המזרן של העולם: ההיאבקות תחזור?
הוועד האולימפי הבינלאומי העז לזרוק ממשחקי 2020 דווקא את ההיאבקות, מהמקצועות העתיקים בעולם. הענף הלא ידידותי לצופה נפל בפוליטיקות, אבל כבר מתכונן לקאמבק מפתיע: ארה"ב ואיראן יד ביד בגיבוי הדב הרוסי קארלין

מצד שני, טנדולקר וחבריו לא לבד: אל תומכי הסקווש הצטרף גם רוג'ר פדרר. "זהו ספורט נהדר. מגיע לו", לקח הטניסאי השוייצרי צד, במסגרת המאבק על זהות הענפים בהם יתחרו במשחקים האולימפיים 2020.
לעומת הפילוג בהודו, במקומות אחרים בעולם נרשמים שיתופי פעולה שיגרמו למומחי יחסים בינלאומיים ולדיפלומטים מנוסים לגרד בראשם. מחמוד אחמדינג'אד וברק אובמה לא נוהגים לשבת לקפה יחד, אבל ביום שישי האחרון תפס נשיא איראן פריים עם כל נבחרת ההיאבקות של ארה"ב, שהתקבלה בכבוד מלכים בטורניר בטהרן, וששלחה את ספורטאיה להפגנת סולידריות משותפת עם המתאבקים האיראנים.
גם רוסיה וקובה, ששיתפו פעולה לפני יובל במשבר הטילים שאיים על חלק נכבד משטחה של ארה"ב, מנהלות יחד עם האיראנים והאמריקאים את המאבק המשותף. "נכון שפוליטית אנחנו לא בדיוק באותו ראש", אמר נשיא ההתאחדות האמריקאית, מיץ' האל, "אבל כאן איראן היא אחת מבנות הברית החזקות ביותר שלנו".

ההצבעה שנערכה בלוזאן לפני שבועיים על הוצאת ענף ספורט אחד ממשחקי 2020 היתה מתוחה ודרמטית, ועירבה מספר ענפים עם משמעות היסטורית אדירה. לאחר שנבחנו 39 קריטריונים שכללו בין היתר פופולריות, אזכורים בתקשורת ונתוני צפייה, ופרמטרים שונים של מנהל תקין, חמישה מקצועות הגיעו אל פרק ההדחה, נתונים לחסדיהם של 15 חברי הוועד המנהל של הוועד האולימפי
.
הקיאקים והטקוואנדו שרדו ראשונים, הוקי שדה עבר את הקריטריון בשלב הבא, ולגמר הגיעו ההיאבקות וקרב חמישה מודרני. אחד הענפים המקוריים מהמשחקים העתיקים ביוון, שהופסקו בגלל שחיתות ב-393 לפני הספירה, מול הענף שהמציא הברון דה קוברטן, הוגה המשחקים המודרניים. יש שיגידו שהעובדה שחואן אנטוניו סמראנש ג'וניור, בנו של נשיא הוועד הבינלאומי לשעבר, מכהן גם כאחד מראשי ההתאחדות לקרב חמישה מודרני, שיחקה תפקיד.
ויש שיאשימו את השאננות של פיל"א, ההתאחדות הבינלאומית. ביל שר, מתאבק עבר אמריקאי, סיפר ל"ניו יורק טיימס" כי שוחח עם מספר בכירים בתנועה האולימפית בעת המאבק על אירוח משחקי 2016 בשיקאגו, והרגיש שההיאבקות בצרות. "גם לאחר שדיברתי איתם", סיפר, "הם לא ממש שמו לב". לפני שבועיים הם התעוררו למציאות חדשה, כאשר ההיאבקות, נכון לעכשיו, נזרקה החוצה.
ההחלטה לא התקבלה בעין יפה, בעיקר במערב אסיה וברית המועצות לשעבר. מילא איראן, ש-6 מתוך 12 המדליות שלה בלונדון הגיעו מההיאבקות, אבל מה יגידו באזרבייג'אן ובגיאורגיה, ש-13 מ-17 המדליות שלהן באו מהענף הזה? גם רוסיה, ששלטה על הפודיום בלונדון עם 11 מדליות, תפגין עוצמה בכינוס איגודי הספורט שייערך בסנט פטרסבורג במאי הקרוב, ושבו ייבחרו שניים מתוך שבעה ענפים מועמדים למשחקי 2020 (כנראה כולל ההיאבקות). ולדימיר פוטין כבר הצהיר על תמיכתו במאבק, ומיכאל לשבסקי הישראלי, ששפט בארבע אולימפיאדות בין ברצלונה לאתונה (כולל), מספר למעריב: "להערכתי, 99.9 אחוז שההיאבקות תחזור. אפשר לישון בשקט".

