לאמנים ללא חומות* נודע שהקרנת סרטה של רחל לאה ג'ונס 500 דונם על הירח במסגרת התערוכה ''על המקום'' (אוצרת דנה תגר-הלר) כחלק מפסטיבל ''אקוספרה'' (www.ecosfera.co.il) בעין הוד נפסלה ברגע האחרון על ידי מארגני הפסטיבל. אנחנו מוחים על העובדה שהסרט 500 דונם על הירח והנושאים אליהם הוא מתייחס הוצאו מתוך התערוכה ומאמינים שכל דיון בעל ערך בנושאים של ''קיימות'' -- בישראל/פלסטין בכלל ובעין הוד/עין חוד בפרט -- חייב להתבסס חד-משמעית על הזכות לצדק חברתי, פוליטי, כלכלי, סביבתי ותרבותי לכולם. מארגני ''אקוספרה'' בשיתוף עם אונסקו מתכוונים לערוך טקס שבמרכזו חתימה על קריאה ל- ''מחוייבות הדור שלנו לדורות הבאים''. בעוד שברמה העקרונית אמנים ללא חומות תומכים במסמך שכזה, נראה כי כל ניסיון של מארגני ''אקוספרה'' להתחבר לאמנה העוסקת ב'קיימות' לאחר פסילתו של סרט המתמודד עם הנושא באופן מקומי ומעמיק, הנו מעשה צבוע. אמנים ללא חומות מאמינים שעתיד בר קיימא לפלסטינים ולישראלים חייב להתחיל בפוליטיקת קיימות שמכירה באומץ בשורשי הקונפליקט שלנו, לרבות בעיית הפליטים. לכן, אנחנו קוראים למארגני הפסטיבל לבדוק מחדש את התפיסה שלהם מהי 'קיימות' באמת, וליצור במה העוסקת בהיסטוריה של המקום, במקום להוסיף להכחשתה.
*אמנים ללא חומות הוא פורום של אמנים ואקטיביסטים ישראלים ופלסטינים הפועל משנת 2004, בזמן שבניית גדר ההפרדה הייתה בעיצומה, כדי להזכיר לעצמם ולאחרים שמציאות אחרת אפשרית.
**500 דונם על הירח הוא סרט תיעודי על הכפר הפלסטיני עין חוד, שנכבש ופונה מתושביו במלחמת 1948 והפך לכפר האמנים ''עין הוד''. הסרט מספר את סיפורם של תושבי הכפר המקוריים, שלאחר גירושם התיישבו על גבעה נידחת במרחק קילומטר וחצי משם, והיה, עד לא מזמן, ''כפר בלתי מוכר'' בלי מיים, חשמל וכביש גישה. הסרט מספר את סיפורם של ילידים בכל מקום: דיכוי, התנגדות, והמשא ומתן בין צלקות העבר, צורכי ההווה והתקוות לעתיד ובוחן סוגיות אוניברסליות כגון גזל קרקעות, העדר זכויות בנייה ודיור וניכוס תרבותי בהקשר של הסכסוך הישראלי/פלסטיני. 500 דונם על הירח מתעד את אמנות הנישול ואת יצירתיות המנושל.