הקמח שנשאר: מה עושים עם שאריות החמץ האחרונות?

בערך שבוע לפני ליל הסדר מתחיל הלחץ. מה עושים עם כל הקמח, השמרים, בצק העלים ושאר דברי החמץ? הנה כמה פתרונות טעימים ומעוררי תיאבון

nrg מעריב | 27/3/2012 8:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עטיפת הספר אוצר מאכלי העדות
עטיפת הספר אוצר מאכלי העדות בהוצאת על השולחן
"אוצר מאכלי העדות" בהוצאת מגזין על השולחן, הוא ספר המכיל 200 מתכונים יהודיים אותנטיים מכל עדות ישראל. בין אם מדובר במאכל ש"הולאם" לחלוטין, כמו קובה, ובין אם במנות שנשארו "בתוך העדה". בתחילת כל מתכון תמצאו את סיפורה של המנה ולעתים גם את הזיכרון שעומד מאחוריה.
אילון פז
בויאקוס, על השולחן אילון פז
בוֹאיקוֹס - לחמניות גבינה של ברטה מנובלה

לחמניות בלקניות ארומטיות וקלות להכנה. את הבצק אפשר להכין מראש, לעטוף ולשמור במקרר. אופים ממש לפני ההגשה.

החומרים (30 לחמניות ביס):

350 גרם (1 חבילה קטנה) קמח תופח
250 גרם גבינה לבנה 5%
1 ביצה
200 גרם חמאה או מרגרינה מומסת
150 גרם גבינה בולגרית מפוררת
200 גרם גבינה קשה מגוררת (עמק, טל העמק או קשקבל)

לציפוי:

200 גרם גבינה קשה מגוררת

ההכנה:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
2. מערבבים את כל החומרים (מלבד הגבינה לציפוי) בקערה עד לקבלת בצק רך מאוד.
3. מחלקים את הבצק ל-30 כדורים, טובלים את כיפתם בגבינה מגוררת ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.


4. אופים כ-20 דקות או עד שהלחמניות זהובות. מצננים מעט על רשת ומגישים מיד.

אילון פז
לחמעג'ון, על השולחן אילון פז
לחמעג’ון של רות אוליבר

התשובה המזרח תיכונית הניצחת והבשרית לפיצה. וממש כמו בפיצה - אתם בוחרים אם לרדד את הבצק דק או עבה ואם למרוח שכבה דקה של בשר או להיות נדיבים. בכל מקרה כדאי להגיש כמו בדוכני הרחוב בטורקיה: מגולגל לצורת לאפה, שלתוכה נוספו פרוסות רעננות של עגבנייה ובצל ומעט עלי פטרוזיליה.

החומרים (10 מאפים):

לבצק:

700 גרם (5 כוסות) קמח לחם
50 גרם (1 קובייה או 1 שקית) שמרים טריים
60 מ”ל (4 כפות) שמן
2 כפיות מלח
2 כפות סוכר
420 מ”ל (13/4 כוסות) מים

לציפוי:

3/4 כוס שמן זית
1 בצל גדול קצוץ דק
1 כפית גדושה פפריקה
1 כף גדושה רסק עגבניות
3 שיני שום קצוצות דק
500 גרם בשר טלה טחון עם מעט שומן
2 עגבניות גדולות קלופות, נקיות מגרעינים וחתוכות לקוביות קטנות
3-2 כפות חציל קלוי וקצוץ גס (לא חובה)
1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק
1/2 צרור פטרוזיליה קצוצה גס
מלח ופלפל שחור גרוס טרי
50 גרם צנוברים

להגשה:

1 בצל אדום פרוס דק
1 עגבנייה פרוסה דק
1/2 צרור עלי פטרוזיליה

ההכנה:

1. מכינים את הבצק: מערבלים יחד את כל החומרים במיקסר עם וו לישה כ-10 דקות לבצק גמיש.
2. מכסים ומתפיחים כשעה להכפלת הנפח.
3. מכינים את הציפוי: מחממים 3 כפות שמן זית במחבת ומטגנים בצל להזהבה קלה. מוסיפים פפריקה ורסק ומטגנים עוד דקה. מעבירים לקערה ומצננים.
4. מוסיפים שום, בשר, עגבניות, חציל, פלפל חריף, פטרוזיליה, מלח ופלפל ומערבבים.
5. מחממים תנור ל-220 מעלות.  
6. מעצבים ואופים: מחלקים את הבצק ל-10 כדורים במשקל כ-110 גרם כל אחד ומרדדים על משטח מקומח לעיגול בעובי 1-1/2 ס”מ. מניחים את עיגולי הבצק בתבנית מקומחת ומורחים בערך כף שמן זית על כל עלה. מפזרים מתערובת הבשר (התורכים מורחים שכבה דקה, אבל אפשר לשים בנדיבות) וצנוברים.
7. אופים 15-12 דקות עד שהבצק אפוי והבשר עשוי.
8. מגישים: מוציאים מהתנור ומצננים דקה-שתיים. מפזרים מעט בצל טרי, מניחים מעל פרוסת עגבנייה או שתיים ומפזרים פטרוזיליה. מגלגלים כמו לאפה ומגישים.

דניה ויינר
סמבוסק, על השולחן דניה ויינר
סמבוסק של ניר דודק

ניר: “לסבתא העיראקית של נירית, אשתי, יש חברה, מרסל שמה, מבכירות הבשלניות של העדה. מדי יום שישי היא היתה שולחת למשפחתה של נירית 20 סמבוסקים, אך לא היתה רואה בהם ברכה. זה אמר ‘ההוא אכל יותר’ וזה אמר שלא ראה ולו פירור, וכל השבת היתה מתקלקלת בריב ומדון. הפתרון נמצא בדמות שקית אישית שכל אחד קיבל והיה אוכל בניחותא ומכלכל את סמבוסקיו לאותו סוף שבוע”. הכיסנים הללו נפלאים עם סלט קטן של עגבניות, בצל ועמבה.

החומרים (40 כיסנים):

לבצק:

500 גרם (1/2 3 כוסות + כף) קמח
100 גרם מרגרינה קרה (זה המקור. אפשר גם חמאה)
1 ביצה
1/2 כפית מלח
3/4 כף שמרים יבשים
1 כוס מים

למלית:

1/2 ק”ג גרגרי חומוס מבושלים (אפשר גם קפואים או משומרים, מסוננים ושטופים)
1/4 כוס שמן
4 בצלים חצויים ופרוסים דק
1/2 כפית כמון
2-1 כפיות מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס טרי

לטיגון:

שמן לטיגון עמוק

ההכנה:

1. הבצק: ממוללים קמח ומרגרינה באצבעות בקערה גדולה לתערובת פירורית. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים לבצק אחיד. לשים 3 דקות עד שהבצק הופך חלק ומתחיל לפתח “סיבי גלוטן” (נמתח לחוטים כמו גבינה מותכת). מניחים בקערה, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים כשעה.
2. בינתיים מכינים את המלית: טוחנים גרגרי חומוס במעבד מזון.
3. מחממים שמן במחבת גדולה על להבה בינונית ומטגנים בצלים עד השחמה. מוסיפים את החומוס הטחון ותבלינים ומטגנים תוך כדי ערבוב, עד שהמלית מזהיבה מעט. מצננים.
4. מרפדים 2 מגשים גדולים בנייר אפייה.
5. ממלאים ומעצבים: יוצרים מהבצק כדורים בגודל כדור פינג-פונג ומכסים שלא יתייבשו. מרדדים כל כדור ביד או במערוך לעיגול דק (הבצק נוח לעבודה), ממלאים בכף מהמלית ומהדקים לחצי עיגול. מהדקים את הקצוות באצבעות או בעזרת מזלג או יוצרים סגירה דקורטיבית. מניחים בשכבה אחת על המגשים. בשלב זה אפשר להקפיא את הכיסנים (מפשירים חצי שעה לפני הטיגון).
6. מטגנים ומגישים: מחממים שמן לטיגון עמוק במחבת גדולה על להבה בינונית ומטגנים את הסמבוסק בסבבים משני צידיהם עד הזהבה. מעבירים למסננת גדולה.
7. אוכלים באותו יום או מקפיאים ומחממים 5-4 דקות בתנור שחומם ל-200 מעלות.

גיוונים: מוסיפים למלית 1/2 פלפל צ’ילי ירוק קצוץ דק יחד עם התבלינים. אפשרות נוספת: במקום חומוס ממלאים את הסמבוסק בתערובת גבינות (לא מלוחות מדי) עם כף קמח או קורנפלור לעיבוי.

המתכונים באדיבות "אוצר מאכלי העדות" בהוצאת על השולחן

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...