יוגורט זה לא הסטארט אפ שלי?
לא רק הפרות מייצרות לנו יוגורט. מסע בין העדרים מגלה עולם שלם ומגוון של חיות שעושות עבורנו את העבודה

אני מכינה סתם יוגורט. פרה שאטרסטוק
יוגורט מחלב עיזים: אחוז השומן בחלב עיזים מלא הוא כ-3.7 אחוזים, אך הכמות משתנה בהתאם לעונות השנה ובהתאם לתזונה של העז. ניתן לקנות יוגורט עיזים ממחלבות שפזורות בחבלי ארץ אקזוטיים כמו בשומרון וניתן לקנות יוגורט כזה גם בסופרמרקט. שימו לב שהיוגורט מהסופרמרקט מכיל גם עמילן מעובד (E-1442) שמטרתו לייצב את היוגורט ושאחוז השומן שבו קבוע.
יוגורט מחלב כבשים: במחלבות הבוטיק מכינים יוגורטים מכבשים. את הכבשים חולבים רק בבוקר. לעומתן, את הפרות חולבים שלוש פעמים ביום. הכבשה נותנת כליטר חלב בכל יום ואילו מהפרה מקבלים בכל יום כ-30 ליטר. לדעת היצרנים, ככל שהבהמה מייצרת פחות חלב, כך החלב שלה יותר איכותי. זאת אחת הסיבות לכך שחלב הכבשים עשיר מאוד בסידן. בנוסף, הכבשים זוכות לשטחי מרעה גדולים, דבר שמשפר את איכות חייהן ואת איכות החלב שלהן.
ברוב המחלבות לא מפרידים את השומן מהחלב. היצרנים טוענים שההפרדה עלולה לפגוע בחומר הגלם. לכן, ביוגורט כבשים נקבל את אחוז השומן הטבעי. בקיץ מייצרים יוגורט שמכיל 4.5 אחוזי שומן, ובחורף שישה אחוזי שומן. קיימים לפחות 24 זנים ידועים של כבשים שמייצרות חלב. הן גדלות בעיקר באגן הים התיכון, כשכל זן נושא גנטיקה שונה, שמשפיעה על תנובת החלב ועל תכולתו. גם הצמחים שהכבשה אוכלת משפיעים על הרכב היוגורט ואפילו על הטעם שלו.
יוגורט מחלב הבופאלה (נקבת הבופאלו): קודם כול, בואו נסגור את פינת הכשרות ונאמר: חלב הבופאלה הוא חלב כשר. נקודה.
חלב הבופאלה מכיל 40 אחוז יותר חלבון מאשר חלב הפרה. לכן, כיוון שאחוז החומר היבש, שהוא החלבון, כל כך גבוה, יוצא שאין צורך להוסיף ליוגורט מייצבים. היוגורט שמתקבל הוא מוצק כמו בארצות הבלקן. רמת החמיצות, לעומת זאת, מעודנת כיוון שהחלב מאוד מתוק (בארצות הבלקן נהוג לאכול יוגורט חמוץ מאוד). אחוז השומן של החלב הטבעי עומד בחורף על שמונה אחוזים ובקיץ על שישה. בארץ קיימת רק חוות בופאלו אחת שמיועדת לייצור חלב, גבינות ויוגורטים. בחווה מייצרים יוגורטים עם חמישה אחוזים או אחוז וחצי שומן.
את הבופאלה חולבים פעמיים ביום. צבעו של החלב שלה הוא לבן צחור, מכיוון שהחלב לא מכיל את הוויטמין בטא קרוטן שצובע מעט את החלב. הבופאלה יודעת להפוך את הוויטמין הזה לוויטמין A (וויטמין A הוא בעל זמינות גבוהה יותר לגוף). חלב הבופאלה תורם 58 אחוז יותר סידן מאשר חלב פרה. לכן אין צורך להוסיף ליוגורטים תוסף תזונה של סידן. ניתן להשיג בבתי הטבע ובסופרמרקטים.
שרה בר אשר היא נטורופתית. ראש בית הספר "בריאה" לרפואה משלימה במכללת "אורות ישראל"
***
הכתבה התפרסמה במגזין 'נשים'
לעמוד הפייסבוק של 'נשים'
לעוד כתבות באתר אונלייף היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg