הסברה שדבריו של שטיינר מתקבלים בגלל ש''עליו אפשר לסמוך'' מנוגדת להתנסות שלי.
הוא דווקא עוסק בנושאים שגם האדם הרציונלי וגם האדם הרוחני ואפילו האדם הדתי כשהם נתקלים בהם לראשונה מתעוררת בהם התחושה ש''על האדם הזה לא ממש בטוח שאפשר לסמוך''.
ואיך אפשר לסמוך על מישהו שלא מכירים ?
רק בהדרגה, ורק עם ההתחקות אחר וההיכרות עם עומק החשיבה של האיש שמוצא את ביטויו בשיטתיות המדעית, בהיקף הידע, ובריבוי הפנים המסחרר של החומר המוצג בספריו ובהרצאותיו מצטיירת דמות של גאון רב תחומי בסדר גודל שהעולם טרם ידע.
טבעי שהמונח ''מדע-הרוח'' יעורר בתחילה ספקנות. אבל גם העולם האקדמי מכיר ומקבל ואפילו מבוסס על גישות מתודיות לטיפול בנושאים שלחושים שלנו אין גישה מיידית וישירה אליהם כמו פילוסופיה או נושאים במתמטיקה.
טרם פגשתי אדם שראה במו עיניו מינוס 1000 מפני שמינוס פירושו איין. אין מה לראות. המינוס הוא ישות ''רוחנית'' ''על-חושית''. לראות מינוס 1000 זו סתירה שאין לה קיום במציאות הפיסית.
יחד עם זאת כל אחד מאיתנו מבין מה פירושו המעשי של להיות במינוס 1000 ש''ח בחשבון הבנק.
זה האופן הפשוט שבו צריך להבין את דרישתו של שטיינר להבנה של דבריו במקום באמונה בהם.
הבנה פירושה ליצור תמונה מנטלית שבה כל ההקשרים השונים וההשלכות של הנושא בהירים ותומכים סינרגטית זה בזה ומעניקים לתמונה אחידות חסרת נטולת שנתמכת מכל הצדדים השונים שמהם אפשר לבחון את הנושא המדובר.
לדוגמא, בראיון עם סטיבן בצ'לור על ''בודהיזם ללא אמונות''. בצ'לור יוצא חוצץ נגד בודהיסטים שאינם מקשיבים לדבריו של הבודהא המצהיר על עצמו במפורש שאינו כל-יודע, ומתעקשים לתפוס אותו ככזה.
כמה פיסקאות אחר כך כשמגיעים לשאלת גילגול הנשמות בצ'לור, יאמר לזכותו, מספיק ישר על מנת להודות שהבודהא הצהיר שמי שאינו מאמין ברעיון הזה אינו תלמיד שלו, אבל ממשיך וטוען במלוא הצניעות שלדעתו דווקא כאן הבודהא טעה. זו דוגמא טובה לחוסר-הבנה.
בצ'לור אינו מבין את הנושא שהוא עוסק בו, לא מצליח ליישב את הסתירות בו, ולכן ממציא ומעצב אותו מחדש על פי צרכיו ואפילו אינו מודע ליהירות של גישתו לנושא. ומי שרואה בבצ'לור מורה מקבל ממנו משהו שהוא חייב להתייחס אליו כאל דוגמה שיש לקבל מבלי שניתן להבין. ומדובר ב''בודהיזם ללא אמונות''.
באופן הזה בדיוק שונים דבריו של שטיינר מדבריהם של מתקשרים או מורים רוחניים אחרים. את דבריהם של רוב המורים צריך לקבל.
את דבריו של שטיינר צריך להבין, גם בלי לראות, כמו תחומים מסויימים במתמטיקה ושלא כמו את דבריו של בצ'לור, ו(בדרך כלל) להבין כתנאי ל''ראייה''.
כשדבריו של שטיינר על הבנה ושיפוט שכל אדם מסוגל להם מובנים באופן הזה, אז אפשר לגשת להבנה של תיאוריו כמו שניגשים להבין כל דבר אחר שלא רואים בעיניים. למשל מינוס אלף שקל. למשל בודהיזם.
כך בדיוק אפשר לבחון את דבריו של שטיינר מבלי להאמין בהם אלא רק על מנת להבין אותם. אפילו לצורך כתיבת ביקורת רצינית. (וטרם פגשתי מבקר של שטיינר שהקדים הבנה אמיתית כזו לביקורת שלו).
זה מפליא עד כמה מי שמצויד בהבנה כזו יכול להתחיל לבחון דברים רבים כל כך במציאות הפיסית היומיומית בחינוך בחקלאות באומנות הריפוי בביוגרפיה האישית שלו ושל אחרים ובעוד עשרות תחומים שמי שלא הקדים לביקורת שלו הבנה כזו מאמין באמת ובתמים שהם בלתי ניתנים לאימות וחייבים להיות מבוססים על אמונה.