משחק השקר: בלוף בשם עודד קטש
אין תכנית אימונים מסודרת. אין שיטת משחק ברורה. והזרים שהגיעו להפועל ירושלים לא מחוברים לכלום. כל הטעויות האפשרויות של עודד קטש, שהרים את רף הציפיות לשמים ובסופו של דבר הולך ומסתמן כאחד מהבלופים הגדולים של השנה

אינספור חילופים, שיטת משחק לא קיימת ומשחק חד גוני הולידו נסיונות סוליסטיים מצד השחקנים להציל את המולדת, ולנסות להשיב את הכבוד שנרמס השבוע לחלוטין, גם בחיפה וגם מול אשדוד.
אין ספק כי שחקני הקבוצה הם אלו שבסופו של דבר אחראים על האופן בו הקבוצה נראית על הפרקט. עם זאת, המאמן, בייחוד בענף הכדורסל, נושא באחריות כוללת על האופן בו קבוצתו משחקת. ביום ראשון האחרון, חוסר האונים של העומד על הקווים היה בולט מתמיד. אין פרשן שצפה במשחק ולא התרעם מעל מסכי הטלוויזיה/דפי העיתון על הרכבת הבלתי פוסקת של שחקנים שבאה והלכה מהספסל של האדומים.
ההפסד לטפירו וחבריו ביום רביעי היווה את השלב השני לחרפה מיום ראשון. לא משנה כיצד תסתיים העונה הנוכחית, השבוע שחלף ייזכר כאחד השפילים בהיסטוריה של האדומים. מסיבה זו, חיוני להתעכב על המניעים והסיבות לשורת ההחלטות השגויות של המאמן שנכנס למלחה כברבור צחור, וכרגע נראה כי ייצא ממנו בתום העונה כברווזון הצולע ביותר בתולדות הפועל.
מאמני העבר של הפועל, כמו במרבית הקבוצות המקצועניות, מנהלים וניהלו אימונים על פי תיק עבודות מסודר. מדובר בתכנון שיורד לפרטי הפרטים של האימון, כולל הזמן שנדרש להפסקת המים של השחקנים. נוסף לכך, שחקני הקבוצה אמורים לקבל פירוט מלא של נקודות החוזק והחולשה של היריבה, כולל התמקדות בפעולות הגנתיות או התקפיות שמייחדות אותה.

באופן כללי השחקנים אמורים להגיע למשחק כשהם מצוידים בידע המקסימלי כדי לגבור על היריבה שתתמודד מולם. מתברר כי בהפועל של השנה הדברים לא בדיוק מתבצעים כך. על פי גורם בקבוצה, האימונים בעונה הנוכחית יוצאים אל הפועל בשליפה, ללא תכנון זמנים מוקדם ובלי התמקדות בנקודות החוזק והחולשה של היריבה.
האימונים משופעים במשחקי חמש על חמש פנימיים, שבהם השחקנים מתרגלים בעיקר את הפיקנ'רול המפורסם, ללא התערבות יתרה מצד הצוות המקצועי. בריאן רנדל, שבדרך כלל לא נוהג לכבס כביסה מלוכלכת
"רוב השחקנים איבדו את הכבוד לקטש", מספר גורם במערכת, "אתה יכול לספר סיפור פעם אחת, אבל אחר כך זה כבר לא עובד. השחקנים שמים לב שאין תכנון, אין מחשבה ואין יד מכוונת".
השחקן המתבטא באופן החריף ביותר נגדד קטש הוא סם קלנסי. השבוע השתמש קלנסי בפני מקורביו במילים שהנייר לא סובל. "קטש לא אוהב אותי", אמר הפורוורד עוד כשהיה רגוע יותר. קלנסי דואג להבהיר כי חוסר החיבה הוא הדדי.
כפי שפורסם השבוע במעריב, באחד מאימוני סוף השבוע שעבר העיר קטש לקלנסי במהלך אחד מאותם משחקי 5 על 5. קלנסי לא אהב את ההערה, והמאמן בתגובה הורה לג'וואד וויליאמס להחליף אותו בחמישייה שתורגלה לפתוח מול חיפה. קטש לא ויתר וגם במשחק עצמו פתח וויליאמס על חשבון קלנסי, ששיחק עשר דקות בלבד מול היריבה מהכרמל.
התחושה בקרב לא מעט גורמים בקבוצה היא כי יכולותיו של קלנסי כלל לא נוצלו העונה. "יש לו פוטנציאל אדיר", מסביר גורם במועדון. "אבל קטש מעדיף שהגארדים ימשיכו להפציץ מהשלוש, והוא הופך למיותר". עפר שלח, פרשן הכדורסל של מעריב, מוסיף כי "קלנסי חייב שיבנו עליו גם בהתקפה כדי שייתן מעצמו את המקסימום גם בהגנה. עודד חייב לקחת את זה בחשבון".

בהפועל מציינים את גלבוע-גליל כדוגמה לקבוצה שהתפתחה עם התקדמותה של העונה. ליאור ליובין, שהיה עוזר של קטש בשנתיים האחרונות, התבסס גם הוא בתחילת העונה בעיקר על משחק הפיקנ'רול. עידו קוז'יקרו, גבוה בעל מניות רבות בכדורסל הישראלי, לא ממש הסתדר עם הסגנון של ליובין ובשלב מסוים אף סירב לשבת ליד המאמן במהלך מסיבת עיתונאים בתום משחק ביורוקאפ.
ליובין חשב מחדש, שינה גישה והחליט לדחוף יותר את הכדור פנימה. נוסף לכך, האלופה החליטה לחזק את הקו הקדמי עם שני פורוורדים בשרניים - מרקו קילינסוורת', שהגיע בטרייד מחיפה, וטיילר ביגס, שבשני משחקיו עד עתה מפגין יכולת מצוינת. התוצאה? חמישה ניצחונות רצופים, שניים מהם על ירושלים ובני השרון - יריבותיה המרכזיות של הגליל על המקום השני.
בהפועל זוכרים היטב את פגישת העבודה הראשונה של קטש עם הנהלת הקבוצה. בפגישה אמר המאמן כי "אני לא יודע לבחור זרים". בהפועל היו קצת בהלם מההצהרה ונראה כי לפחות בסוגיה זו קטש צדק. דיון דאוול, שהגיע ונשאר בקבוצה רק בגלל קטש, מאכזב בענק, ודני קליין הבהיר מזמן כי היה שמח להיפטר ממנו.

לגבי ג'וואד וויליאמס, בקבוצה לא ממש מבינים מה הוא עושה במועדון וטוענים כי המאמן העדיף לקחת את השחקן המוכשר ביותר שהיה בשוק במקום סנטר עב בשר שיעשה את העבודה השחורה שהפועל כה זקוקה לה.
ריץ' אמנם זוכה לאחרונה לפחות דקות מקטש, אך הוא ממשיך ליהנות מאשראי נרחב מהמאמן גם כשנראה כי הוא עסוק בעיקר בהחרבת משחקה של הפועל. בגזרת הישראלים חכמון ומזרחי, שהגיעו בחסותו של המאמן, כמעט לא תורמים מאומה למשחק הקבוצתי.
עם כל הכבוד לכל השמות שהוזכרו כאן, השחקן המפוספס ביותר העונה הוא ללא ספק וויל סולומון. המשחק מול גלבוע/גליל לפני כשבועיים היה היחיד בתשעת המחזורים האחרונים שסולומון פתח בו. גרוע מכך סולומון, אחד משחקני הקלאץ' הטובים שנראו בישראל, לא זכה לזרוק ולו פעם אחת העונה זריקה שמכריעה משחק. כתוצאה מכך הגארד הוותיק והמנוסה איבד מזמן את סבלנותו כלפי המאמן.
"וויל הוא שחקן שצריך לדעת איך להתנהל מולו", מספר שחקן ששיתף פעולה עם סולומון בקדנציה הקודמת שלו בהפועל לפני כשבע שנים. "הוא אחד שיודע לעמוד בלחצים, אבל רק אם סומכים עליו ויודעים להתנהל מולו. לא לתת לו לעלות בחמישייה זו דרך בטוחה לאבד אותו". שלח מוסיף, "אם יש לך שחקן כמו סולומון, צריך ללכת איתו. גם כשהוא משחק יש יותר מדיי מהלכים שהוא מסתכל על שחקנים אחרים מקבלים החלטות חשובות".
בשבועות האחרונים טוען קטש כי המטרה העיקרית שלו היא לבחון צירופים שונים של שחקני חמישייה לקראת קיצור הרוטציה בפלייאוף. לדבריו, "אדע אילו שחקנים אעדיף על פי היריבה בפלייאוף".

