לשון ים: אדוני פותח את עונת הרחצה
חופים הם לפעמים געגועים לאוכל טוב: סנדוויץ' אבטיח וגבינה בולגרית, בורקס ריקוטה ודלעת, רול וייטנאמי או מרק פירות טרופיים
מאז ועד היום, הדבר היחיד שגבר על האהבה שלי לים הוא אהבת הבישול. תחילת עונת הרחצה מלווה אצלי בהתרגשות רבה ובהרבה זיכרונות נוסטלגיים של שמש, חול ומים תכולים. בחרתי ליצור חיבור בין שתי האהבות שלי - בישול וים - ולבנות כמה מנות כיפיות לחוף הים, שיוצר אצל כולנו, אחרי רביצה ארוכה תחת השמש, רעב גדול.

מה יותר ישראלי מאבטיח צונן בקיץ חם? הכי כיף זה בים, שם אין בעיה שבין ביס לביס העסיס ייזל לכל עבר ויישטף מהגוף מאוחר יותר במי הים. החיבור הים תיכוני הקלאסי לאבטיח הוא גבינה מלוחה בולגרית. אני בחרתי לעבוד עם גבינה חלקה יותר, בסגנון פטינה, כך שניתן לחתוך אותה במדויק מבלי שתתפורר.
החומרים ל-4 מנות:
1 אבטיח חתוך לרוחבו לפרוסות בעובי 2 ס"מ
200 גרם גבינת פטינה חתוכה לפרוסות של 1 ס"מ
חופן עלי בזיליקום
למשרה:
1/4 כוס שמן זית
3 כפות דבש
1/4 כוס רוטב סויה
ההכנה:
1. קורצים מפרוסות האבטיח ריבועים וכך גם מהגבינה, בגודל תואם.
2. מערבבים את חומרי המשרה ומניחים בה את פרוסות האבטיח לרבע שעה.
3. מספיגים ומסדרים סנדוויץ' של פרוסות אבטיח שבתוכו פרוסת גבינה ובזיליקום. נועצים מזלג קוקטייל כדי לאחוז את הכל. שומרים בקירור על מגבת מטבח כדי לספוג נוזלים.
מוזלי (יוגורט עם פירות וגרנולה) מוגש בכל העולם בגרסאות רבות בבוקר או בארוחות בראנץ'. בעיני, זה הנשנוש האולטימטיבי לים. אני אוהב לשלב בו פרי וירק ולקחת את הגרנולה לכיוון המלוח-מתוק, בתיבול עדין של זרעי תבלין.
החומרים ל-4 מנות:
400 מ"ל (מכל וחצי) יוגורט איכותי
1/2 מלון חתוך לקוביות
2 מלפפונים חתוכים לקוביות
2 גבעולי סלרי קצוצים על עליהם
חופן עלי ריג'לה
1/4 כוס שמן זית
2 כפות ג'ינג'ר מתוק קצוץ דק
1 כוס גרנולה
החומרים לגרנולה:
100 גרם (כוס) שיבולת שועל
50 גרם (1/2 כוס) גרעיני דלעת
50 גרם (1/2 כוס) גרעיני חמניות
50 גרם (3/4 כוס) שקדים פרוסים
50 גרם (1/2 כוס) צנוברים
20 גרם (2 כפות) סובין
30 גרם (כף וחצי) דבש
50 גרם (3 כפות) שמן זית
1 כף זרעי שומר
1 כף זרעי כוסברה
1 כפית מלח ים
ההכנה:
1. להכנת הגרנולה: מערבבים את כל החומרים וקולים כרבע שעה בחום של 160 מעלות, עד להזהבה קלה. מצננים ושומרים במקום יבש.
2. מניחים את היוגורט בצנצנת, מתבלים את יתר המרכיבים במעט שמן זית ומלח ומסדרים מעל היוגורט. מסיימים עם הגרנולה ומכסים. שומרים מצונן היטב (רצוי לבצע את ההרכבה ממש בסמוך ליציאה לים).
בורקס ביתי הוא מעדן פשוט וקל להכנה. אפשר להשתגע עם המילוי לכיוונים שונים. ניתן להכין את הבורקס, לשמור בקירור ללילה ולאפות טרי בבוקר, לים.
החומרים ל-2 בורקסים גדולים:
6 עלי פילו טריים (להשיג בשוק לווינסקי, ביפו ובמעוזים בלקניים אחרים)
1/2 כוס שמן חמניות, לפילו
למילוי:
400 גרם ריקוטה טרייה
500 גרם דלעת, חתוכה לקוביות גדולות
1/4 כוס צנוברים קלויים
1/4 כוס צימוקים שהושרו כחצי שעה במים חמים
6 עלי מרווה קצוצים דק
קליפה מגוררת מ-2 לימונים
מלח ופלפל
ההכנה:
1. צולים את הדלעת כחצי שעה בתנור שחומם ל-200 מעלות (כשהיא מונחת על תבנית אפייה). מועכים את הדלעת במזלג ומניחים במסננת ללילה, לניקוז נוזלים.
2. מערבבים את חומרי המילוי, מתבלים ושומרים בקירור.
3. מברישים דף פילו אחד בשמן (בנדיבות, פילו הוא בצק יבש מאוד ללא שומן). מניחים מעליו דף נוסף, ומברישים שוב; כך גם עם הדף השלישי. מניחים חצי מכמות המילוי לאורך צלע הדף ומגלגלים את דפי הפילו סביב המילוי לגליל (מברישים בשמן כל סיבוב כדי לשמור על שומניות הבצק).