אז איך מושלך ענף כל כך ותיק ומסורתי אל מחוץ למזרן? רולון גארדנר, המתאבק האמריקאי שהדהים את אלכסנדר קארלין הרוסי בסידני 2000, הגדיר זאת היטב בראיון לסוכנות AP: "הוועד האולימפי הבינלאומי מנסה לשנות את המשחקים האולימפיים כדי להפוך אותם ליותר מיינסטרים, יותר ידידותיים לצופה - במקום להמשיך ולדבוק במה שעליו נוסדו המשחקים".
ואכן, עניין הידידותיות לצופה שב ועולה בכל דיון. למשל, העובדה שחובב הספורט הממוצע, ואולי גם חובב הספורט היותר בקיא, מתקשה להבין מי ניצח - ולא משנה אם מדובר בסגנון חופשי או ביווני-רומי. "אחת הסיבות העיקריות למצב הנוכחי היא שבאולימפיאדה האחרונה, אחוז גבוה מהקרבות הסתיים בהחלטת שופטים, ולא בתרגילים", אומר לשבסקי, "אבל בג'ודו היה אחוז גבוה יותר, אז אם כבר - הוא היה צריך לעוף קודם".
ההדחה מהמשחקים האולימפיים, גם אם היא זמנית, כבר גבתה את ראשו של השוייצרי רפאל מרטינטי. נשיא התאחדות ההיאבקות הבינלאומית פינה את תפקידו בקונגרס שנערך בתאילנד זמן קצר לאחר הודעת הוועד הבינלאומי, ובמקומו מונה זמנית ננאד ללוביץ' הסרבי. "אם אלוף אולימפי מלפני 20 שנה היה משתתף בטורניר כיום, הוא לא היה מסוגל להבין מה קורה עכשיו", אמר ללוביץ' ל-AP. "היאבקות הפכה לספורט למומחים. אנחנו חייבים לקיים סמינרים לשופטים לפני תחרויות גדולות. החוקים חייבים להיות ברורים יותר, והספורט להיות יותר אטרקטיבי וספקטקולרי. הייתי רוצה שצופה שנכנס לאולם יידע את כל החוקים כשהוא יוצא ממנו".
כן, ההיאבקות ניסתה להיות אטרקטיבית יותר. בין החוקים שהוכנסו היו כדור שמאפשר לאחד היריבים לבחור את הפוזיציה ממנה יימשך הקרב. הברקה אחרת הייתה ה"קלינץ'", תפיסת רגל (בסגנון חופשי) שגם ממנה אפשר להמשיך את האקשן. "בשנה שעברה הייתי בתחרות באיווה, מול 14 אלף צופים ידענים ואדוקים", תיאר המתאבק והמאמן, חבר היכל התהילה ג'ון אירווינג, ב"ניו יורק טיימס". "כשהגיע זמן הכדור או תפיסת הרגל, היית יכול לשמוע את כל האולם נגעל". לשבסקי: "פשוט עשו שינוי חוקה על שינוי חוקה על שינוי חוקה. פעם זה היה קרב של גברים, עכשיו עשו מזה קרקס. השופטים, גם בארץ, לא יודעים את החוקה. אי אפשר אפילו להכין ספורטאים לתחרות. עשו שטויות, ולכן עכשיו יצטרכו לתקן".

הדרך לתיקון, ולמשחקי 2020, עוברת דרך קרב עם שישה ענפים נוספים. הבייסבול והסופטבול, שהודחו אחרי בייג'ינג 2008, רוצים לחזור, והמתחרים הנוספים הם אמנויות הלחימה קראטה ואושו, ספורט הגלגיליות, הטיפוס הספורטיבי, גלשן הווייקבורד והסקווש, חביבם של פדרר וטנדולקר.
אחת ההחלטות המיידיות של ההיאבקות היתה להכניס לתוך הדירקטוריון דמויות מוכרות ממדינות בהן הענף פופולרי, כמו קארלין, הדב הרוסי הענק שזכה בארבע מדליות אולימפיות ובתשע אליפויות עולם. את השאר אמורה לעשות, בין היתר, הפוליטיקה. "ראית את האירוע בטהרן", מסביר לשבסקי. "עם כל הפרזידנטים, ועם אלופים אולימפיים שעמדו יד ביד". אתם היתם אומרים לא לענף שגורם לארה"ב ולאיראן לשתף פעולה?
"יש בהחלטה על ההיאבקות כל כך הרבה איוולת", מסכם חבר הוועד הבינלאומי, אלכס גלעדי. "ממה שאני מריח, האסיפה הכללית בספטמבר בבואנוס איירס תעדיף להעיף ענף אחר. קודם כל, יבחרו נשיא חדש שלבטח ישנה את התפיסה הכללית של ז'אק רוג, שלפיה הארגון המצליח ביותר בעולם צריך לקטון ולא לגדול.
"עכשיו נפלו על ההיאבקות גם מכיוון שהנשיא הקודם, מרטינטי, היה ביחסים רעים עם הוועד האולימפי, וגם מסיבות אחרות. הרי סמראנש יושב בהנהלה של ספורט שיש 200 איש בעולם שמתעסקים בו. היו שם 15 איש, 14 מהם מצביעים, ואם הייתי מראה לך את דרך ההצבעה, היית רואה שרגע אחד ההוקי היה בסכנת נפילה, ורגע אחד קרב החמישה. אז יצא היאבקות. זה לא סגור, הכל פתוח לחצי השנה הקרובה. אני מניח שזה יהיה פרק לא מפואר בתולדות הוועד הבינלאומי, ושינערו אותו קצת. הניחוש שלי - ואני אחד שלא מנחש הרבה - זה שההיאבקות תישאר".