קרבות הירושה של הפועל ירושלים
אנשיו של אורי אלון טוענים כי ייקח את הפועל תחת חסותו למשך שנים ארוכות, אמיר הוכפלד ודני קליין מגבשים קבוצות משקיעים שירכשו את הקבוצה, האוהדים ממשיכים להתכתש עם נציגי העמותה וכולם מחכים להחלטת האפוטרופוס הכללי

המגעים הפוריים ביותר מתקיימים עם יזם ההיי-טק אורי אלון (32). אלון עומד בראש קבוצה שהביעה נכונות הן להשקיע ברכישת המועדון והן להקציב לעלה ממיליון דולר בשנה לצורך תפעולו השוטף. בקבוצה חבר בין היתר גם גיא הראל, שהיה אחד המועמדים לתפקיד מנכ"ל הקבוצה בקיץ האחרון. "אורי רציני מאוד", אומר השבוע עורך דינו ערן שמעוני. "הוא עומד בראש קבוצה של אנשים רציניים, שמאוד רוצים לעזור ולבנות קבוצה חזקה".
עד כמה המגעים קרובים לסיכום?
"לצערי אנחנו תלויים באפוטרופוס, שהעמיד את המניות למכירה".
יש לקבוצה גרעון של כשלושה מיליון שקלים, ועל כן המשקיעים יידרשו לפתוח את הכיס כל שנה.
"אנחנו מכירים את המספרים ויודעים מה יידרש מאיתנו".
אתם מודעים למשבר האמון החריף בין האוהדים לקבוצה, ובעיקר בין האוהדים לעמותה?
"אנחנו לא בקיאים בכל העניינים שבין האוהדים לעמותה, אבל התחושה שאנחנו מקבלים היא שפשוט מחכים לנו, כי הרבה אוהדים מיואשים ולא מזדהים עם הקבוצה".
מה אתם מתכוונים לעשות בעניין?
"אנחנו שוקלים ברצינות לבנות מודל של שילוב האוהדים בחברת הניהול, בהשראת מודלים ממקומות שונים בעולם. הדבר הכי חשוב לקבוצת כדורסל זה האוהדים שלה, ואנחנו מייחסים להם חשיבות גדולה מאוד".
איך מבטיחים שקבוצת המשקיעים הזאת לא תברח אחרי שנתיים-שלוש?
"קטונתי מלהבטיח מה יהיה בעוד שנתיים או שלוש, אבל אני יכול להגיד שהכוונה של האנשים שלנו היא להיכנס להפועל לטווח ארוך יותר. אנחנו לא מגיעים כדי לתת זבנג וגמרנו. חשוב להבהיר כי גם אורי וגם חבריו הם כולם אנשי הפועל ירושלים, ובראש ובראשונה הם אוהדי הפועל ירושלים".

כפי שתיאר שמעוני, בשלב זה המשך תהליך רכישת חלקו של אגייאר תלוי באפוטרופוס הכללי ובבית המשפט, מכיוון שמניותיו של אגייאר רשומות על שמו של עו"ד יעקב לירז. העמדת הקבוצה למכרז צריכה להיעשות בכפוף להחלטת בית המשפט ולבקשת האפוטרופוס. בא כוחו של אלון שלח השבוע מכתב לאפוטרופוס, וביקש בו כי המכרז יפורסם כדי שהם יוכלו להגיש את הצעתם באופן רשמי, אולם הדבר טרם נעשה. "ייתכן שמפעילים על האפוטרופוס לחצים, ולכן פרסום המכרז מתעכב", אמר השבוע גורם המעורה בנושא. "הלחצים מופעלים מצד אנשים בהפועל שמבינים שכשמישהו ייקח את הקבוצה לידיו, יעיפו אותם בבעיטה. צריך להתאזר בסבלנות, כי אלון עושה רושם של אדם בעל משאבים שיכול להציל את הקבוצה ולמנוע את נפילתה לקרשים". לירז התייחס השבוע לסוגיה: "אני שב ואומר, אשמח מאוד למצוא משקיעים שייקחו את הקבוצה תחת חסותם וייתנו לה גב פיננסי. הרי זה מה שאני מנסה לעשות כל השנה, וזה מה שגומא ביקש שאעשה".
