גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


ריספקט

אסף גלאי מבקש להבהיר: ה-12 באוגוסט אינו יומם של האשכנזים, אלא יום שמזמן הפרייה הדדית של בני כל העדות המבקשים להחיות את המורשת התרבותית שנזנחה על ידי דור ההורים

אסף גלאי | 21/8/2005 16:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מאמרי "כבוד אשכנזי" נולד מתוך הכוונה להסב את תשומת לב הקוראים ליום ה-12.8.1952, בו נרצחה הצמרת של התרבות היהודית בברה"מ. משום מה ולא ככוונתי, הנושא נגרר למתחים הכרוניים הקיימים בין מזרחים לאשכנזים בחברה הישראלית. ואני אומר - גם זו לטובה.

אם לדייק, במאמרי אכן ישנה הערה שולית לגבי הציבור המזרחי, אבל הדבר נעשה בנימה אירונית,  החוזרת לאורך המאמר כולו. מה גם שנימה אירונית זו הייתה מכוונת לא כלפי המזרחים בלבד, אלא גם כלפי השלטונות, רקמת היחסים מזרחים-אשכנזים והדעות הרווחות בחברה כולה. הנה חזרנו לפרופורציות הנכונות. ככל הנראה קוראים אחדים פספסו נקודה חשובה זו ולכן נגררנו לתקלים ואי-הבנות אחדות. הפרעות בתקשורת מסוג זה עלולות לקרות ואין להתרגש יתר על המידה מזה. התרשמותי היא סך-הכול חיובית, מפני שרוב המתדיינים לא שללו את הצורך לציין את התאריך הטראגי, אלא רק ביקשו להגיב על עמדתי מתוך הפרספקטיבה של השסעים המאפיינים את החברה הישראלית. כעת, משהבהרתי את עמדתי, יש לצעוד צעד קדימה, הווה אומר לדון בסוגיה של זיכרון (ושכיחה) בקונטקסט הישראלי, מתוך הנוגעים בדבר והשטח עצמו, החסכים והרגישויות של כולנו.

אין לתמוה, למעשה, על שדיון בגורלם של סופרים גדולים כגון הופשטיין, ברגלסון ומרקיש התגלגל לדיון במתחים הקיימים אצלנו בין מזרחים ואשכנזים. תדבר על כלכלה, פוליטיקה, חברה ותרבות...ותמיד תגיע לנושא של מזרחים-אשכנזים. מדוע? מפני שהחברה היהודית אכן מורכבת מאשכנזים ומזרחים. זה הגיוני, רבותי, ולא ייתכן אחרת. כל הדרכים מובילות לרומא. כל דיון דינו להתנקז בנושא העדתי, מפני שאי-אפשר וגם אין לברוח ממנו.

סוגיית 12.8.1952 נוגעת לכולנו, נרצה או שלא נרצה בכך. לבי עם כל אלה אשר הזכירו לנו, שהאשכנזים הם-הם אלו שמחקו את היידיש בארץ וכפועל יוצא מזה, גם נוטים להשכיח את רצח סופרי היידיש מהזיכרון הקולקטיבי שלנו. אכן, האחריות רובצת ראשית כל על האשכנזים, על דור הורינו, ואנו האשכנזים החדשים באים לתקן את הדבר. בלי מטענים שליליים אבל בנחישות. ודווקא מרגש מאד להיווכח שלמלאכה זו יש לנו בני ברית ספרדים ומזרחים, גם הם מזן חדש, שעברם יקר להם והם מגלים פתיחות והבנה כלפי עמדתנו.
גם מיכל אוהבת יידיש
גם מיכל אוהבת יידיש ארכיון

במיוחד בימינו, כאשר החברה כולה חווה את טראומת ההתנתקות מגוש קטיף, יש מישנה תוקף לגלות עוד ועוד אירועים שמעצבים את זהותנו. הדור שלנו גלוי יותר ופחות אידיאולוגי. גם החברה כולה נרפאת אט-אט מכור ההיתוך הבן-גוריוניסטי ומבקשת להבין טוב יותר מי אנחנו, וכיצד לרקום יחסים חדשים בין חלקים שונים בעם, בין אחד לשני, בין אדם לחברו... כשאי-אפשר לוותר עוד על הזהות התרבותית שכל אחד מביא מהבית.

המאמר "כבוד אשכנזי" הלך והתרחב עם כל התגובות שנוספו לו בהמשך, בחילופי הדברים של כל המשתתפים, באי-הבנות שהיו וברצון הכן לקבל את האחר כמות שהוא. נוצרה אפילו הסכמה, לא בשתיקה אלא במילים מפורשות, שאין לקשור את הכבוד העצמי לעדה מסוימת בלבד אלא לראות בו ערך בסיסי לכולנו. בלי כבוד לעם האשכנזי, בלי כבוד ליהודים בני ספרד ומזרח, הכבוד הישראלי ילך פייפן. אם לא נעריך את עצמנו, ילך לנו החשק לחיות פה. הגזמנו בכוח שיכולה להקנות לנו האחיזה בחבל ארץ זו או אחרת, כמו שגם מפריזים בתועלת שתצמח לנו מוויתור על חבל ארץ זו או אחרת. בכיבוד העבר שלנו (לא רק כאן,

בחבל ארץ זה...), בכיבוד סופרינו ולשוננו (והכוונה לכל הלשונות בהן יצרו היהודים), נגלה עוצמות נפש שלא הכרנו עד היום. אנו זקוקים לפחות פוליטיקה של מפות ויותר פוליטיקה של זהויות. ה"חדשות" ברדיו וטלוויזיה ימשיכו להעסיק אותנו יום ולילה אבל בעת ובעונה אחת שנהיה מרותקים להיסטוריה הגדולה, הדרמטית והמיוחדת במינה של יהודי רוסיה, מצרים, פולין ועירק. בקיצור, נתחיל לדבר על עצמנו ועל הקשר שבינינו. זה עשוי להיות מעניין, מפרה, משחרר ומבטיח יותר. 

דווקא בשעה זו של משבר לאומי כה עמוק מתבקש להעלות לדיון נושאים הנותנים לנו פרספקטיבה  ומאפשרים לנו לגלות את ההיסטוריה של כולנו. אני תקווה שבעוד שנה נוכל לציין את התאריך של
ה-12.8.1952, כאשר הציבור כולו בוגר ומלוכד יותר ממה שהוא היום. כל עוד שרק העיתונות הרוסית ורשות מצ'וקמקת אחת מקדישות לו מקום, אנחנו בצרה.

אם במאמרי "כבוד אשכנזי" פגעתי, חלילה, במישהו או שסגנוני צרם לו, אני מצר על כך. לא זאת הייתה כוונתי. בסופו של דבר יצאתי מחוזק מכל התגובות ובהחלט אפשר לומר: מעז יצא מתוק.

עדכון אחרון : 21/8/2005 16:04
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אסף גלאי

צילום: נעם וינד

אסף גלאי, 26, ממיסדי התנועה לזהות אשכנזית, גר בתל אביב , סטודנט לתואר שני בספרות עם ישראל בבר-אילן , אורח קבוע בבית ליוויק

לכל הטורים של אסף גלאי
  • עוד ב''ספרות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
ניווט מהיר
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים