גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


X

שלגיה בת 70

גיבורת האנימציה הראשונה בהיסטוריה נכנסת לעשור השמיני בחייה. אולי בזכות הטכנולוגיה ואולי בעזרת הבוטוקס שלגיה עדיין נראית צעירה וצחורה כתמיד. לרגל חגיגות 70 שנה לסרט הקולנוע המצוייר הראשון בדקנו מה השתנה מאז ועד היום בתעשייה. ממיקי מאוס עד לדבורה של סיינפלד. כתבה לכל המשפחה.

עמית קוטלר  | 23/12/2007 14:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
היפהפייה הנרדמת, מלך האריות, היפה והחיה, בת הים הקטנה, פיטר פן, עליסה בארץ הפלאות. על הסרטים המצוירים האלה, כולם מבית היוצר של וולט דיסני, גדלו והתענגו דורות של ילדים בכל רחבי העולם, גם אצלנו בישראל. במרוצת הזמן אפשרו החידושים הטכנולוגיים לבצע מתיחת פנים מרשימה גם לסרטים הוותיקים יותר, אבל את הזדקנותם הכרונולוגית לא יוכל לעצור איש. אפילו האגדה על גופתו של וולט דיסני, לפיה הוקפאה בשנת 1966 מתחת לאחת מרכבות ההרים ב"דיסנילנד", התבררה כלא יותר מאגדה אורבנית.

מי שדווקא כן זכתה לסוג של חיי נצח היא בת מכחולו של דיסני, שלגיה.  גיבורת הסרט הנושא את שמה הסתייעה בשבעת הגמדים החביבים כדי להדוף את הניסיונות הנאלחים להמיתה, ובסופו של דבר היתה זו המלכה המרשעת והקנאית שנפחה את נשמתה על המסך.

רק לפני כשבוע ציינו מעריצי אימפריית הסרטים המצוירים של דיסני 41 שנים ללכתו של מייסד המפעל. ביום שישי האחרון חגגו אותם מעריצים 70 שנה להולדת הסרט המצויר הגדול הראשון של המאה ה-20 "שלגיה ושבעת הגמדים". על אף שסרטים רבים הופקו לפניו, היה זה המצויר הראשון באורך מלא ובצבע שהופץ בארה"ב ובשאר העולם.

את הפרמיירה המיוחצנת של הסרט כיבדו בנוכחותן מיטב אושיות הבידור של התקופה, ובהן ג'ודי גארלנד, צ'רלי צ'פלין, קלארק גייבל ועוד. בטרם חלפה שנה ממועד עלייתו לאקרנים לא נותר מקום לספק: "שלגיה" הוא להיט היסטרי. מלכת הילדים החדשה והבלתי מעורערת כבשה אינספור לבבות ברחבי הגלובוס, כשהפופולריות הנוסקת שלה מותירה מאחור גיבורים מצוירים כמו פופאי ומיקי מאוס. ההצלחה אפשרה ליוצרי הסרט לנשום לרווחה, ולהיזכר בדרך רצופת המכשולים שעשתה הנסיכה הלבנה עד שהגיחה לאוויר העולם המצויר.
מלך האריות (1994) סרט האנימציה המצליח בהיסטוריה. 312.8 מיליון דולר הכנסות
מלך האריות (1994) סרט האנימציה המצליח בהיסטוריה. 312.8 מיליון דולר הכנסות צילום: ארכיון
הימור לא מציאותי

שותפיו של דיסני לעשייה, בעיקר אלה מהצד הכלכלי של העסק, לא ששו לקראת הפקת הסרט. נוסף על הוויכוחים הרבים שבהם נטען בלהט כי הקהל לא ירצה לראות סרט באורך מלא שאיננו כולל אף לא דמות חיה ומציאותית אחת, חששו השותפים מתהליך הפקה מסורבל. הם סברו שהשלמת הפרויקט תימשך שנים ושהמשכורות למאות העובדים יחסלו כל אפשרות לראות ממנו רווחים.

והם צדקו. חלקית, לפחות. תהליך עשיית הסרט התגלה כמורכב ומתיש - לא פחות מ- 750 איש עסקו ביצירת הדמויות במשך שלוש שנים תמימות. אבל בדבר אחד טעו שותפי בעל האולפנים, ובגדול. בשנה הראשונה גרף הסרט רווחים של כמיליון דולר וחצי, הישג נדיר ביותר לקולנוע של אותן שנים, במיוחד בהתחשב בערך המטבע האמריקני ב-1937. שנה אחר כך זכה הסרט בפרס היצירה האמנותית הטובה ביותר בפסטיבל הקולנוע בוונציה ואף במועמדות לאוסקר, אם כי זניחה, בקטגוריית המוזיקה. הפסלון המוזהב, אגב, הוענק לקומדיה המוזיקלית "מאה גברים ובחורה", בבימויו של הנרי קוסטר.

מה ששכנע את ראשי אולפני "דיסני" לצאת לדרך עם הפרויקט היומרני, היה המצגת המרשימה שהכין להם ווארד קימבל המנוח, האנימטור הראשי של הסרט. קימבל הציג בפני בעלי המאה והדעה את ה"סטוריבורד", הסיפור

הכללי, שקסם אפילו לכלכלנים הציניים שבחבורה. חושיהם המחודדים לא אפשרו להם להתעלם מהתחושה שבכיסם מונחת ביצת זהב חדשה.

"הוא ידע היטב מה הוא עושה", סיפר אחד מראשי האולפנים בראיון שנערך לקידום הסרט, אי שם לפני 70 שנה. "הוא ממש חי את זה, והציג בפנינו את דמותו ואת אופיו של כל אחד ואחד מהגמדים שהקיפו את שלגיה. הוא הצליח להפיח רוח חיים בפנטזיה הפרועה של וולט דיסני".

הפקה מסובכת כבר אמרנו, אבל רק כשפורטים את הפרויקט למרכיביו מתקבלת התמונה המלאה, זו שממחישה איך תפקדו אז אולפני דיסני כמפעל ענק לייצור סרט מצויר אחד. האנימטורים, אותם ציירי סרטים שגויסו למשימה, נחלקו לשלושה צוותי עבודה מקבילים: הראשון התמקד בציור שבעת הגמדים בלבד, צוות שני התרכז ביצירה של שלגיה ושאר הדמויות, והצוות השלישי עסק באיור תפאורת הרקע שליוותה את העלילה.

בתחתית הדפים שעליהם צוירו התמונות, כלומר כל אחד מאלפי הפריימים בסרט, נוקבו חורים. באמצעותם דאגו האנימטורים להתאים וליישר כל תמונה על קודמתה, כדי למנוע תזוזות ולצלם את הציורים ברצף הנכון. הדפים המיוחדים זכו לכינוי One To One ( אחד לאחד), ואנשי דיסני העבירו חודשים ארוכים, עד שהגיעו למוצר המוגמר.

מתוך הסרט
מתוך הסרט "שרק" (2001) סרט האנימציה השני בהצלחתו בקופות. 267.6 מיליון דולר הכנסות 
במקום השלישי
במקום השלישי "מפלצות בע"מ" (2001). 255.3 מיליון דולר הכנסות 

פינוקיו אורב מעבר לפינה

אחד הדברים המדהימים בהתבוננות ההיסטורית בשלגיה הוא השינוי שעברו ההפקות המצוירות של דיסני, ושל המתחרות שקמו בעקבותיה מאז ועד היום. עם השלמת הסרט המלא הראשון פנו בחברה המשגשגת לעוד תהליך הפקה חשוב - של הלקחים.

מאיירי דיסני - חלקם הוחלפו או פרשו מרצונם בתום העבודה המפרכת על שלגיה - הסיקו מסקנות והתייעלו. את הלהיט הבא, "פינוקיו", הצליחו לייצר בתוך שנתיים. שיטות העבודה אמנם לא השתנו, אולם מדד האפקטיביות רק הלך והשתפר: הסרטים הבאים, "פנטזיה", " דמבו" ו"במבי", נוצרו תוך זמן קצר, והעבודה על חלקם בוצעה במקביל.

חרף העובדה שדיסני המשיכה לשלוט בשוק, לא נשארו חברות הסרטים הגדולות בהוליווד אדישות להישגים של של שלגיה בקופות. אולפני MGM שכרו את שירותיהם של יוצרי הסרטים המצוירים ביל האנה וג'ו ברברה (שעד אז ניהלו את חברת "האנה ברברה" הידועה) ומקס פליישר, האיש שהביא לעולם את פופאי ואת בטי בופ, יצר את הסרט המצויר הראשון של סופרמן. לצערו, הוא לא ממש הצליח להתחרות במפלצת המזומנים שיצר דיסני באותן שנים, וב-1942 נאלץ לסגור את שערי החברה שהקים.

