ראשי > ברנז'ה > מדיה > כתבה
בארכיון האתר
שידורי בראל
יוסף בראל נאחז בכל כוחו בכיסא מנכ"ל רשות השידור ומנסה להפוך את החלטתו של השר הממונה, אהוד אולמרט, לפטר אותו מתפקידו. עכשיו טוענים מבקריו, שתמיכה בהמשך כהונתו של בראל קונה לפוליטיקאים, לאמנים ולאישי ציבור זמן מסך נחשק
לכתבה הקודמת דפדף בברנז'ה לכתבה הבאה
יניב זך
19/11/2004 9:00
ככל שחולפים הימים, ומגיע רגע ההכרעה, מגביר יוסף בראל את המאמצים לסכל את תוכניתו של השר הממונה, אהוד אולמרט, להרחיקו מכיסא מנכ"ל רשות השידור. בראל אינו מרפה, נלחם בכל החזיתות. הוא הגיע עד בג"ץ בניסיון לעכב את השימוע אצל אולמרט, עבר בבית הדין לעבודה, אך אינו מסתפק רק בזירה המשפטית.
 
גם הפעם, פוליטיקה היא שם המשחק. שרים, חברי כנסת וחברי מרכז ליכוד מוצאים עצמם מעורבים, חלקם מרצון וחלקם בעל כורחם, במלחמת המאסף של בראל. אפילו שמו של נשיא המדינה משה קצב נקשר השבוע במאבקו של בראל.
 
האיש העומד מאחורי המהלך, ממלא מקום ראש הממשלה ושר התעשייה, המסחר והתעסוקה אהוד אולמרט אינו אוהב את המונח "הדחה". " על פי המנוסח בחוק, זה הליך של העברת מנכ"ל
הרשות מתפקידו", אומר אולמרט בראיון ל"מעריב", " יש משבר בשידור הציבורי בישראל שלא היה כמוהו שנים רבות. הוא מחייב רפורמה כוללת".
 
החלפת המנכ"ל היא רק חלק מהרפורמה, אומר אלמרט, מליאת רשות השידור תשתנה, הוועד המנהל ישנה את הרכבו. "ועדת דינור (בראשותו של מנכ"ל משרדו של אולמרט, רענן דינור, י"ז) מציעה רפורמה גם במבנה רשות השידור, וגם בדפוסי השידורים בהשוואה למקובל עד כה", אומר אולמרט,
 
"המהלך להחלפת המנכ"ל הוא לא מבודד, הוא חלק ממכלול רחב מאוד. מדובר ברפורמה כלכלית ותכנית. אילו חשבתי שיוסף בראל מסוגל להוביל את הרפורמה הזאת, לא הייתי יוזם את החלפתו. אבל לצערי, תוצאות פעילותו בשנתיים האחרונות, מובילות אותי למסקנות אחרות".
 
הנשיא קצב. התערב?
מצעד חברי הכנסת
אבל בראל אינו מוכן לרקוד על פי החליל של אולמרט. במסדרונות קול ישראל ובניין הטלוויזיה עוקבים העובדים בעניין אחר מאמציו לסכל את תהליכי אולמרט. מבקריו טוענים כי תומכי בראל בזירה הפוליטית - ולא רק שם - זוכים באחרונה לזמן מסך ולשעות שידור נדיבות.
 
קשה, כמובן, למדוד את הדברים במדויק, ועוד יותר מכך לייחס למישהו מן הצדדים כוונה בלתי כשרה. אבל במסדרונות הרשות מצביעים למשל על השר מאיר שטרית, שלפי גורמים ברשות מסתמן כמתנגד להליך ההדחה, שהתראיין בחודשיים וחצי האחרונים לפחות 12 פעמים ברדיו, ושלוש פעמים בטלוויזיה.
 
יועץ התקשורת של השר שטרית מסר אתמול כי את הופעותיו של השר בתקשורת יש לייחס "לפעילותו המוגברת במשרד התחבורה, באירועים כגון פתיחת הטרמינל החדש בנתב"ג ופעילותו במלחמה בתאונות הדרכים. השר משמש גם כמקשר בין הממשלה והכנסת, ומרכז את מהלכי חקיקת חוק ההתנתקות". את עמדת השר בנוגע להדחת בראל לא ניתן היה לקבל.
 
