תוציאו את המחשבונים: כל התרחישים ביורוליג
הטובה שריאל מדריד צריכה מז'ליקו אובראדוביץ', מה מילאנו צריכה לעשות כדי לעלות לטופ 16, למה פנאתינייקוס נמצאת במצב הטוב ביותר מבין האימפריות שמועמדות להדחה והתסריט הסביר בו קרשיאקה מעפילה על חשבון ז'לגיריס. ברק יפת משרטט את תמונת המצב ביורוליג 3 מחזורים לסיומו של שלב הבתים
ככל שעונת היורוליג מתקדמת, ההחלטה על הליגה הסגורה בעשור הקרוב נראית יותר ויותר תמוהה. קשה היה שלא לצפות במשחקים מסוף השבוע האחרון מבלי שהתחושות השליליות ביחס לתכנית ההתכנסות יצופו מאליהן, ולא מדובר רק מפרספקטיבת ההוגנות המובנת מאליה, אלא בנוגע לאינטרסים של עניין ואטרקטיביות מצד הליגה עצמה.

העונה הנוכחית, הדרמטית והמפתיעה בהיסטוריה של המפעל עד כה, היא הפרומו העלוב ביותר שג'ורדי ברתומאו יכל לבקש ל-NBA האירופי שהוא מנסה להקים. למזלו של הספרדי, לפי הדיווחים מהיומיים האחרונים, הקבוצה האחרונה שהתנדנדה מבין 11 המיועדות נמצאת גם היא בדרך לחתימה. אובדן של פנאתינייקוס לפיב"א יהווה מכה קשה ליורוליג, יהפוך את הליגה האלטרנטיבית לאיום הרבה יותר משמעותי, והוא עשוי לגרור קבוצות נוספות לחיקו של הארגון המשתקם. למזלה של היורוליג היא צפויה להימנע מכך.
כפי שנכתב כאן בשבוע שעבר, ארבע קבוצות גדולות שאמורות להוות נדבך מרכזי בליגה החדשה נדרשו להתחיל במחזור ה-7 את הזחילה שלהן לטופ 16. הדחה מוקדמת של ארבעתן תהפוך את ההחלטה על הליגה החדשה משנויה במחלוקת למעט גרוטסקית, ותגביר את המחאה שאוהדי מלאגה הציפו לפני המשחק מול מכבי ת"א. דווקא שתי אלופות אירופה האחרונות, הצהובים וריאל מדריד, הפסידו למלאגה ולכוכב האדום בהתאמה.
מנגד, פנאתינייקוס וארמאני מילאנו סחטו ניצחונות מול קרשיאקה ואנדולו אפס ושיפרו עמדות. גם ז'לגיריס היא אחת מבחירות לבו של ג'ורדי, וגם היא עדיין לא בטוחה בשלב הבא. כדי להבין את מצב העניינים בואכה 3 המחזורים האחרונים עשינו קצת סדר בנעשה ב-4 הבתים נכון לעכשיו.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

בטוחה בטופ 16: פנרבחצ'ה
כשהבית הזה הוכתר כ"בית המוות" הכוונה הייתה למשחקים גדולים בין פנר, חימקי וריאל, שתחלקנה ביניהן את 3 המקומות הראשונים, וקרב משולש בשוליים על הכרטיס הרביעי. אבל בינתיים ריאל אחרונה (5:2) וההפסד של חימקי (3:4) לבאיירן (4:3) הכניס גם אותה לקלחת של 5 קבוצות שנאבקות על 3 כרטיסים, כולל הכוכב האדום (4:3) ושטרסבורג (4:3).
לרוסים יתרון במשחקים הפנימיים גם מול ריאל (שני ניצחונות), גם מול הכוכב (הסרבים הפסידו במוסקבה ב-38 הפרש ולא ימחקו את זה) וגם מול שטרסבורג (26 הפרש מהמשחק הראשון בין הקבוצות). בנוסף, היכולת של חימקי מאותתת שהדחה שלה היא תסריט הזוי למדי.
נשארנו עם ריאל, הכוכב, שטרסבורג ובאיירן. מספר התסריטים אינסופי ונתמקד במצבם של הבלאנקוס. ריאל צריכה להקדים שתיים מ-3 הקבוצות שנאבקות איתה על ההעפלה. יש לה יתרון פנימי מול הכוכב, מכיוון שהיא ניצחה את הסרבים במדריד בהפרש גדול יותר מאשר הפסידה בבלגרד במחזור האחרון.
