אוכל עם תקווה: סיור בשוק של שכונת התקווה
הסערה התקשורתית שפקדה את שכונת התקווה בתל אביב רק לפני חודש כבר לא מורגשת בשוק של השכונה. כאן תמצאו בעיקר תבלינים, לחוח, קובה, מיץ תמר הינדי מרענן ועוד הרבה דברים טובים ומעניינים

למרות צבעוניותו והפופולריות לה הוא זוכה, שוק הכרמל הוא אינו השוק היחיד בתל אביב. בדרום תל אביב, במקום שבו רחובות על שם שלוש המחתרות (ההגנה, האצ"ל והלח"י), נפגשים, מסתתר לו אחד השווקים הטובים ביותר בארץ שוק התקווה, הנמצא באותה שכונה דרומית שעלתה לאחרונה לכותרות בעקבות סערת העובדים הזרים.
אבל שכונת התקווה היא הרבה יותר מהפגנה מתוקשרת, וכך לקחה אותנו דליה שוטלנד, המעבירה סיורים על כל "הלא ידוע" בשכונת התקווה במסגרת המרכז להכרת תל אביב במגדל שלום, לסיור קולינארי מלא ריחות, טעמים וסיפורים מתובלים בכל טוב.
>> סלטים צבעוניים לקיץ
>> 10 מקומות בשכונת מונטיפיורי
>> פעם שלישית חומוס
במקום בו צמחו שיפודי התקווה ורשת אווזי, אפשר לומר שהעיסוק באוכל תמיד היה אחד מעמודי התווך של השכונה, שהשוק מהווה את העורק הראשי שלה. לכן, לא מפתיע לגלות שבבית דני, מרכז הפעילות השכונתי שהצמיח את פר"ח ותנועת אחרי!, החלה כבר לפני יותר מעשרים שנה מסורת של שוק קח תן תלת-שבועי של מאכלים עדתיים. "עד היום הגמלאיות שמגיעות לפעילות במקום במשך היום מכבדות אחת את השנייה עם מטעמים ביתיים שלוש פעמים בשבוע, מספרת שוטלנד.
כמה דקות הליכה מבית דני, נמצא המקום שממנו תושבי השכונה נוהגים עד היום לקנות את רוב המצרכים לבית. "בעבר ניסו להקים שווקים סגורים אבל זה לא עבד כאן, או בכל מקום אחר. הנשמה של השוק זו הפתיחות", מסבירה שוטלנד, כשאנחנו מגיעים לשוק ביום קיץ חם מדי. מעל לרחוב התקווה אין אומנם מזגן, אבל יש ציליה צהובה וקולות הרוכלים נשמעים מכל עבר.
ממש בכניסה הדרומית לשוק, משמאל, תמצאו את דוכן המיצים של חזי, שייתן לכם סיפתח מוצלח לקניות בשוק עם מיץ תפוזים סחוט טרי, מיץ תפוגזר בריא או סלק ג'ינג'ר איכותי עם הרבה קרח, אהבה ובמחיר הוגן. אל תתפתו לקנות את הכוס הקטנה, היא תספיק לכם לשלוק אחד שייגמר תוך פחות מדקה ורק ישאיר לכם טעם של עוד.
בהמשך העורק הראשי תוכלו להתכבד בטעימות אבטיחים אצל אלוף האבטיחים והמלון ובקניות של ירקות, פירות, תבלינים, עשבי תיבול שונים, ואפילו צמחים ששורפים נגד עין הרע בדוכנים הקבועים של השוק ובדוכני פופ אפ שמזדמנים לשוק בעיקר בימי חמישי ושישי כמובן.

לא מומלץ לפתוח כל בוקר במאפים תימנים, אבל בבוקר, בשוק שמעלה באף ריחות של תבלינים ומאפים, נדמה שאין מנוס אלא ללכת על הלחוח, הסאלוף והג'חנון שמציעה "הסאלוף", המאפייה התימנית שנקראת גם מאפיית צוברי ובעליה קשורים לאלוף האולימפי שחר צוברי (מחזיקים אצבעות). במאפייה התימנית תוכלו לזלול לחוח ופיתות תימניות בעבודת יד שטובלים ברסק עגבניות, חילבה וטחינה לצלילי מוזיקה תימנית, כשברקע מוקרן סרט של נשיונל ג'אוגרפיק.

