• 12.

    ביוגרפיה של סארטר

    סי, 22/11/08 23:17

    הפילוסופיה הזו של החופש והבדידות יכולה להוות מיכשול לחיים בצוותא. הרי איך ימשכו חיינו, חיים חברתיים ומשפחתיים. יתכן שמבנה האישיות של סארטר הוא זה שהביא אותו לתאוריה פילוסופית זו. כמו כן אין לקחת ממנו את כישרון חייו הבלתי יתואר - הכתיבה. אך הגיגיו לא בהכרח שמתאימים למציאות של חיים פשוטים חמימים ואהובים

    הגב לתגובה זו

  • 11.

    קונפליקט

    המשיח, 05/12/07 08:23

    בס''ד נאמר במקורות ישראל כי 'ה' אוהב את התמימים' וכי 'תמים תהיה עם ה' אלוהיך',וכן 'לא ימנע ה' טוב להולכים בתמים'. אך עם זאת נאמר בספר תהילים כי התורה גם מחכימת פתי,וכולנו יודעים איך היו לועגים ואומרים:'פתי מאמין לכל דבר...' לכן 'ה' חונן לאדם דעת ומלמד לאנוש בינה'.

    הגב לתגובה זו

  • 10.

    העניין הוא,האם החכם יכול לא להיות מה שהוא? והתשובה

    יצחק, 01/12/07 18:16

    היא: שלא. כמו שהתם לא יכול להצליח בגלל הפוטנציאל שלו,כך החכם לא יכול לא להיות את מה שהוא. נשמע כמו דטרמיניזם,אך לא בדיוק=האדם נולד ורוכש במהלך חייו דברים מסוימים מעברו שהוא לא יכול להימלט מהם,אך עדיין יש לו את החופש לבחור איך לקבל את הארועים בחייו,וכן יש לו השפעה,אך השפעה קטנה.

    הגב לתגובה זו

  • 9.

    סארטאר האנטישמי

    זיגי, 29/11/07 15:13

    הנדון דידין היה אנטישמי אפשר היה להביא את אותו מידע דרך אריק פורום הפיתח את המושג ’’הפחד מהחופש’’

    הגב לתגובה זו

  • 8.

    התאור של אנטואן

    אניטה, 27/11/07 17:53

    הוא לא תאור של אדם חופשי. אלא להיפך. זה תאור של אדם כבול ומקובע מאוד מאוד. אדם שכבול לבילבול ולחוסר הכיוון שמסתובב סביב הזנב של עצמו בלי שום מגמה, תכלית ועניין. אדם ששם לו מטרה לחייו והוא מממש אותה ומגשים את עצמו דרכה לא צריך לקום כל בוקר ולהחליט שהוא מחליף עיסוק, נשים (מה עם ילדים? אותם הוא לא מחליף השכם וערב?) או כל מהות אחרת שהוא מבלבל עם קיבעון. אדם שיש לו דרך ויעד וחיים מלאים בתוכן לא מחפש כל בוקר להמציא את עצמו ואת היקום מחדש. בשביל מה לו? מה חופשי או אותנטי בלהיות חסר כל מטרה ולשאוף לשנות כל דבר בחייך כל שנייה? וחוץ מזה שבכל אחד מאיתנו יש קצת מהכל. קצת מהחכם וקצת מהתם. כל השאר זה סטריאוטיפים שמולבשים בכוח על דמויות מסויימות כדי ליצור סיפור ליוצרם (כדי למלא לו - ליוצר הדמויות, את החיים במטרה עלאק אותנטית).

    הגב לתגובה זו

    • האותנטיות ע''פ סארטר

      אהוד, 27/11/07 21:39

      את צריכה להבין שע''פ סארטר, *באמת* אין שום תכלית ושום מטרה לחיים. אין שום דבר מחוץ לאדם. אין שום דבר שיכול לגרום לנו להיות כך או אחרת. אין שום דבר שיכול לחייב אותנו. סארטר קרא לזה ''האדם נידון לחירות''. אפשר להגיד שמבין כל הפילוסופים האתיאיסטים, הוא לקח את האתיאיזם שלו הכי ברצינות. היתרון היחיד שיש לטיפוס כמו אנטואן, לשיטתו, על שאר האנשים זה שהוא יודע שאין אלוהים. הוא יודע שאין מטרה לחיים ושאין לו שום מחוייבות לאף אחד. הוא יודע שהסיבה היחידה שהוא עושה משהו היא בגלל שככה הוא רוצה - ולא בגלל שמישהו או משהו מחייב אותו. ולכן, ברגע שמצב הרוח שלו משתנה אז הוא עושה משהו אחר. (אגב לאנטואן - כמו לסארטר עצמו - לא היו ילדים כמובן).

      הגב לתגובה זו

      • זה לא חופש

        א, 28/11/07 08:47

        אפילו שזה מאוד קורץ בשמיעה ראשונה אדם כזה הוא בסה''כ עבד נרצע ליצריו לב(ו)לבול שלו ולמצבי רוחו המשתנים. התועלת הכי גדולה מהפילוסופיה שלו הייתה בשימוש שלה לפיתוי נשים צעירות שהתלהבו מהחופש שלכאורה הוצע להן, כשגם להן הוצע בסיכומו של דבר רק שיעבוד לפילוסוף ולפילוסופיה שלו. לפילוסופים חרמנים יש יכולת מדהימה לעטוף את היאוש שלהם במילים מפוצצות. בנות ישראל הצנועות והחסודות, ראו הוזהרתן... :)

        הגב לתגובה זו

        • א. - זה צריך להיות משפט השנה :)

          אניטה, 28/11/07 16:15

          '' לפילוסופים חרמנים יש יכולת מדהימה לעטוף את היאוש שלהם במילים מפוצצות ''.

          הגב לתגובה זו

  • 7.

    Ignorance is bliss

    Hagay P, 27/11/07 15:45

    is that what your saying?

    הגב לתגובה זו

  • 6.

    ככתוב:''תמים התהלך עם אלוקיך''=גם תם וגם שלםץ (ל''ת)

    רש''ש, 26/11/07 18:12

    הגב לתגובה זו

  • 5.

    מעורר חשיבה

    ורד, 26/11/07 14:59

    מאמר נהדר והשאלה המתבקשת - איך ימצא החכם אושר וסיפוק בחייו? איך יהיה קצת יותר תם? לתשובת אשמח.

    הגב לתגובה זו

    • הכאב שבא עם הדעת

      יפ, 26/11/07 19:13

      כבר נאמר, כי מרבה דעת מרבה מכאוב . מרגע שטעם מעץ הדעת - הפסיד האדם את גן העדן.

      הגב לתגובה זו

    • אנסה לענות..

      רש''ש, 26/11/07 21:13

      בכדי להסביר את המשל הבא, אתן לדוגמא את עצמי, עד גיל 40 שחיתי בים המדע כאשר אני בטוח שכל סוד היקום טמון בנוסחאות ובתיאוריות מדעיות (אפילו גם בערך ברמה של המאמר המתפרסם במדור על הגולש עם התאוריה החדשה..). בגיל 40 הקדשתי שנתיים ללמוד היהדות והתורה, שם בעצם נפל לי האסימון שכל סוד היקום או הד.נ.א של היקום הנו למעשה 22 אותיות התורה, ואכל להרחיב רבות על כך באם תרצי, נושא מדהים ומרתק, ופה בא המשל , החכם משול לכוס מים המלאה בשמן וזהו בעצם החכם המלא בחכמה, באם הנו רוצה להתחיל להכניס עצמו לתמימות, יהיה זה כאילו מתחיל הוא לטפטף מים לכוס השמן, המים הדוחים את השמן הנפלט מן הכוס אט אט , ואט אט אט אט הכוס מתחילה להכיל מים הווה אומר תמימות. ובמעשה בשטח, זה לקיים בפשטות את '' תמים התהלך עם אלוקיך'' , לעשות הכל מתוך תמימות פשטות ואמונה,אייי זה בהחלט לא דבר קל והתהליך קשה מאד רווי קונפליקטים, אבל זוהי בהחלט דרך מרתקת , שעושה סוויץ שלם במח, להבין עד כמה אנו שקועים בחומר ורחוקים מרוחניות, להבין ...טוב לא אסחף לעוד אמירות ואסתפק בזה, מקווה שהייתי ברור, אגב הסיפור הנ''ל לקוח מתוך ספרו של רבי נחמן ''סיפורי מעשיות'' ואפשר ללמוד אותה לכל עומק הפרדס, כלומר ברובד הסוד זוהי הקבלה עם מסריה חבויה להפליא בנמשלות לטקסט, ממש מדהים, ואכן מדובר פה בגאון אמיתי.

      הגב לתגובה זו

  • 4.

    מאמר מצויין

    אמא גדולה, 26/11/07 14:02

    מי שמחפש את האמת הופך לחופשי ומגיע לבדידות, לעומת התם חי באשלייה שאיננו בודד.

    הגב לתגובה זו

    • מסכים, וגם יש עוד משהו מעניין ששמתי לב אליו:

      Rasputin, 26/11/07 15:11

      החכם מפקפק בהאם המלך קיים. לכאורה זה נשמע קצת מוזר, הרי ביום יום השאלה האם פלוני קיים או לא- כמעט ולא עולה. אבל אם נחליף את המילה ''מלך'' ב''אלוהים'' נגיע לשאלה הרבה יותר נפוצה בזמנים שלנו. עוד הבחנה ששמתי לב אליה ממה שמגיב מס' 1 אמר- תם ביהדות אומר שלמות. והתם במקרה שלנו משלים, לא נלחם עם הטבע שבגלל גורמים כאלה ואחרים נתן לו IQ דו-ספרתי. זה נורא טאואיסטי. יש משל טאואיסטי שאני לא זוכר בדיוק איך הוא הולך- על אחד שתפקידו היה להכות באבנים עם פטיש כדי ליצור מהן דברים (לא פסל, משהו שקשור לנשק). והוא אמר ''הלוואי והייתי העשיר הזה שחלף על פני הבית שלי בכרכרה'', זה התגשם. והוא לא היה מרוצה. עד שבשרשרת המשאלות הוא הגיע ללהיות אבן. ואז הוא אמר ''הלוואי שהייתי האיש שמכה באבן הזו''.

      הגב לתגובה זו

  • 3.

    מעניין

    אקסיטנציאליסט, 26/11/07 13:14

    חיבור מאוד מעניין.

    הגב לתגובה זו

  • 2.

    יופי של מאמר (ל''ת)

    רני, 26/11/07 13:11

    הגב לתגובה זו

  • 1.

    אקזיסטנציאליזם ויהדות.

    רסקולניקוב, 26/11/07 13:02

    אם כבר דנת בקשר בין אקזיסטנציאליזם ויהדות, הרי אי אפשר בלי להזכיר את הרב סולובייצ'יק שהיה אחד מגדולי המחשבה היהודית במאה ה-20 ,שגם הוא הגדיר את עצמו כאקזיסטנציאליסט (כמשתמע גם משם ספרו הראשון ''איש האמונה הבודד''). בסה''כ אפשר לומר שגם ר' נחמן מברסלב וגם הרב סולובייצ'יק היו בערך באותו קו מחשבה של סרן קירקגור (מפתח האקזיסטנציאליזם) שראה את האקזיסטנציאליזם משתלב עם האמונה באל ולא כשני דברים סותרים כמו שסארטר ראה אותם. (כך משתמע גם מפירושו המדהים של קירקגור לעקידת יצחק). רק כדאי להוסיף שברוב המקומות שמופיעה המילה תם או תמים ביהדות אין הכוונה לטיפש או כסיל אלא לשלם. תמימות ביהדות= שלימות ודי לחכימא ברמיזא...

    הגב לתגובה זו

    • תם = שאינו רומז רמזים המיועדים רק לחכמים ? (ל''ת)

      יודע לשאול, 26/11/07 15:32

      הגב לתגובה זו