• 16.

    רוביק=איך לדעתך אפשר לעצור את זה=כל המי ומי הגיעו בזכות הונם וממונם!!! (ל''ת)

    נ.כהן במצב הנוכחי כל אדם נמדד=ברכושו=אף 1 לא יוותר, 26/02/09 16:38

  • 15.

    מסים פרוגרסיבים

    י ל ד , 26/02/09 15:26

    מיסים אלה נוצרו, כדי להקטין פערי עושר בין מעמדות,
    וכדי לגבות יותר מהעשירים ופחות אם בכלל מהענים.

    אני הקטן לא מתכוון לתקן את העולם.
    אבל גם ישראל ארצי קצת עקומה, ומדי פעם
    עסקנים לוחצים לשנות מיסים פרוגרסיבים,
    כדי "לעדד צמיחה" לעודד השקעות,... הקמת מפעלים
    ומה לא. כל עוד הם מעודדים את התורמים להם...

    הרי אחד המועמדים בבחירות הבטיח להוריד
    מסים פרוגרסיבים ולמי שהיה ניר ועפרון כשהקשיב,
    גילה שהעסקן הזה רוצה להפוך אותם למיסים יחסים.

    כשראיתי את הוגי הדעות ב-NRG, חשבתי
    שהנה יש גם לנו בישראל "אמיל זולא",
    (זה עם האני מאשים שחש להביא צדק
    לתיק שנתפר לדריפוס).

    כמובן שהתאכזבתי.

  • 14.

    אין דבר כזה שיק חופשי,חייב רגולציה (ל''ת)

    שאבי מהעיריה , 26/02/09 15:09

  • 13.

    "היד הנעלמה" מצליחה היטב - אך אינה מושלמת

    מחשבות , 26/02/09 14:29

    הצלחת "היד הנעלמה" היא ברורה, ולראייה לא חסרים בארצנו לא נעלים ולא שרוכים, לא מכוניות ולא מזרונים, הדברים היחידים הנמצאים בארצנו (ובעולם החופשי בכלל)בחסך הם אותם שנמצאים תחת טיפול ממשלתי - ריכוזי. כלומר בירוקרטיה מעכבת, משטרה כושלת, מערכת משפט קורסת, מים חסרים, סביבה נהרסת, חינוך כושל ובריאות.

    ולכן כדי שהדברים ישתפרו יש צורך להקטין את ריכוזיות הממסד ולהפריט עוד נושאים. כך נקבל בנוסף לספרים טובים - גם בתי ספר טובים. כך נקבל בנוסף לרופאים טובים - גם רפואה טובה.
    אם יפריטו גם את המים והם ימכרו במחיר ראלי ושווה, החקלאים יחסכו מים והכנרת תינצל, ואם יסולקו מוסרות הבירוקרטיה הפיאודלית מעל נושא הקרקעות יהיה קל ופשוט וזול בנות בית צמוד קרקע בקרבת מרכזי תעסוקה והשכלה.

    אך רוזנטל צודק בנושא אחד מרכזי והוא כשלון ה"יד הנעלמה" להלחם בתופעת התעשרות הייתר.
    לכאורה אדם עשיר היה אמור להגיע לסיפוקו בכך שלא חסר לו דבר והיה מקטין את פעילותו הכלכלית ומאפשר גם לשכנו להתפרנס היטב.
    לכאורה בעל בית מלון, בעל חברה ועסק היה אמור לתת לעובדים הפשוטים שכר גבוה יותר ובכך להבטיח את נאמנותם וקביעותם ולהמנע מלתת שכר מופרז למנהלים הבכירים שממילא שכרם גבוה מאשר ניתן למצוא לו שימוש יעיל
    וסביר.

    הסיבה היחידה לתשלום שכר גבוה מעבר ליכולת הצריכה האמיתית, נובע מכך שהשכר יותר מאשר משמש לצריכה הוא משמש כאות הוקרה, כאות כבוד, כמו "נקודות ליגה".

    התקשורת מפארת ומהללת את הצרכנים הגדולים, את הבתים היוקרתיים, את העשירים והבזבזנים, את רוכשי מכוניות הפאר והמטבחים היוקרתיים.
    התקשורת היא שמנפחת את האגו של העשירים, היא שגורמת לכל בעל אגו להלחם להיות עשיר.