פיצוחים, גרעינים, פירות יבשים, סוכריות גומי, רחת לקום ותבלינים הם רק חלק מהתוספות שתמצאו בחנות הדגל של תבליני נעמה, שנמצאת פסיעה מסניף התקווה של הליכוד ברחוב ההגנה. כל הפיצוחים עוברים דרך הצינור למיכלים שמהם אתם קונים אותם ללא מגע יד אדם ודוד מעיד שהסידור הזה טוב לא רק ללקוחות אלא גם לעובדים שלו שחיים טוב, כפי שהוא אומר. "אני לא מנצל אנשים. בזכות המכונות אין לי צורך בידיים אלא באנשים שיודעים להקליד, לדבר ולהתנהג", הוא אומר.
מהסמטה הצדדית של השוק שבו נמצאת החנות, אנחנו עוברים בחלק הבשרי של השוק בעוד שני אנשים נושאים עימם כבשה שחוטה. בין קצבייה אחת לשנייה, תוכלו למצוא מגוון מסעדות עירקיות שקוראות לעצמן מרכז הקובה ומציעות לכם את כל הקובה שיש. בפינה, ממש כמו במחנה יהודה תמצאו את החמארה. "אם פעם היו הגברים כאן משחקים שש בש, מעשנים ושותים, נדמה שכיום כולם עברו לדומינו ושותים מים מינרלים ותה במקום הערק", מסבירה שוטלנד. העיקר שהקובה נשאר.
ביום חם, כוס אחת של מיץ איננה מספיקה וכדי להרוות את צמאוננו עוד אנו פונים לרחוב חנוך למרכז הרימונים של ציון. כאן, תמצאו משקאות ייחודיים כמו הפלודה פרסי - מיץ מרענן ומתוק במיוחד (יש שיאמרו יותר מדי) עם מי ורדים, ואפילו אטריות אורז. עוד במקום, תמצאו משקה שקדים קר ומתוק, תמר ההינדי ו"הלהיט החדש שטוב במיוחד לגברים", כפי שמעיד ציון: מיץ גת קר. אבל, עיקר הגאווה של ציון היא בתרכיז הרימונים הביתי המוכר, שנחשב לבריא וטוב כתוספת למאכלים רבים.

ולכל אלו שאוהבים לעשות את הקפה שלהם בעצמם ולא מקפסולות, קפה לוי שקיים כבר 75 שנה הוא מקום עצירה חובה בשכונה. מרחוב חנוך ממשיכים לאצ"ל ומגיעים לפינה שמציעה הכל לקפה, לתה, לבריאות וגם תבלינים. הכל טרי, בריא ועושה חשק. ככה שגם מי שלא משתגע על קפה יוכל למצוא משהו שיעשה לו את זה בחנות הוותיקה.

"קשה להמליץ על מסעדה אחת או שתיים בשכונת התקווה בגלל שרובן טובות", אומרת דליה המדריכה אבל אם נסמוך על העיקרון שאומר שרק מקומות שווים במיוחד מרשים לעצמם להיות פתוחים בשעות שנוחות רק לבעליהם הם הטובים ביותר, נמליץ על הקובה של ישראל ברחוב ותיק, מול הכניסה הצדדית לשוק, שבכל שעה שבה הוא פתוח יקבל תור ארוך של רעבים מאחורי דלת הכוך הפתוחה שמציע מקומות בודדים לישיבה.
ובחזרה לתימן. הנה המלצה למסעדה תימנית שמוכיחה שהתימנים יודעים גם להכין מאכלים שאינם על טהרת הבצק. בדרך חזרה הביתה מהשוק, אם במקרה הבטן שלכם עוד מקרקרת, כדאי לעצור למנה אחרונה ועיקרית של מרק רגל תימני ברחוב ההגנה. במסעדת סימון תמצאו גם מרק אותנטי וגם את את מי שמכונה "האנציקלופדיה של השכונה" שיאכיל אתכם ואולי גם יוסיף מידע מעשיר. רק מה, אל תצפו ממנו להיות נחמד במיוחד. גם זה חלק מהקסם של השכונה. פה אין מקום למתחנפים.