באותה שנה חשובה הגיח המחשב הראשון בהיסטוריה, זה שעתיד לשמש שמונה שנים אחר כך את יוצרי הסרט המצויר הממוחשב הראשון, "כדור קופץ". זה היה רק עניין של זמן עד שהמכונות האוטומטיות ישתלטו גם על עולם המצוירים, ויזניקו אותו לאטמוספרה מקצועית חדשה.

"אלאדין" (1992) מקום חמישי בדירוג ההכנסות: 217.3 מיליון דולר (אחרי צעצוע של סיפור 2) 

המהפכה הממוחשבת

שנות ה-60 וה-70 נחשבות לעידן פריצת הדרך בעולם האנימציה. חברות חדשות שקמו באותה תקופה ביססו את יצירותיהן אך ורק על טכנולוגיה ממוחשבת, כזו שנראית היום מעט פרימיטיבית, אבל אז נחשבה למתקדמת מאוד. דיסני עצמו, אבי התעשייה המצוירת, לא זכה לראות את המהפכה הטכנולוגית באולפנים שייסד במו ידיו. במשך השנים החליפו המחשבים את המאיירים, התוכנות והעכבר תפסו בהדרגה את מקומם של האנימטור והעיפרון. אבל לא לגמרי.

בשנות ה-80 וה-90 שילב תהליך יצירת הסרטים המצוירים את העבודה האנושית (עדיין בדף ועט) עם זו הממוכנת. השלבים הראשוניים ובעיקר ה"סטוריבורד" נעשו ביד אדם, ורק לאחר מכן עובדו לאנימציה הממוחשבת. כך, למשל, נוצרו "היפה והחיה" ובהמשך גם "מלך האריות", סרט הקולנוע המצליח ביותר בתולדות דיסני.

נקודת המפנה החדה ביותר חלה בשנת 1995, ודווקא לא מבית היוצר של דיסני. חברת "פיקסאר" נתנה סטירה מצלצלת לאולפנים הוותיקים עם יצירת "צעצוע של סיפור", סרט האנימציה הראשון שנוצר במחשבים בלבד. מעטים מאוד האמינו שהחברה, שהחלה את דרכה כחברת מחשבים בשנות ה-80, תוביל למצב שבו ייזנח סופית העיפרון, והדמויות ייבנו מהרגע הראשון במסכי מחשב.

את התוצאה המרשימה אי אפשר לפספס. למרות מחאות מבקרים וצופים שסלדו מהסגנון החדש והמלוטש, "צעצוע של סיפור", ובעקבותיו "עבודת נמלים", " מוצאים את נמו" ו"שרק" על שלושת חלקיו (ספינת הדגל של חברת "דרימוורקס", שחקנית חשובה בתעשייה) הפכו את הקערה המצוירת על פיה. האנימציה התלת ממדית סחפה את התעשייה לשיאים שטרם נראו כמותם. ההישגים המדהימים הותירו את אנשי דיסני מאחור, והובילו אותם לרכישת חברת "פיקסאר". בשלב הבא פצחה ענקית הסרטים בשיתוף פעולה עם כוכבי הוליווד הגדולים, שעל פי תווי פניהם עוצבו פרצופי הגיבורים המצוירים. כך בדיוק אירע בהפקה המדוברת ביותר של התקופה האחרונה, "כוורת בסרט" של סיינפלד.

עד לאן זה יגיע? איש לא יכול להתנבא. הטכנולוגיה ממשיכה לשעוט קדימה, ונראה שהתעשייה המצוירת מכינה כמה הפתעות עתידיות שקשה לדמיין. דבר אחד בכל זאת צריך לומר, בקול ברור וצלול: גם היום, 70 שנה אחרי, קל להתאהב מחדש ולהתרגש מהדרך שעשו את זה פעם. החד-ממדיות אולי מיושנת והמוזיקה קצת חורקת, אבל הקסם של שלגיה ושל שבעת הגמדים שלה עדיין חי, נושם ולא מפסיק לזרוח מהמסך.

"קל להתאהב מחדש" שלגיה (ארכיון) ארכיון

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
הכי נקרא
הכי מדובר

סקר