כדי ליצור יתרון גם מול באיירן ושטרסבורג, היא צריכה לנצח בגרמניה במחזור הבא (או להפסיד בנקודה אבל זה לא ממש מומלץ) ולגבור על שטרסבורג בבית במחזור הסיום ב-8 הפרש ומעלה. אבל מעבר להפרשים היא צריכה לנצח במשחק אחד יותר שתיים מ-3 הקבוצות, כי כרגע היא בפיגור במאזנים. פה נכנס לתמונה משחק הבית מול פנר במחזור הקרוב. יהיה מוות ואולי בסוף גם חיים.
בטוחה בטופ 16: אולימפיאקוס
עוד בית מסובך אבל קצת פחות. קוצ'ה לבוראל (3:4) וצדביטה זאגרב (3:4) במצב יותר טוב מזה של אנדולו אפס (4:3), כשמאחור מאיימות גם ארמאני מילאנו (5:2) ולימוז' (5:2). ניצחון בית צפוי של לבוראל על לימוז' יעלה אותה לשלב הבא וישלח את הצרפתים ליורוקאפ. משחק המפתח יתקיים בקרואטיה: צדביטה תארח את אנדולו, כשהמפסידה תסתבך במאבק על הכרטיס הרביעי מול מילאנו.
ניצחון של הקרואטים יעלה אותם כמעט בוודאות לשלב הבא. כדי להקדים את אנדולו, מילאנו צריכה לסיים במאזן טוב משלה כי במאבק הפנימי היא בפיגור. הפסד של הקרואטים יכול ליצור בית משולש בסיום שלב הבתים. למזלה של מילאנו, היא מארחת את לימוז' במחזור האחרון, אבל סביר להניח שעוד קודם לכן היא תצטרך לנצח את הקבוצה מזאגרב ב-12 הפרש ומעלה במחזור ה-9.

בטוחות בטופ 16: ברצלונה ולוקומוטיב קובאן
פנאתינייקוס וז'לגיריס במאזן 4:3 לעומת קרשיאקה שמפגרת במקום ה-5 עם מאזן 5:2. ז'ילונה גורה מחוץ לתמונה עם 6:1. הניצחון של פאו בקרשיאקה היה חשוב מאוד, כי הוא השלים דאבל של היוונים על הטורקים ויתרון במאבק הפנימי. כדי להקדים את פאו, קרשיאקה תצטרך לנצח שני משחקים יותר ממנה ב-3 המחזורים שנותרו. הסבירות לכך נמוכה.
המאבק האמיתי של קרשיאקה הוא מול ז'לגיריס, ומשחק המפתח של הבית הזה יתקיים כבר במחזור הקרוב: הטורקים יגיעו לקובנה אחרי שהפסידו לליטאים 68:66 בסיבוב הקודם. ניצחון חוץ ב-3 הפרש ומעלה יעניק להם את המקום הרביעי ועמדת זינוק מצוינת להעפלה מפתיעה כבר בעונת הבכורה שלהם במפעל.
לז'לגיריס יישארו שני משחקים קשים לאחר מכן, מול ברצלונה ופנאתינייקוס, בעוד שקרשאיקה תחתום את שלב הבתים במשחק חוץ מול גורה.
בטוחות בטופ 16: צסק"א מוסקבה, מלאגה ובאמברג
הבית של מכבי ת"א הוא הפתור מכולם. 3 קבוצות בשלב הבא, ססארי איבדה אפילו סיכוי תיאורטי, והכרטיס הרביעי יחולק בינה לבין דרושפאקה. מכבי (6:1) מפגרת בשני משחקים אחרי הטורקים (4:3) אבל יש לה סיכוי סביר להעפיל באחד משני תסריטים.
התסריט הראשון הוא שז'אן טבק מנצח בחוץ את ססארי ובבית את באמברג, בעוד שאוקטאי מחמוטי נכנע בבית למלאגה ובחוץ לצסק"א. בתסריט הזה, ניצחון בדרושפאקה בנקודה במחזור האחרון יספיק להעפלה.
לפי התסריט השני, פער של משחק נשמר בין הקבוצות עד המחזור האחרון, בין אם מכבי תפסיד את אחד המשחקים ודרושפאקה את שניהם, ובין אם דרושפאקה תנצח את אחד המשחקים ומכבי את שניהם. או אז תגיע מכבי לטורקיה כשהיא צריכה ניצחון ב-12 הפרש כדי להימנע מהדחה ראשונה אי פעם כבר בסיומו של שלב הבתים.
