מהפכה: ההחלטות שישנו את פני האולימפיאדה
שתי מדינות שיוכלו לארח יחד אולימפיאדה. יותר תחרויות ומדליות זהב. מניעת אפליה על רקע נטייה מינית. הוועד האולימפי הבינלאומי קיבל שורה של החלטות שישנו את פני המשחקים. אלכס גלעדי: "מתגמשים כדי להתאים את עצמנו לעתיד"
מהפכה. לא פחות. רק כך אפשר להגדיר את מה שהתרחש אתמול במונאקו במפגש בן יומיים של הוועד האולימפי הבינלאומי. "עלינו להשתנות כדי להתקדם", פתח אמש יושב ראש הוועד האולימפי הבינלאומי החדש, הגרמני סבסטיאן באך.

ואכן, באך הציג מפגן כוח מרשים למדי, כאשר הציג בפני חברי הוועד האולימפי לא פחות מ־40 רפורמות אשר אמורות לרענן את הוועד האולימפי, ובעיקר את משחקי הקיץ ואת משחקי החורף של המשפחה האולימפית. כל הרפורמות עברו ללא התנגדות ובהצבעה של כל החברים.
השינויים הבולטים המסתמנים כרגע: הוזלה וחיסכון של ה"ביד"- ההצעה של מדינות אשר מבקשות לארח את המשחקים האולימפיים בארצן. כמו כן, הוועד האולימפי החליט להגמיש את הקריטריונים ולבוא יותר לקראת המדינות המארחות שנתקלות בקשיים במהלך ולפני אירוח המשחקים.
אחד האתגרים של מדינות שמארחות אירועי ספורט גדולים קשור בתחום המתקנים. רובן מקימות מתקני ענק שהופכים אחר כך לפיל לבן וחסר שימוש כאשר נגמרים המשחקים. הוועד האולימפי הודיע אמש שערים נוספות יוכלו לארח במקביל חלק מהתחרויות ומהפכני לא פחות - מדינות שונות יוכלו לארח בצוותא משחקים אולימפיים כדי לחסוך בעלויות ולא להקים מתקנים חדשים נוסף על אלו שכבר קיימים בכל מדינה.
אחרי הלוגיסטיקה טיפלו אמש בנסיכות גם בספורט עצמו. יותר תחרויות, ולכן אוטומטית גם יותר מדליות זהב. במשחקי הקיץ יחלקו, על פי הרפורמה, עד 310 מדליות זהב ואילו בחורף המספר יעמוד על 100. בכל מקרה, לא ישתנה מספר המשתתפים במשחקים: 10,500 בקיץ ו־2,900 בחורף. עבור מדינה קטנה כמו ישראל, מדובר כמובן בחדשות טובות מכיוון שבענפי הקרב לדוגמה, לא מן הנמנע שיוסיפו עוד משקלים וכך הלאה.
בתחום השיווקי הוחלט להשיק ערוץ טלוויזיה חדש אשר ישדר 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה, ספורט אולימפי. המטרה היא לשדר תחרויות של כל הענפים האולימפיים, כדי להכיר לצופי הספורט את כל הענפים לפני המשחקים עצמם.
אולי ככה נבין סוף סוף מה קורה בתחרויות השיט או הג'ודו, הענפים שאנחנו שמחים בהם על זכייה במדליה אבל לא מבינים במה צפינו. הערוץ ייצא לדרך כפלטפורמה דיגיטלית ויתפתח לפלטפורמות אחרות. בעשר השנים הראשונות הוועד האולימפי יממן את הערוץ בעצמו בצוותא עם פרסומות שאחר כך יהפכו למממן הראשי של הערוץ.
תדמיתית, ביצע הוועד תיקון חשוב ועקרוני: הצעה מספר 14 דיברה על שינוי בשישה מתוך שבעת העקרונות האולימפיים. כיום מדבר העיקרון השישי על מניעת כל צורה של אפליה כלפי מדינה או אדם על רקע גזע, דת, פוליטיקה או מגדר. אמש נוספו גם צמד המילים: "נטייה מינית". צעד חשוב עבור ספורטאים וספורטאיות ממדינות רבות. כמו כן, ימונה נציב תלונות ציבור של הוועד עצמו, אשר על הנייר אמור להיות קשוב לביקורות ורחשי הציבור וחובבי הספורט. השינויים אמורים להיכנס לתוקפם ביתר שאת בעשור השלישי של המילניום הנוכחי.
אלכס גלעדי, הישראלי שחבר בוועד האולימפי הבינלאומי ואשר נכח בישיבות, אמר אתמול ל"ישראל היום": "אנחנו גוף מצליח, מוערך ואיתן מבחינה כלכלית. אבל כדי להתאים את עצמנו לעתיד אנחנו מתגמשים והופכים שקופים יותר, וכל זאת לפני שהתנאים ייכפו עלינו".