או חברת הכנסת גילה גמליאל, אומרים ברשות, שהופיעה מאז תחילת אוגוסט לפחות ארבע פעמים ברדיו ופעמיים בטלוויזיה, מתוכן פעם אחת בתוכנית האירוח "שישי בגאון", המשדר הנצפה ביותר של ערוץ 1.
 
חבר הכנסת גלעד ארדן הופיע בחודשיים וחצי האחרונים לפחות שלוש פעמים ברדיו ופעם אחת בטלוויזיה. אפשר היה להתרשם בישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת שהם מתנגדים להדחה. האם עומדת יד מכוונת, מטעמו של בראל, מאחורי את הראיונות האלה? עובדים ברשות משוכנעים שכן, למרות ההכחשות הנמרצות, והצפויות, מצד חברי הכנסת ודובריהם.
 
"חברת הכנסת גילה גמליאל היתה מאז ומתמיד דמות מעניינת מאוד ובעלת דעה מבוקשת בכל אמצעי התקשורת", טוען דוברה של גמליאל, ניר גרוסמן, "עד כדי כך שאפילו חברת הפקות פרטית החליטה לעשות עליה לפני כשנה סדרת טלוויזיה לערוץ 2. הניסיון לקשר את הופעתה בתקשורת לנעשה ברשות השידור הינו חסר בסיס ונובע מקנאה, צרות עין ואינטרסים פוליטיים של גורמים מסוימים".
 
ממשרדו של גלעד ארדן נמסר: "אין שום קשר בין הנושא לבין ההופעות התקשורתיות של גלעד ארדן. הופעותיו בתקשורת נובעות מהיותו חבר כנסת פעיל, נמרץ ויוזם, וניתן להשוות את ההופעות בתקשורת הציבורית לאלו בעיתונות הארצית".  
ח"כ גמליאל. "צרות עין ואינטרסים פוליטיים?"
חשש לניגוד עניינים
ברשות אומרים שלא רק הופעות של פוליטיקאים קשורות למלחמתו של בראל. הזמרת שלוה ברטי הופיעה בין החודשים מאי עד יולי לא פחות משש פעמים בתוכנית "ריח מנטה" בערוץ 1. מה הקשר? ברטי היא אשתו של חבר המליאה אלון אלרואי - גם הוא תומך בבראל.
 
אלרואי, אגב, הוא גם מקורבו של שר החוץ סילבן שלום. ואשתו של שלום, ג'ודי ניר-מוזס, מגישה תוכנית שבועית ברשת ב'. "ג' ודי ניר-מוזס עבדה ברשות השידור עוד לפני שהייתי חבר במוסדות הרשות", מגיב אלרואי, "אשתי היא זמרת שמופיעה בתוכניות של רשות השידור, עוד לפני שהיא היתה אשתי. כל קשר בין תפקודי כחבר ועד מנהל והאני מאמין המקצועי שלי לכל גורם אחר אינו קיים".
 
חבר אחר במליאת רשות השידור הוא הזמר אביהו מדינה, שיחד עם גאולה כהן, אלון אלרואי וחברים נוספים שיגרו מכתב המביע התנגדות להחלפת בראל. בימים אלה היה ערוץ 1 לשדר מופע שלו עם התזמורת המזרחית של אוניברסיטת בר-אילן. הפעם התערבה היועצת המשפטית של הרשות חנה מצקביץ', והורתה בשבוע שעבר שלא לשדר את המופע מחשש לניגוד עניינים, בשל היותו של מדינה חבר המליאה.
 
גרסת מדינה: "בשלוש השנים שאני במליאת רשות השידור נמנעתי מלהשתתף בתוכניות ברשות. גם במקרה הזה דחיתי את הבקשה, והסכמתי רק אחרי שביקשו ממני במיוחד מהתזמורת המזרחית בר-אילן בגלל שהם צריכים את החשיפה הזאת. אחרי שהיועצת המשפטית שלחה את מכתבה, שלחתי מכתב שאני מוכן להתפטר מהתפקיד. אין קשר בין תמיכתי בבראל לבין המשדר".  מדינה אומר שמכתבה של היועצת המשפטית נשלח רק מסיבה אחת: תמיכתו בבראל.
 
איש לא מנע לפני כשנה וחצי את שידורה של תוכנית מיוחדת לכבוד חברת המליאה גאולה כהן, "הדרן לגאולה". והרשות גם צילמה לפני כחודש אירוע שאורגן על ידי בית אורי צבי גרינברג, שכהן משמשת כיושבת ראש שלו. עובדים ברשות מתקשים להאמין שמדובר בצירוף מקרים בלבד, מה גם שלכהן יש תוכנית קבועה בקול ישראל.
 
גאולה כהן בתגובה: "אין קשר בין תמיכתי בבראל, לבין התוכנית ב'קול ישראל', שאותה אני מגישה בהתנדבות עוד לפני תקופתו, או למשדר'הדרן לגאולה' ששודר כשקיבלתי את פרס ישראל, כפי שקיבלו הדרנים זוכי פרסי ישראל נוספים. הטלוויזיה כבר צילמה אירוע בבית אצ"ג, שבראשו אני עומדת ללא כל תמורה, עוד לפני תקופתו של בראל".
 
אין זה סוד שכהן, היא התומכת הגדולה ביותר של בראל במליאת רשות השידור. בנה של כהן, השר צחי הנגבי הופיע בחודשיים וחצי האחרונים לפחות ארבע פעמים ברדיו ופעמיים בטלוויזיה. הנגבי נשמע מגחך כששאלנו אותו על כך השבוע: "הופעותיי ברשות השידור הן במינון קטן ביותר. ארבע פעמים זו בושה וחרפה. אני כעוס על רשות השידור על כך שנמנעת ממני הזכות להופיע כנדרש. יש לי הרבה יותר דברים לומר ממה שמתאפשר לי והעובדה שאני מופיע מעט בהחלט מקוממת אותי". לפי גורמים ברשות השידור עדיין לא ברור אם הנגבי יתמוך בהדחה כאשר תגיע שולחן הממשלה. 
אביהו מדינה. "אין קשר בין תמיכתי בבראל לבין המשדר"
הסכמה עם ראש הממשלה
החלטתו של אולמרט להדיח את בראל, מהלך שהחל לפני כחודש וחצי, זוכה לתמיכתם הנלהבת של התנועה לאיכות השלטון, אגודת העיתונאים בירושלים, ועד העיתונאים של ערוץ 1 ואיגודי הבמאים והתסריטאים. בימים אלה מתארגנת עצומה של אקדמאים, אנשי רוח ואנשי תקשורת התומכים בהדחה.
 
לפני כחודש ערך אולמרט שימוע לבראל, שבו דיבר רק פרקליטו, עורך הדין יוסי ארנון. השר לא שוכנע והחליט להמשיך במהלך. בשבוע שעבר נועץ אולמרט במליאת רשות השידור. למרות שלגוף זה אין סמכות בעניין ההדחה, מרבית החברים תמכו בהחלפת המנכ"ל. היעד הנוכחי של בראל הוא דחיית ההצבעה בממשלה, אולי בתקווה שהרכב הממשלה ישתנה, ותפקיד השר הממונה על רשות השידור יישלל מאולמרט.
 
הממשלה היתה אמורה לדון בכך ביום ראשון השבוע, אבל הדיון נדחה לבקשת ראש הממשלה אריאל שרון. ההערכה הנפוצה היא כי ראש הממשלה מעוניין להביא את ההדחה להצבעה רק אחרי הבחירות למוסדות הליכוד ביום ראשון הקרוב. אולי מעדיף ראש הממשלה לנסות ולפטור את העניין בדרכים אחרות. והסבר שלישי הוא אולי השפעתם של שליחי בראל, שהגיעו גם אל לשכת שרון.
 
השר אולמרט, צפוי רוב בממשלה להדחה?
"אני מתקשה לראות מצב שבו הצעה שמובאת על ידי ראש הממשלה ועל ידי בעניין מינוי פרסונלי, לא תיתמך על ידי יתר השרים".
 
ראש הממשלה תומך בהדחה?
"לא פתחתי בהליך זה, אלא בתיאום מלא ובהסכמה מראש של ראש הממשלה".
 
מתי הדבר יובא להצבעת הממשלה?
"אני מקווה שבישיבה הקרובה".
 
בראיונות בראל טען כי הדחתו נעשית על רקע מוצאו העדתי.
"אין צורך להתייחס לכל דבר שנאמר. לא מקובל עליי לקיים ויכוח ציבורי עם מי שנתון בכפיפות אליי".
 
הוא גם תקף אותך בראיונות והאשים אותך בחוליי הרשות.
"כמובן שהתקפה על השר הממונה לא מתיישבת עם כללי המנהל התקין והדפוסים הציבוריים המקובלים, ובוודאי שדברים אלו יישקלו בשעת קבלת ההחלטה".
ראש הממשלה שרון והשר ואולמרט. "תיאום מלא"
האם גם הנשיא מעורב?
על מהלכיו של בראל למנוע את הדחתו אומר אולמרט: "אני לא חייב להתייחס לכל דבר. מבחינתי מדובר ברצון לחולל מהפכה יסודית בשידור הציבורי של מדינת ישראל, ומהפכה כזאת צריך לנהל עם אנשים שאני מרגיש שהם ראויים לשאת באחריות לה ושאני יכול לעבוד איתם".
 
האם גם הנשיא מעורב במאבקי בראל? הנשיא נפגש בשבוע שעבר עם בראל, על פי בקשתו של האחרון. על פי מקורות בירושלים פנה קצב ככל הנראה לאחר הפגישה אל מזכיר הממשלה ישראל מימון וביקש ממנו למצוא דרך לסיים את הפרשה בלי שבראל ייפגע.
 
בשנה האחרונה שודרו שתי תוכניות מיוחדות לכבודו של קצב בערוץ 1 "הדרן לנשיא", לציון ארבע שנות כהונה בתפקיד, ו"כל הכבוד - יהורם גאון בבית הנשיא", עם זכייתו של גאון בפרס ישראל.
 
רון בן-ישי, יועץ התקשורת של הנשיא קצב אומר: "אין לנשיא עמדה בעניין הדחתו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בראל. הנושא הוא בתחום טיפול הממשלה והנשיא אינו מתערב".
 
מזכיר הממשלה, מימון, מנהל בימים אלה משא ומתן עם בראל לפרישתו מרצון מהתפקיד. בראל כבר הביע את הסכמתו לפרוש אך הציב לכך מספר תנאים, ובמרכזם פרישה בעוד שלושה חודשים ומינויו של נשיא בית המשפט העליון בדימוס, מאיר שמגר, כבורר בעניין.
 
אולמרט מסרב לתנאים ומוכן לקבל פרישה מרצון בתוך ימים ספורים בלבד, ובמידה ולא - תקיים הממשלה דיון בנושא ההדחה בישיבתה הקרובה.
 
אם הממשלה לא תדון על החלפת בראל, יש לפחות שני גורמים המתכוננים לעתור לבג"ץ: התנועה לאיכות השלטון וגם הבמאים דורון צברי ואורי ענבר, המצלמים אגב סרט תיעודי על הרשות. בהחלט ייתכן שהנושא יופקע בסופו של דבר מן המערכת הפוליטית - ויוטל כתפוח אדמה לוהט לחיקה של המערכת המשפטית.
 
מלשכתו של יוסף בראל נמסר בתגובה: "לא מכבודה של המערכת להגיב לסוג כזה של שאלות שהן ספק קנטרניות, ספק הכפשות
קצרים
פרסום
מדיה
מינויים
  מדד הגולשים
הילה קורח תגיש את ...
                  16.98%
או, יס! זה "הוט"
                  7.55%
רשות השידור...
                  7.55%
עוד...

מדיה
מסתמן: סמכויות ניהול רשות השידור יועברו למנהל חיצוני  
הכלבה של קסרי  
גדי משחק בנשק  
עוד...