמיר מאירי

עדכון אחרון : 30/10/2005 12:11
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''מוזיקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
ניווט מהיר
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים