תפוס אותי אם תוכל: האם האתלטיקה תנצח את הסמים?
אפשר רק להביט בעצב בכוכבי האתלטיקה, שרואים את הדור הצעיר משתלט על המסלול ונתפסים על חומרים אסורים. זה גורלו של ענף שנלחם בעיקשות במכה

ככלות הכל, שלושת האצנים בני ה-31, מג' מייקה ומארה"ב, פיארו את המסלולים האולימפיים והעולמיים בעשור האחרון. הם זכו בתארים למכביר, מי יותר (קמפבל-בראון) ומי פחות (פאוול), ונהנו עד כה מתדמית נקיה - בניגוד ל"עבריינים" דוגמת ג'סטין גאטלין, אלוף אולימפי ב-2004 שריצה ארבע שנות השעיה, חזר וזכה בארד באולימפיאדת לונדון בשנה שעברה.
גם אם מניחים כי שלושתם היו נקיים בעת שנהנו משיא תהילתם בעשור הקודם, וכולם צלחו בהצלחה עשרות מבדקים לאורך הקריירה, הרי כנראה שכל אחד מהם הרגיש את השנים חולפות על פניו, נותנות אותותיהן בביצועים.
הם נותרו חסרי אונים מול מלכי המאוצים החדשים יוסיין בולט, יוהאן בלייק ושלי-אן פרייזר, ובתסכולם פנו לקיצורי דרך אסורים. מנגד, מפתה מאד לפטור את הפרשה, ועמה את ענף האתלטיקה כולו, במשיכת כתפיים בנוסח "כולם מסוממים". מכאן ועד הרתעת כשרונות צעירים מעיסוק רציני באתלטיקה, הכרוך לכאורה בסיכון בריאותי, קצרה הדרך.
ובכן, בניגוד לתדמית העכשווית, אתלטיקה אינה ענף הספורט בו נעשה השימוש הרחב ביותר בתכשירים אסורים. היא אינה מגיעה לקרסולי הפוטבול והבייסבול, לדוגמה.
לעומת זאת, האתלטיקה, כליבה של המשחקים האולימפיים, היא הענף היחיד כמעט - אולי לצד האופניים - בו נערכת מלחמת חורמה נגד התכשירים, החל במבדקים תכופים, לרבות בתקופות אימונים, וכלה בעונשים כבדים. זו הסיבה העיקרית לכמות הנתפסים הגבוהה ולשיעור קומתם הספורטיבי.
משאבים רבים מושקעים בשנים האחרונות במחקרים בנושא, בצוותי איסוף מידע ודגימות בכל רחבי העולם, ובמעבדות לניתוח הדגימות. דגימות השתן והדם שנאספו נשמרות לאורך זמן, לצורך ניתוחן מחדש בטכנולוגיות חדישות שפותחו עם השנים, ובמספר מקרים נודע על תפיסה בדיעבד ושלילה של מדליות שהוענקו בתום לב לפני עשור.
יתרה מזו, לאחרונה הונהגה מערכת של "דרכונים ביולוגיים" לאתלטים, המאפשרים בין היתר זיהוי של שינויים במינון חומרים המצויים בגוף באופן טבעי, כמו הורמון גדילה. עם זאת, כנגד כל צעד קדימה במאבק נגד השימוש בתכשירים אסורים, מושקע הון עתק במחקרים "מתחת לשולחן" לגילוי שיטות ותכשירים חדשים לעקיפת הבדיקות.
האם גם יוסיין בולט ומוביל הטור דה פראנס כריס פרום הם בין הנהנים מתוצרי המחקרים האסורים הללו? כאוהב אתלטיקה מזה למעלה מיובל שנים, אני יכול רק לקוות שהתשובה שלילית.