מה יהיה אם תוגש בקשה לבית המשפט להעביר את המניות לעורכי הדין של האפוטרופוס?
"אני עוד לא יודע, אבל ראוי להגיש בקשה להעביר את המניות למשקיע".
מה לגבי המכרז?
"בין כך ובין כך יהיה צריך אישור של בית המשפט. בית המשפט הסמיך את האפוטרופוס לנהל את הנכס ולא למכור אותו. לפי החוק, אם האפוטרופוס מעוניין למכור נכס שנמצא בניהולו, עליו לפנות לבית המשפט. אני עוד לא רוצה להביע את דעתי, כי עדיין לא הוגשה בקשה בעניין הזה. צריך לזכור שגם בית המשפט האמריקאי נמצא בתמונה, כי יש אפוטרופוסים שמונו על ידו. אני אפעל לפי ההוראות שאקבל ואעשה את זה בשמחה רבה אם אכן יימצא משקיע".
חשוב להדגיש כי העמדת המניות למכרז לא סוללת ישר את הדרך למכירת הקבוצה לאלון ולאנשיו, שכן הם אינם היחידים שמעוניינים לגשת למכרז. אמיר הוכפלד, שהתפטר מתפקיד מנכ"ל הקבוצה לפני כארבעה חודשים, עוסק בימים אלה בגיבוש קבוצת משקיעים שתיגש למכרז, שהשותף הבכיר בה הוא איש העסקים הירושלמי עזרא בליליוס.
הוכפלד, שכזכור אולץ להתפטר בשל "טעויות בשיקול הדעת", מעוניין לשוב להפועל דרך הדלת הראשית ולהמשיך בתהליך קירוב המועדון לקהילה, שהחל בו עם כניסתו לתפקיד המנכ"ל. נוסף לו, גורמים במועדון טענו השבוע שגם היו"ר המיתולוגי דני קליין החל בגיבוש קבוצת משקיעים שתיגש למכרז מטעם העמותה, שמינתה אותו בשבוע שעבר לעמוד בראשה. בעמותה מקווים כי זכות השוואת ההצעה שעומדת לרשותה תאפשר לה לרכוש את המניות, ובכך להשתלט על כל מאת אחוזי השליטה במועדון.
אפשר להבין, אם כן, מדוע אנשיו של אלון מעוניינים שהמכרז יפורסם בהקדם האפשרי, שכן התמהמהות בפרסומו תאפשר למתחרים להרוויח זמן ולגייס משקיעים נוספים. כך או כך, אף שהפועל נמצאת לכאורה בשפל ובמשבר הקשה ביותר שלה בעשור האחרון, נראה כי המעבר הקרוב לארנה מושך משקיעים פוטנציאליים. "אם אכן יתפרסם מכרז, עדיף שתהיה בו יותר מהצעה אחת, משום שככל שיהיו הצעות רבות יותר הגובה שלהן יעלה", ממשיך לירז. "אני מקווה מאוד שיש ממש במגעים עם אלון, אבל בכל מקרה המכרז צריך לכלול תנאי מינימום שיחייבו את הקונה להשקעה כספית כל שנה".

בזמן שהגורמים המחזיקים ב-60 אחוז מהקבוצה מנסים לעשות רושם על האוהדים שהם רוצים לשתף איתם פעולה, נדמה כי העמותה, שמחזיקה ב-40 האחוזים הנותרים, עושה את ההפך. בחודשים האחרונים ניסחו בצוותא נציגי האוהדים וחברי הוועד המנהל של העמותה תקנון חדש, שבמסגרתו ייערכו בחירות לחברות בעמותה, ולמעלה ממחצית חברי העמותה הבטיחו כי יצביעו בעד התקנון החדש.
ביום שישי האחרון התכנסה העמותה לראשונה מזה כמה חודשים ובחרה את דני קליין לתפקיד היו"ר. העמותה גם הצביעה בעד הגדלת הוועד המנהל לחמישה חברים, ואישרה את מינוים של קליין, רמי ברקת ואלי גונן לוועד במקומו של דני כהן שהתפטר ממנו. כשהעמותה דנה בתקנון החדש, טען עורך הדין שלה כי היא אינה מוסמכת לאשר אותו, שכן הוא לא נוסח בידי ועדת התקנון של העמותה. הישיבה ננעלה בטונים צורמים, לא לפני שסוכם כי בחודש הקרוב תתכנס ועדת החוקה, תדון בתקנון החדש ותביא אותו לאישור העמותה.
נציגי האוהדים הביעו זעם ותסכול מדחיית ההצבעה. "מורחים אותנו. המהלכים בישיבה התנהלו בניגוד גמור להבטחות שקיבלנו", אמרה השבוע רבקי רוזנר, אחת מנציגות האוהדים. "כל חברי העמותה קיבלו לידיהם את התקנון החדש כבר לפני שלושה שבועות. מעשית גם חברי ועדת התקנון בחנו אותו, עוד לפני שידעו שהם חברי ועדת התקנון. זה תירוץ עלוב מאוד, ירוד וטכני. הם מחכים שהעונה הזאת תסתיים, שנאבד את היכולת שלנו למחות, ואז הם יוכלו להשליך את התקנון החדש למגרסה, ואף אחד לא יזכור אותו בתחילת העונה הבאה".

בקרב האוהדים יש תמימות דעים שיש לפתוח במחאה נגד המועדון, וביום שבת הקרוב נציגיהם צפויים להיפגש ולדון באופייה. כבר במשחק ביום שני האחרון מול ברק נתניה נרשם שפל של כל הזמנים - מרבית אוהדי הקבוצה ביטלו את נסיעתם בהסעה, והיא יצאה לדרכה עם חמישה אוהדים בלבד, ובמהלך המשחק לא עודדו האוהדים את הקבוצה.
בשלב זה נראה כי האוהדים מתכוונים לרוקן את יציע העמידה שמאחורי ספסל הקבוצה כבר במשחק הליגה שייערך ביום ראשון מול מכבי ראשון לציון, ולהותירו מיותם מאוהדים. נוסף לכך, מתגבשת יוזמה של אוהדים לא לרכוש מינוי לעונה הבאה. "אם העמותה לא תיפתח לכלל האוהדים, אני באופן אישי, ולא כחלק מהלך מאורגן, לא אקנה מינוי לעונה הבאה", מבהירה רוזנר. "יחד איתי יש עוד בערך מאה אוהדים שכבר הודיעו לנו שהם לא יקנו מינוי בעונה הבאה, רובם אוהדים ותיקים".
עם זאת, ארגון האוהדים "בריגדה מלחה" הודיע כי למרות תמיכתו במחאת האוהדים, הוא לא מתכוון לקחת חלק בהחרמת המינויים. בימים האחרונים העלו לא מעט אוהדים את הרעיון להקים קבוצה אלטרנטיבית בהשראת הפועל קטמון בכדורגל. "אני יודע שרוב האוהדים לא יתמכו במהלך הזה, אבל יכול להיות שהוא עדיף על כל אפשרות אחרת", אמר השבוע אחד האוהדים. "אמנם נהיה רק כמה מאות אוהדים במשחקים בליגות הנמוכות, אבל לפחות נדע שהקבוצה היא שלנו".
המנכ"ל כהן, שהוא גם חבר העמותה ושאוהדים ציינו אותו לטובה בדיונים הפנימיים בעמותה, התייחס השבוע לדחיית ההצבעה: "אני מבין את התסכול של האוהדים, ואני מבין למה הם חושבים שמורחים אותם. הקצבנו חודש לניסוח התקנון מחדש, ואני חושב שרובו יתקבל. אני מקווה מאוד שהאוהדים לא ירימו עכשיו ידיים, כי אפשר לעשות שינוי, והשינוי הזה הוא טוב". ביום רביעי נפגשו שניים מנציגי האוהדים עם קליין והציגו לו את כוונותיהם שפורטו לעיל. קליין סירב להתראיין לכתבה.
