צרפת: מי תזכה בתואר
"בירת הגסטרונומיה"?
ועדה מיוחדת של הממשלה אמורה לבחור את העיר שבה מיוצר האוכל הטוב ביותר במדינה. ליון ודיז'ון כבר מנהלות מאבק עיקש

הבחירה תיעשה במסגרת תוכנית ענק שמטרתה להכניס את המורשת הגסטרונומית של צרפת לרשימת המורשת העולמית של אונסק"ו. בין היתר תכלול התוכנית הקמת מוזאון, מסעדות, סדנאות ומרכזי כינוסים שיוקדשו לגסטרונומיה.
כל אלה יוקמו בעיר אחת שתוכרז כבירת האוכל של צרפת. העיר תהפוך למעשה למרכז של הקוויזין הצרפתי, ולכן התחרות על התואר, שהתחילה מתוך רעיונות גבוהים, שקעה לתהומות של התנצחות מרירה.
ליון, במרכז צרפת, שראתה את עצמה כבירה הגסטרונומית במשך 150 שנים לפחות, טוענת שהיא המקום הטבעי ליוזמה. באזור יש 64 מסעדות עם כוכב מישלן ושפים כגון פול בוקיז, אולי הטבח הצרפתי הגדול של זמננו. עם נקניקיות הרוזט והעוף הצלוי ביין לבן, ליון היא הלב הגסטרונומי של צרפת, לפי ז'ראר קולומב, ראש העיר. "זה מובן מאליו, מבחינה גאוגרפית והיסטורית", אמר.
אבל דיז'ון, במזרח צרפת, חולקת על כך. אולי אין בה שף מהליגה של בוקיז, אבל יש לה חרדל, ביף בורגיניון, חלזונות צלויים בשום ופטרוזיליה, ויש טענה שהיא השער לאזור של יקבי בורגונדי בעלי השם. פרנסואה רבסאמן, ראש העיר, אומר שמסעדות המישלן של אזור בורגונדי הן "טובות בדיוק כמו אלה של ליון". הוא מבטיח להשקיע 55 מיליון יורו כדי שוועדת המשימה הצרפתית לענייני תרבות, מזון ומורשת, שאמורה לבחור בין שתי הערים עד סוף השנה, תעדיף את דיז'ון.
אבל אולי ההתנצחות בין השתיים מוקדמת מדי, מכיוון שיש עוד שלוש ערים שמתמודדות, ובהן בון, שכמו דיז'ון טוענת לכתר של בירת בורגונדי. אלן סוז'נו, ראש העיר שלה, אומר שהפרויקט של העיר, שעשוי לעלות 80 מיליון יורו ולכלול "סדנה של תחושות" ו"עיר של יין", הרבה יותר מרשים.
ועדיין, פרשנים חושבים שבורגונדי וליון יסיימו את המרוץ עם ביצה סרוחה על פניהן. רבים מאמינים כי לטור, במרכז צרפת, יש סיכוי טוב. היא טוענת שהיא ביתם של יינות עמק הלואר ושל גבינות עזים יוצאות מן הכלל. הוועדה תוכל, עם זאת, להפתיע בסופו של דבר ולבחור ברנג'יס, ביתו של שוק האוכל הגדול בעולם. המחוז אומר שיש לו שני נכסים עיקריים: קרבתו לפריז ומלאי יבולים טריים.