אורגני אוריגינל? איך תזהו

איך תזהו מוצר אורגני אמיתי, כזה הנקי לגמרי משאריות חומרי הדברה? הנטורופתית של מגזין 'נשים' מסבירה

שרה בר אשר, מגזין 'נשים' | 6/3/2013 12:45 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בשנים האחרונות מתרחבת תעשיית המזון האורגני בישראל, וכיום כמעט כל אחד יכול לרשום על המוצרים שלו שהם אורגניים. המצב הזה יוצר בעיה, ולא מעט אנשים משוכנעים כי הכיתוב "אורגני" מסמל אוטומטית רמאות, שבאה כדי להעלות את מחיר המוצר. השאלה היא, האם מדובר בתעשייה שמבוססת על אמון ואמונה? האם מדובר בעסק של משוגעים לדבר או שגם בישראל קיים פיקוח על המוצרים האורגניים?
אורגני או לא אורגני? איך יודעים?
אורגני או לא אורגני? איך יודעים?  שאטרסטוק

פיקוח: מרבית המגדלים האורגניים בארץ מפוקחים על ידי חברת 'אגריאור', שמאושרת על ידי משרד החקלאות, וכן על ידי הפדרציה האורגנית הבינלאומית שנקראת IFOAM (בארץ קיימות חברות נוספות שמאושרות על ידי משרד החקלאות אך אין להן אישור מה-(IFOAM. בנוסף, ישנה חברה חיצונית שנקראת IOAS והיא מפקחת על חברת אגריאור. אם המילה 'אגריאור' אינה מופיעה על המוצר, כנראה שלא מדובר בתוצרת אורגנית.
בארץ קיים עוד ארגון בשם 'טוב השדה'. אחת ממטרות הארגון הינה ליווי והדרכה מקצועיים עבור היצרנים והחקלאים האורגניים. הדבר נעשה באמצעות קורסים וימי עיון. אומנם החוק בישראל לא מחייב את סימון המוצר בסמל של 'טוב השדה', אך הסמל משמש כתו איכות.

חומרי הדברה: החברה המפקחת בודקת את הימצאותם של שאריות חומרי הדברה. בחקלאות האורגנית צריך שיהיו אפס שאריות של חומרי הדברה. כאן אין מקום לפשרות. לכן היצרן לא יכול לטעון שחומרי ההדברה הגיעו בטעות או שהגיעו  משדות סמוכים. אם נמצא שאריות הדברה, יישלל מהחקלאי הרישיון לתמיד, או עד סוף העונה (תלוי במקרה). פעמיים בשנה מגיעה החברה המפקחת למבדקי פתע בשטח. פעם בשנה הם לוקחים דגימות מהשטח אל מעבדות חיצוניות. הבדיקה נעשית רק במעבדות שמוסמכות לכך על ידי משרד החקלאות.

תקנות גלובליות: הטענה שהארץ שלנו קטנה, כך שממילא השדה האורגני מקבל זיהום מהמכוניות או מהריסוסים של השדה השכן, איננה נכונה. כי בישראל כמו בשאר העולם, השדה האורגני צריך להיות במרחק של 30 מטר מהשדה הקונבנציונלי, ובמרחק של מאתיים מטר משדה שמרוסס מהאוויר. אלה תקנים בינלאומיים שאינם תלויים בגודלה של המדינה.

מרססים בלילה: ישנה טענה פופולרית לפיה החקלאים הרגילים מרססים ביום ואילו החקלאים האורגניים מרססים בלילה. המשפט הזה לא נכון, כי אין משמעות לזמן הריסוס. זאת כיוון שישנם חומרי הדברה שמתפרקים בזמן שבין יום אחד לשלושה ימים, אך לרוב החומרים לוקח שבעה עד 28 ימים כדי להתפרק. לכן, גם אם החקלאי ירסס בלילה, עדיין אפשר יהיה לגלות את זה במבדקי פתע.
בנוסף, חקלאי לא מרסס בתחילת הגידול, אלא רק כשהוא נתקל בבעיה. זאת ועוד, ישנן תקופות שמועדות לבעיות. הפיקוח מכיר את זה ולכן אנשיו מגיעים לשדות במיוחד בתקופות האלה. במקביל, התוצרת שמיועדת לשיווק בארץ נבדקת גם ברשתות השיווק והתוצרת שמיועדת למכירה בחו"ל נבדקת גם על ידי הקניינים מחו"ל. 

לא מהיום למחר: כשחקלאי רוצה לגדל בשדה שלו גידולים אורגניים, הוא צריך להמתין שנתיים. כשמדובר במטע, זמן ההמתנה יעלה לשלוש שנים. בזמן הזה, החקלאי ממשיך למכור את התוצרת כתוצרת קונבנציונלית, אך שיטות הגידול שלו כבר יעמדו בתקנים האורגניים הבינלאומיים. רק אחרי התקופה הזאת, השדה יהיה נקי מחומרי הדברה ומהורמוני צמיחה ויאפשר גידולים נקיים לגמרי.

***
הכתבה פורסמה במגזין 'נשים'
לעוד כתבות באתר אונלייף היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...