לא כולם בקבוצה קונים את ההסבר של המאמן. "כולם יודעים שהפועל עושה פיקאנרול וכולם כבר יודעים איך להתמודד עם זה", מסביר גורם במועדון. "כל קבוצה שמציגה אגרסיביות מולנו יודעת שהיא כנראה תנצח. אם במקרה לא כולם תופסים יום משוגע מהשלוש, ריץ' בסופו של דבר הולך עם הראש בקיר ובדרך כלל מאבד כדור. זו צורת משחק אדיוטית".
גם שלח טוען כי קטש לוקח סיכון גדול מאוד. "זה עבד לעודד בעונה שעברה, אבל אז שחקני המפתח בקבוצה – רנדל ופארגו – היו לחלוטין איתו", מסביר הפרשן. "במקרה של העונה לא בטוח בכלל שהשחקנים איתו ושהם יסכימו להקריב דקות כדי לשרת את מה שקטש חושב שיתרום לקבוצה. חוץ מזה ירושלים מספיק גדולה כדי להיות זו שתכתיב את הקצב, בלי קשר ליריבה שלה בפלייאוף".
לדברי שלח, קטש יצטרך לוותר בפלייאוף על חכמון או קוקיה וגם לוויליאמס הוא לא חושב שיש מקום בשיטה הנוכחית של המאמן. "יש פחות מעשרה משחקים עד סוף העונה, ולא בטוח אם זה מספיק זמן בשביל לנסות דברים חדשים".
נדמה כי יש לא מעט גורמים בענף שמחכים לקטש בפינה. "זה מדהים איך הוא מצליח שהתקשורת תשמור עליו", טוען מאמן בכיר בכדורסל הישראלי. "לשרוד מבחינה תדמיתית זה גם כישרון. יש לו תנאים הרבה יותר טובים משהיו לגודס בשנתיים שלו בהפועל, אבל ההבדל בין תגובות ההנהלה והאוהדים הוא שמיים וארץ. במשחק הבא שהם ינצחו שוב ימכרו את הסיפור שהכל בסדר והפועל עדיין מקום שני. יותר מכך בהחלט ייתכן שאם הפועל תעלה לגמר מול מכבי היא תצליח לנצל את החיסרון המשמעותי של פרקינס ולגנוב אליפות. זה בהחלט תסריט אפשרי".

לא ברור עוד כיצד תסתיים העונה הנוכחית, אך נכון לעכשיו מסתמן כי בקרב מקבלי ההחלטות קטש לא זוכה לתמיכת הרוב. אהרון פוגל, יו"ר מגדל – הספונסר המרכזי של הפועל זה שנים – אף התרעם בפני הנהלת הקבוצה כי הוא לא מזהה דרך בשיטה של קטש.
גורמים בקבוצה טוענים כי המאמן אמנם מרבה לומר כי העונה תהווה בסיס לעונה הבאה, אך האבסורד הוא כי גם אם קטש עצמו ימשיך, מה שכלל לא בטוח, בהפועל היו רוצים לראות רק את אוחיון, קוקייה ורנדל (ואולי גם מזרחי) ממשיכים בעונה הבאה.
קטש, בדומה לדן מרידור או בני בגין בפוליטיקה, נחשב מאז ומתמיד לנסיך של הכדורסל הישראלי, כזה שתמיד הולך לו קלף. הפעם, כך נראה, המזל הטוב לאורך השנים חוזר אליו כבומרנג. שביתה, שהיתה יכולה להועיל מאוד למאמן ולהפועל בכלל, לא היתה בסופו של דבר, וכעת, גם נשירה למקום רביעי, שמסדר מפגש אפשרי מול מכבי ת"א כבר בחצי גמר הפיינל פור, נראית ממשית מתמיד. השאלה היא אם המכונה המקרטעת של קטש לא תתפרק עוד בטרם יוכלו בהפועל להסתכל לגיא פניני וחבריו בלבן של העיניים.