אינתיפאדת החמלה
האם הפלסטינים יכולים ללמוד מהמאבק של העם הטיבטי? האם מתנחל יכול לקבל השראה מהדלאי לאמה? יובל אידו טל מנסה ליישם עקרונות בודהיסטים במאבק הישראלי-פלסטיני
ראשית, יש להבין שעבור הבודהיסט הטיבטי לפתרון סבלו שלו או סבלו של עמו אין קדימות לפתרון סבלו של מי שמוגדר כאויבו. כאן חוברים יחדיו שני עקרונות יסוד בודהיסטיים – חמלה מעשית והשתוות הנפש – ומייצרים בקרב העם הטיבטי הוויה שונה ונדירה בנוף האנושי של ימינו; כך, לאחר שהשתחרר נזיר טיבטי מן הכלא הסיני, שם עוּנה בעינויים שונים, ברח הנזיר מטיבט. כשהגיע להודו ונשאל על סבלו בכלא הסיני השיב הנזיר כי הסבל הגדול ביותר שפקד אותו היה כאשר שם לב שלפרקים לא חש חמלה כלפי החיילים הסינים שעינו אותו. הבודהיסט הטיבטי רואה את חיי האדם באשר הם – חייו שלו, חייו של אויבו וחייהם של כלל בני האדם – כהזדמנות נדירה אין קץ לסיוע בפתרון הסבל של כלל היצורים החיים. את נדירותה של הלידה כבן אנוש מסבירים בבודהיזם באמצעות משל: בקרקעית הים חי צב. אחת למאה שנה עולה הצב אל פני המים, שואף שאיפה עמוקה וחוזר אל המצולות. על פני אותו ים צפה טבעת, שגודלה כגודל ראשו של הצב. הסיכוי להיוולד כבן אנוש – צורת הקיום היחידה שבה ניתן לסייע בצורה משמעותית בפתרון סבלות כלל היצורים החיים – משול לסיכוי שבפעם האחת במאה שנה שבה עולה הצב לנשום ישתחל ראשו בדיוק בתוך הטבעת.

לעקרונות כינון האושר, פתרון הסבל, החמלה, השתוות הנפש ונדירותם של חיי האדם מצטרף עקרון חשוב נוסף: אי-אלימות. עבור הבודהיסט הטיבטי אלימות אינה כלי לגיטימי לפתרון סכסוכים. לפיכך, כאשר ניצב הבודהיסט הטיבטי בפני סכסוך, אין הוא יכול להחיל על הסכסוך את עקרון ההדדיות המוכר לנו מן הביטוי "עין תחת עין". נהפוך הוא: ככל שהאלימות שיפעיל יריבו תהיה קשה יותר, כן יגבר הצורך להגיב מתוך חמלה ובלא אלימות. לאור הדברים, לא מפתיע לגלות שאחת הדמויות הנערצות על הדלאי לאמה הוא מ.ק. גנדהי, המחייה ההודי הגדול של עקרון האי-אלימות במאה העשרים, שהגדיר פעם את שלושת אויביו הגדולים ביותר כך: "אויבי השלישי במעלה הוא הכובש הבריטי; אויבי השני במעלה הוא עמי, העם ההודי; ואויבי הראשון במעלה הוא אני".
בתחילת שנות החמישים החל הצבא הסיני בהשתלטות צבאית ומדינית על טיבט. ב-1959, בהתקוממות עממית נגד צבא הכיבוש נהרגו כ-100,000 טיבטים ומספר דומה של טיבטים גלו להודו. כך, כשהיה בן עשרים וארבע, הוברח הדלאי לאמה מטיבט להודו מחשש לחייו. מאז ועד היום הוא מנהיג את עמו לפי העקרונות שסקרנו כאן בקצרה ומעמיד אתגר רוחני גדול וקשה בפני עמו: להיאבק ללא אלימות על הזכות לחזור לאדמת טיבט.
ב-1988 קיבל הדלאי לאמה את נוכחות הסינים בטיבט כעובדה מוגמרת וויתר על חלום העצמאות הפוליטית המלאה.
ב-1989 קיבל הדלאי לאמה פרס נובל על עמידתו האיתנה על עקרון האי-אלימות במאבק הטיבטי על עצמאותו התרבותית. רוב הטיבטים אימצו את הגישה הבודהיסטית לפתרון הסכסוך הסינו-טיבטי. ואולם חשוב לציין שהמאבק הלא אלים ושחרור ההיאחזות בקרקע לטובת המאבק על אוטונומיה תרבותית אינו קל לטיבטים. בכל פינה בטיבט ובגלות מתדיינים הטיבטים על גבולות החמלה והאלימות ועל הדרך הטובה ביותר לפתרון הסכסוך. מי ייתן וימצאו מנוח.
בימים אלה, במקומותינו, כשמתחדדים קיטובים קונספטואליים דוגמת ימין/שמאל מתנחל/תושב ארץ ישראל, ישראלי/פלסטינאי ועוד כהנה וכהנה קיטובים, ייתכן כי יש ערך לעיון בערכים בודהיסטיים. גם אם לא נאמץ אותם עד תום, אולי נוכל להיות מעט יותר טובים זה עם זה, מעט פחות מבוצרים בעמדותינו, מעט יותר מאושרים – כולנו.

יובל אידו טל חוקר פילוסופיה ופסיכולוגיה בודהיסטית, מנחה מדיטציה, מתרגם כתבים בודהיסטים, מחבר הספר "בודהיזם מבוא קצר". לומד ומלמד במסורת הזן היפני.
המאמר פורסם לראשונה בירחון 'חיים אחרים'
לאתר פסיכו-דהרמה