4. מגלגלים את הגליל לשבלול, מניחים בתבנית אפייה ואופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות , עד להזהבה.

אבא נהג לעצור בדרך אל הים או בחזרה ממנו הביתה בדוכני המלבי שהיו פזורים לאורך הכביש. המים והקורנפלור, יחד עם הסירופ האדום התעשייתי שתובל במי ורדים והקוקוס ריגשו אותנו מאוד. הנה גרסה משופרת לאותו מלבי.
החומרים ל-4 צנצנות מלבי:
300 מ"ל שמנת מתוקה
300 מ"ל (כוס ורבע) חלב
50 גרם (1/4 כוס) סוכר
1 כפית מי ורדים
40 גרם קורנפלור
לקומפוט רוברב:
4 גבעולי רוברב, חתוכים למקטעים של 3 ס"מ
3 כפות שמן זית
4 כפות סוכר
1/2 מקל וניל
1/4 כוס יין לבן חצי יבש
להגשה:
1/2 כוס דובדבני אמרנה (או אחרים)
2 יחידות סוכריות שוש (ליקריץ) קצוצות
1 כף עלי תימין טריים
ההכנה:
1. להכנת המלבי: מערבבים חצי מכמות החלב עם הקורנפלור ובמקביל מרתיחים את יתר הנוזלים עם סוכר ומי ורדים. כשהנוזל מגיע לרתיחה מוסיפים את בלילת הקורנפלור תוך כדי טריפה מתמדת. מביאים לרתיחה חזקה ומסירים מהאש. מוזגים מיד לכלי הגשה ומצננים.
2. לקומפוט: מאדים בשמן הזית את הרוברב כשתי דקות. מוסיפים את הסוכר, הווניל והיין ומבשלים כ-10 דקות על אש נמוכה. מצננים.
3. יוצקים מקומפוט הרוברב הקר על המלבי, מפזרים דובדבנים, ליקריץ ותימין ומאחסנים בקירור.
השילוב של דפי אורז עם ירקות פריכים, עוף ותבלינים טריים כמו כוסברה, צ'ילי וג'ינג'ר מייצר ארוחה מקסימה וקלילה. המילוי של הרול אינו מתובל מראש ולכן מחזיק מעמד היטב בקירור. התיבול מגיע מהרוטב, שמשלים היטב את המילוי.
החומרים ל-4 מנות:
12 דפי אורז
2 יחידות חזה עוף עשויות במחבת עם מעט שמן זית
4 מלפפונים חתוכים לאורכם לרצועות
1 צנון לבן מוארך קלוף לרצועות מוארכות
1 צרור בצל ירוק חתוך לרצועות מוארכות
1/2 צרור כוסברה
2 כפות רצועות ג'ינג'ר טרי
1 צ'ילי אדום פרוס דק
לרוטב:
1/2 כוס סויה
1/4 כוס מירין
1/4 כוס שמן חמניות
1 כף צ'ילי יבש גרוס
2 שיני שום מעוכות
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים
ההכנה:
1. מרטיבים את עלה האורז במים חמים למשך 10 שניות, ומניחים על מגבת מטבח.
2. מניחים מצדו האחד מעט מכל אחד מחומרי המילוי ומגלגלים היטב (מהודק) עד לקבלת גליל. ממשיכים באותה צורה עם כל הדפים. מאחסנים בקירור.
3. מניחים בצנצנת את חומרי הרוטב, סוגרים ומנערים לפני השימוש. שומרים בקירור.
המרק הזה רץ איתי שנים והוא נפלא במיוחד בימים חמים. הטעמים שאצורים בתוכו משלבים מתוק עם חמוץ, מרירות וטעמי חלב קוקוס. לזה הצמדתי שקית עם פירות קיץ שכיף לשמור בקרח כתוש ולאכול קר.
החומרים ל-8 מנות:
500 מ"ל (2 כוסות) מיץ תפוזים
500 מ"ל (2 כוסות) מיץ אשכוליות אדומות
200 מ"ל חלב קוקוס
150 גרם (3/4 כוס) סוכר
100 מ"ל (חצי כוס) פסיפלורה
5 זרעי פלפל אנגלי
35 גרם קורנפלור (3 כפות וחצי) מדולל ב-100 מ"ל מים
להגשה:
שקיות צלופן במילוי פירות קיץ
ההכנה:
1. מביאים לרתיחה את כל מרכיבי המרק מלבד בלילת הקורנפלור. מוסיפים את הבלילה, טורפים היטב.
2. מסננים . מגישים צונן מאוד, לצד הפירות.
שילוב של הרינג, תפוחי אדמה, ביצים קשות, תחמיץ של ירקות שורש, עלה דפנה ופלפל אנגלי מהווה בעיני אושר גדול, במיוחד עם לחם שחור (רוסי), מיונז ביתי, יין לבן צונן ואוויר של ים.
החומרים ל-4 מנות:
4 יחידות פילה הרינג מומלח
למשרה:
1 בצל לבן פרוס דק
2 גבעולי סלרי
1 גזר קלוף, חתוך לקוביות
2 עלי דפנה
2 גרגרי פלפל אנגלי
1/2 צרור תימין
1/2 כוס יין שרי
2 כפות חומץ שרי
1/2 כוס שמן חמניות
להגשה:
2 תפוחי אדמה מבושלים, קלופים וחתוכים לקוביות גסות
4 ביצים קשות
ההכנה:
1. מרתיחים את כל חומרי המשרה, מצננים ויוצקים על ההרינג. משרים למשך לילה.
2. למחרת מעבירים הכל לצנצנת יחד עם תפוחי האדמה והביצים. שומרים בקירור.