    עלינו לפעול לשינוי הכיוון התקשורתי, לגרום לכך שאת המחמאות והכבוד יקבל מי שמסתפק במועט, מי שממשיך ללכת ברגל, עם זוג הסנדלים הישן והטוב. הייתי רוצה לראות כתבות על 50 האנשים המסתפקים במועט בארצנו. לצפות בכתבות בטלביזיה ובעיתונות העוסקות באנשים המאושרים בדירות של 50 מ"ר. לראות את התקשורת מאלילה את האמא שמצליחה להאכיל את כל משפחתה ב 1000 שח לחודש בלבד.

    הייתי רוצה לראות כתבות של "הירוקים" המפארים ומשבחים את זה שמשתכר מעט, זה שמאפשר בכך גם לשכנו ולידידו להביא לחם לביתם.
    הייתי רוצה לראות כתבות אופנה המחמיאות לנשים הלובשות את השמלה מלפני חמש שנים ואת הנעלים שקיבלו מאמא שלהן.

    אם כך תנהג התקשורת, השינוי יהיה מהיר, אנשים יתביישו לצרוך מעבר ליכולתם, יתביישו בשכרם הגבוה. אנשים יפנימו את העיקר "קטן זה יפה".

    • בגדול אתה צודק, רק שיש סיבה נוספת

      אריק, 26/02/09 15:11

      שמנהלים מקבלים כסף הרבה יותר מהשאר, זה פשוט תפקיד הרבה יותר קשה. רק כשאתה עובר מתפקידים ביצוע לתפקידי ניהול אתה באמת מבין את זה עד הסוף. ברור שהכל יחסי, ואין הצדקה למשכורות עתק, אבל אפשר להבין את החלוקה הזה בהתחשב בזה שההבדל בין מנכל טוב למנכל גרוע להצלחת החברה הוא הרבה הרבה יותר משמעותי מהיכולת המינימלית והברת החלפה שנדרשת מפועלי המינימום במפעלי החברה.

      • המודל היפני - מוסר חברתי כמניע - לא התעשרות קיצונית.

        מחשבות , 27/02/09 04:08

        פערי השכר ביפן בין מנהל לעובד הם קטנים בהרבה מאשר בישראל ובארה"ב, וזאת כי "אות הכבוד" אינו "התלוש" אלא ערכי כבוד והצלחה מופנמים.

        גם ביהדות יש סממנים דומים, ביהדות המסורתית הכבוד הוא יותר ל"צדיק" מאשר ל"גביר".

        האמריקניזציה מחד והחילוניות השמאלנית מאידך הפכו את נושא ההתעשרות החומרית לדגל עליון - ויחיד. והם שגורמים לפערי ההכנסה להיות בלתי שפויים.

        כמובן שנכון שמנהל טוב ישתכר פי 4 מעובד פשוט, אך אין צורך שישתכר פי 40, זה לא מגדיל את המוטיבציה של המנהל, אך זה פוגע במוטיבציה של השכיר, ולמעשה גורם למערכת לבזבזו הון רב שאינו מביא ממול לשום הישג.
        (זה דומה למשחקי המחשב המטופשים בהם נרשמים 2 מליון נקודות טובות - על כל פגיעה, לעומת משחקים אחרים בהם נותים רק 2 נקודות עבור פגיעה.
        אינפלציה של מספרים גדולים ושכר בכירים - או כדורסלנים - או כוכבי תקשורת וקולנוע, אינה משפרת את המוצר, היא מדלדלת את המערכת ותו לא.

    • ככול ששכרם של המהלים יקטן כך שחיטותם תגדל מבלי להזכיר (ל''ת)

      יוצאים מין הכלל כדוגמת הישזון ודומיו, 26/02/09 16:30

    • מאד לא מדויק-מאחר וזנחת את המלה הקטנה ''לכולם''-וארהב היא דוגמא טובה....

      Ehad Haam-Zionist, 26/02/09 16:48

      - מערכת ביטוח הבריאות שכולה פרטית אינה משרתת חמישים מליון אזרחים-ששית מהאוכלוסיה-ותשלומיה כבדים על עוד שליש-ולכן היא נכשלה (למרות שמוסדות הבריאות טובים מאד לחלק מהאוכלוסיה)....הפתרון הוא השקעה ממשלתית ביצירה והרחבה על כלל החברה של מערך ביטוח רפואי נכון ואחריות ממשלתית למימושו.

      -מערכת החינוך הפרטי (אוניברסיטאות למשל) יקרה מאד, ושנה באוניברסיטה עולה יותר מאשר ההכנסה הממוצעת.....הפתרון הוא הרחבת החינוך הציבורי לרמותיו והשקעה מסיבית בו ובהכשרת מורים שיתוגמלו גם לפי תרומתם.

      -הורדת הפיקוח הממשלתי גרמה לחתולים השמנים לרמות מבלי להיתפס, ולייצור כלים פיננסים שמשאירים בידם את הרווח ומעבירים את הסיכון וכלל הציבור התמים המשקיעה במניות זבל....המסקנה היא מערך בקרה ממשלתי יעיל לקיום שוק חופשי הוגן.

      -מגוחך כמובן להציג את הכלכלה החמדנית כמגינת הסביבה-או אף כמפתחת כווני כלכלה שאינם תחרותיים בזמן נתון: השקעה ממשלתית בתקציבי מחקר היא שקידמה את הרפואה ואת הטכנולוגיה-וכשהוכחה ההיתכנות עלו על הגל התעשיות הפרטיות.

      -כשניתנה השקעה ממשלתית טובה למשטרה (וניתנה השקעה טובה לחינוך)-ירדה הפשיעה באופן רציני.....ובודאי שדמערכת המשפט חייבת להיות זרוע ציבורית שאינה כפופה לרשות השלטת או לגמחות השוק-אלא למהות החוק בלבד.

      ולסיום: נהנתי לראות שאתה מעלה על נס את הבניה (ללא פיקוח) בישובים הערביים....

      • כלכלה ואיכות חיים - הצלחת היד הנעלמה.

        מחשבות , 27/02/09 03:55

        מערכת הבריאות בארה"ב קורסת כי בשל פסיקות בתי המשפט (הציבוריים) המטורפות בגובהן, הרופא נדרש לשלם פרמיות ענק כביטוח מפני רשלנות מקצועית. ביטוח זה הוא המייקר את שירות הבריאות, והופך אותו לבלתי נגיש לרבים שם.

        מערכת החינוך הפרטית שם היא יקרה כי המערכת הציבורית היא עלובה, וכאשר יש ביקוש רב לעבור לפרטית המחירים עולים - כי ההיצע הפרטי מוגבל בירוקרטית. אם יאפשרו לכל יזם בעל כישורים ראויים להפעיל מוסד חינוכי, ההיצע יגדל והמחיר ירד.
        בפועל בארצנו עלות שנת תלמיד (זו המשולמת ע"י משלם המסים) בבית ספר ציבורי היא כפולה לעומת עלות בבית ספר פרטי בו התשלום הוא ישיר, וההצלחה היא ביחס הפוך לעלות.

        כפי שציינתי "היד הנעלמה" היא סיפור הצלחה בתחום הקרוב אליה - המאפשרים היזון חוזר, אך נכשלה בתחומים הרחוקים יותר: הגנה על הסביבה ועל הציבור לטווחים הארוכים הרחוקים. כאן חייבת לבוא מעורבות ממשלתית.

        והכשלון העיקרי הוא של "עולם הערכים החילוני - שמאלני ותקשורתו" שהפכו את הצרכנות לדגל ואת העושר החומרי ליעד ולאות כבוד.
        ובכך יצרו מוטיבציה מוגזמת לבכירם למלא את כיסיהם על חשבון עובדיהם העשוקים, בניגוד לרוח "היד הנעלמה" שהיתה אמורה להביא לאיזון רב יותר ולהקטנת הפער.

        ולמניעת ספקות, אין לי התנגדות לבניה ללא פיקוח, ההתנגדות שלי היא לעצם קיום האויב בתוכנו - גם ללא קשר לשיעור הפשיעה הגבוה.

    • שטויות דברת. יש הגזמה במשכורות שהפועלים משועבדים בשכר מינימום

      המלך , 26/02/09 21:39

      ואך בקצת הם אשמים בעצמם. דרושהה תקומה של מעמד הפועלים וצריך לומר למנהלים חד וחלק להכפיל ולשלש את המשכורות או שלא עובדים. המיליונים חיבים להתחלק הרבה יותר.

  • 12.

    החשיבה שהשמש זורחת לנו מהתחת היא הבעיה . (ל''ת)

    צניעות,אהבת הזולת,יושר .זה האדם צריך ליהיות ., 26/02/09 13:18

  • 11.

    הכלכלה העולמית בנויה על צריכת יתר ועוותי שכר (ל''ת)

    מרקס ואנגלס, 26/02/09 13:16

  • 10.

    הפתרון נעוץ רק בחינוך

    פנדה, 26/02/09 11:57

    לא חמדנות העשירים הפילה את אמריקה - היתה זו חמדנות העניים, יחד עם התערבות ממשלתית, שגרמה לכך שאנשים חיו מעל ההכנסה שלהם, קנו בתים גדולים יותר ממה שהיו צריכים, לקחו הלוואות בשביל לממן צריכה עתידית, והממשלה לא רק שלא מנעה את זה - אלא סבסדה את זה.

    רק חינוך של הפרטים לחשיבה כלכלית, לחשיבות ההשכלה, והשקעה של המדינה בחינוך זה, תקרב את העניים אל העשירים. הפער בין העניים לעשירים במדינה מאוזנת ודמוקרטית (כלומר, לא בישראל, שבה בעלי הון שולטים במדינה, והדמוקרטיה לוקה בחסר), יכול להצטמטצם רק אם העניים ירכשו השכלה כלכלית נאותה, ויחונכו לצריכה בהתאם לצרכים וליכולות. אם לא היה כל כך הרבה כסף מטומטם שרץ במסדרונות הבורסה, היו נאלצים בעלי הכסף החכם לעשות משהו אמיתי עם היכולות שלהם, במקום לישון ולתת לעניים להפסיד בשבילם.

    • טעות-חמדנות העשירים הביאה ליצירת שיטה שבה הרווח נשאר ביד והסיכון מועבר

      Ehad Haam-Zionist, 26/02/09 16:16

      ולכן אפשר למרוח את העניים בכל מיני הבטחות שוא-ולשחרר מתוכם את השד של החמדנות הטבועה בכל אדם.

      השוק החפשי של תחרות הוגנת לא נכשל-אך החמדנות הפכה אותו למפלצתי כלפי שכבות רחבות-וכמועד ליצירת משברים כואבים:
      -לכן צריך פיקוח ממשלתי יעיל מפני מונופולים ורמאויות פשוטות (או מורכבות)
      -לכן צריך חוקים קפדניים של בקרה וענישה כבדה
      -לכן צריך השקעה ממשלתית רצינית בשירותים מעולים לכלל הציבור
      -לכן צריך מיסוי פרוגרסיבי שיקל על מעמד הביניים ויגבה יותר מעשירים

      וכמובן חינוך ושיפור המעמד האישי מאפשר את הרמתההכנסה האישית

      • נכון בעיקרו, למעט "השקעה ממשלתית מסיבית"

        מחשבות , 27/02/09 04:19

        בעולם חילוני נטול ערכי יהדות מוסר ולאום, השקעה ממשלתית לא מביאה ולא יוצרת "שירותים מעולים לכלל הציבור", אלא גורמת לבזבוז כספי ציבור לפרויקטים ענקיים ומיותרים. ולקבלת מוצר פגום ועלוב.

        הגיע העת שנים רבות לאחר התמוטטות ברית המועצות, מזרח גרמניה, מפעלי ההסתדרות, הקיבוצים וארגוני הקניות והייצור, לחדול מלחזור על השטויות מתקופת מרקס ולנין.

        כל מקום בו הממשלה נוגעת בו הופך לכשלון ושחיתות ובזבוז, מערכת בירוקרטית מתישה, כסת"ח וניהול כושל.

  • 9.

    נכון, אבל בשכל. (ל''ת)

    רפניל , 26/02/09 10:43

  • 8.

    הסייב פריים זאת המצאה של הממשלה האמריקאית, לא של השוק החופשי

    אלון, 26/02/09 09:37

    הממשלה האמריקאית היא שערבה לכספי הבנקים, והיא שיצרה את הבועה. לא השוק החופשי.

    הבנקים נהנו מגיבוי כלכלי של הממשלה להפסדיהם העתידיים, משהו שאף מגזר אחר לא נהנה ממנו.

    אילו זה היה ברור וידוע מראש שהממשלה לא מתערבת במקרה של קריסת בנק אז מראש הבנקאים לא היו מסתכנים.

  • 7.

    כמה שאתה צודק

    א, 26/02/09 09:19

    זה הפשוט מעורר זעם שעבודת אמנות, יפה ככל שתהיה, נמכרת במחיר מטורף של עשרות מיליוני דולרים- שום יופי לא מצדיק זאת, במיוחד שיש כל כך הרבה ילדים רעבים להאכיל בעולם ומטרות הכרחיות אחרות.
    חבורה של מעטים שולטת בכסף הגדול ומיליוני אנשים עובדים כמו חמורים בשביל פרוטות - זה עולם גרוע

  • 6.

    מסכים עם כל מילה

    איתן, 26/02/09 09:16

    אין עבודה אין כסף!
    מי שלא עובד לא מגיע לו שקל!!!

  • 5.

    הייתי ספקנית אך יש טעם בחלק מהדברים וגם לקרוא על כלכלה בשפת בני אדם רג

    גג, 26/02/09 09:11

    רגילים זו חוויה נעימה.
    בייחוד כשהשפה נכונה וזורמת בלי חקירות...

    • השפה פשוטה

      אריק, 26/02/09 11:23

      והחשיבה שמאחוריה פשוטה עוד יותר ומפספסת לגמרי את הצורה שבה כלכלה עובדת בעולם המודרני
      קאפיטליזם עובד (ואני מדגיש, עובד.. לא עבד) בגלל שאנשים מציבים לעצמם את הכסף הגדול כמטרה
      אם לא הייתה לנו התקווה הזאת להצליח בגדול, לא היינו משקיעים, מתחנכים, שורפים שעות וכו'

      אולי היינו מאושרים יותר, אבל זה כבר נושא לדיון אחר

  • 4.

    למה רק בכלכלה כל אחד שלא מבין בתחום מרכיש צורך

    איתמר, 26/02/09 08:33

    לחלוק איתנו את מה שהוא יודע? תלמד ותקרא קצת על עובדות העולם לפני שאתה מפרסם מאמר בנושא שחושף ללא צל של ספק שאין לך בו ולו מושג קלוש. בלי ה''קפיטליסטים'' המיליונרים שלך שהכסף עובד בשבילם (שרובם ולי פורשים מוקדם אבל ב-30 שנות העבודה שלהם עובדים פי 2 ויותר מבן אדם ממוצע) תורמים לשוק פי כמה וכמה ממך ומכל אחד ואחד מאיתנו. ביצירת מקומות עבודה, בפיתוח מוצרים חדשים ודרכים חדשות לשיפור נוחות וחיי האדם, ועוד ועוד. כל פרוייקט גדול מיועד אכן לסייע להגדיל את חשבון הבנק של ה''מיליונר'', אך הוא גם תמיד יתרום בצורה עצומה גם לכלכלת המדינה. המדינה ידועת את זה, האנשים שעוסקים בנושאים האלה ידועים את זה. הבעיה שאנשים עניים הם לרוב עצלנים וחסרי מעוף או רצון לדעת ולהבין את הנושאים האלה ונתקעים בצד.

    ואני כותב לך את זה בתור חייל משוחרר, ולא שום דבר אחר.
    ממליץ לך על 2 ספרי כלכלה להדיוטים, מומלצים מאוד, שיתנו לך קצת פרספקטיבה בנושא :
    1. הכלכלן הסמוי
    2. חשוב והתעשר

    • צר לי יקירי,עם כל ההערכה שלי לך ולספריך,תרשה לכותב לומר לך:כשתגדל תבין (ל''ת)

      gadii , 26/02/09 09:15

      • מעניין אותי איך היית מגיב בלי האזכור של הגיל שלי

        איתמר, 26/02/09 15:12

        מעניין אותי גם לדעת במה אתה עוסק בחיים. כי תגובה מזלזלת דורשת כיסוי קצת יותר גדול מתגובה רגילה עם תוכן.

    • זה עדיין לא מצדיק תאוות בצע וצרכנות חולנית (ל''ת)

      איריס שנבל, 26/02/09 09:22

  • 3.

    נו טוב...

    ממלא מקום, 26/02/09 08:27

    כל זמן שאדם שאין לו כסף, בכל זאת יקנה ג'ינס ב-600 שקל - דוגמנית תמשיך לקבל מיליונים לקמפיין. ככה זה עובד. שנה את סדרי העולם דרך תפיסתו של הפרט בקצה השרשרת.

  • 2.

    אעין שום טיעון שישכנע קומוניסטים זקנים

    גל, 26/02/09 07:52

    וכמה שלא נוכיח להם שזו היתה התערבות ממשלתית , של ממשל כלומטון, שיצרה את המשבר הזה, הם יראו בכל דבר הוכחה לכישלון הקפיטליזם. כמה שלא יראו את העוני המחריד, הבלתי נמנע, של הקומוניזם, עדיין נובעת מהם השאיפה המוזרה אל השוויון של העוני.
    הקומוניסט הממוצע מעדיף שכולם יחיו בעוני מחפיר, מאשר לראות שיש למישהו יותר ממנו. אם רק יכלנו להיות שמחים בחלקנו, לזכור שזה גדול מזה של הקובני הממוצע או של האזרח של מזרח גרמניה בתקופה הסובייטית שלה, לא היינו מתקוממים כל כך נגד סאן לורן.
    ואפשר גם לזכור שלא חייבים לקנות את מה שלורן מוכר. זה אנחנו שייצרנו את העושר שלו.

  • 1.

    יש משהו בדבריו. מה שצריך זו רגולציה אפקטיבית. (ל''ת)

    מפוכח, 26/02/09 07:16