מקלין ידוע במחוזותינו בתור "הפורוורד שגיא גודס רצה". השבוע הוא הצטרף לרשימת הגבוהים שנחמץ לבו של שמעון מזרחי לראות מה הם עושים ביורוליג בזמן שהקבוצה שלו מקבלת 5 נקודות מעמדות הפנים במשחק הכי חשוב שלה העונה.
מקלין השאיר את מילאנו בחיים והוביל אותה ל-84:88 על אנדולו אפס במשחקו הטוב ביותר העונה: 26 נקודות עם החטאה אחת בלבד מהשדה (9 מ-10), 5 ריבאונדים, 2 אסיסטים, חטיפה והמדד השבועי הגבוה ביותר עם 36.
בראדלי וונמייקר (באמברג): לא משחק גדול של הרכז האמריקאי בניצחון של הגרמנים בחוץ על דרושאפקה. 11 נקודות, 5 ריבאונדים, 4 אסיסטים ו-2 חטיפות. אבל וונמייקר נראה כמו בעל בית, והרבה בזכותו באמברג הבטיחה עלייה שלישית בהיסטוריה לטופ 16. בפעמיים הקודמות היא הפסידה 20 משחקים ולא ניצחה אפילו פעם אחת; תסמכו על וונמייקר שניצחון הבכורה של באמברג בשלב המתקדם יגיע בקרוב מאוד.
ג'יימס פדלין (פנאתינייקוס): היוונים שרדו דרמת ענק בטורקיה מול קרשיאקה, וניצחו משחק שאמור להקנות להם את המקום בשלב הבא. תמונת הניצחון היא השלשה הגדולה של ניק קלאת'ס בדקת הסיום, אבל פדלין נשא על גבו את פאו לאורך 39 הדקות הקודמות עם משחק מגוון של 17 נקודות, 7 ריבאונדים למרות 1.93 מ' בלבד, 3 אסיסטים ו-2 חטיפות.
ג'מאל מקלין (ארמאני מילאנו): MVP.
מייק זירבס (הכוכב האדום בלגרד): עד לפני חודשיים זירבס היה המחליף של סופו, אבל כבר במשחק הראשון העונה הוא אותת על כוונותיו כשהצטיין מול שטרסבורג. קשה להאמין שהגבוה הגרמני ימשיך בקבוצה הסרבית גם בשנה הבאה. בטח שלא אחרי 26 נקודות ב-26 דקות (10 מ-12 ל-2) מול קו הפנים הרעוע של ריאל מדריד, בתוספת 6 ריבאונדים ומדד 32 מרשים.
ג'ון בריאנט (באיירן מינכן): הפתעת המחזור הייתה שייכת לגרמנים, שניצחו ברוסיה 70:81 את חימקי החזקה. הסנטר האמריקאי שספק אם יעשה את קפיצת המדרגה לקבוצה גדולה יותר ביבשת הצטיין עם 17 נקודות ו-6 ריבאונדים ב-20 דקות בלבד על הפארקט.
מלך המדד
1. יואניס בורוסיס (קוצ'ה לבוראל): 25.1
34. טיילור רוצ'סטי (מכבי ת"א): 13.3
מלך הסלים
1. אלסנדרו ג'נטילה (ארמאני מילאנו): 20
12. דווין סמית' (מכבי ת"א): 14.3
מלך הריבאונדים
1. יואניס בורוסיס (קוצ'ה לבוראל): 10.1
5. טרבור אמבקווה (מכבי ת"א): 7.4
מלך האסיסטים
1. סטפן יוביץ' (הכוכב האדום): 7.7
9. טיילור רוצ'סטי (מכבי ת"א): 4.9
מלך החטיפות
1. דייויד לוגאן (דינמו ססארי): 2.1
*למכבי ת"א אין נציג ברשימה*
מלך החסימות
1. פטריק יאנג (אולימפיאקוס): 2.6
14. בריאן רנדל (מכבי ת"א): 1

האם דווקא ז'ליקו אובראדוביץ' יקרב את הקבוצה איתה זכה באליפות אירופה לפני 20 שנה לסבב הופעות מביך ביורוקאפ? או שהעובדה שהטורקים הבטיחו את ההעפלה תגרום להם להוריד רגל מהגז? מבחינת כישרון נטו מדובר באחד המשחקים האיכותיים שהיורוליג יכול להציע, והחשיבות שלו מבחינת הבלאנקוס הופכת אותו לראוי לציטוט של אביתר בנאי: "איזה קרב, אלוהים אדירים. איזה קרב". פאבלו לאסו מקווה שב-23:40 בערך לילה כיום יאיר, לפחות ברחובות מדריד.