חייגו 100: מאה ימים למונדיאל, תמונת מצב
כל גבר רביעי במדינה הודה שאנס (כולל הנשיא שזוכה במשפט). לאוהדים שבאים מאירופה בשביל הזונות יש סיכוי לא רע ליפול על נשאית איידס. ומסביב לאיצטדיונים הנוצצים שורצות שוכנות עוני שעדיף לא להסתובב בהן בלילה, ביום או בכלל. מה הפלא שמאה ימים למונדיאל, דרא"פ תקועה עם סטוקים של כרטיסים, ובלאטר בלחץ?

בעוד מאה ימים בדיוק, באיצטדיון 'סוקר סיטי' ביוהנסבורג, בלאטר יפתח את קמפיין ההישרדות שלו עם חלון הראווה של הארגון, משחקי גביע העולם. בלאטר היה זה שדחף במלוא כוחו את המונדיאל ליבשת אפריקה, בכדי לאגור כוח פוליטי ולהבטיח את בחירתו. גם הוא יודע שבמקרה של כישלון, מתנגדיו יירו את כל החצים במטרה לקרב את קץ כהונתנו. אין ספק כרגע שמדובר בהימור חייו.
רק שעם כל המאמץ המושקע, כבר עכשיו ברור שדרום-אפריקה תתקשה לספק את הלוקסוס שהגישו הגרמנים ב-,2006 את ההיי-טק של היפנים והדרום קוריאנים מ-,2002 את הניחוח הצרפתי של 1998 ובטח לא את יכולותיה הבלתי מוגבלות של ארה"ב ב-.1994

"אל תהרגו את המונדיאל לפני שהתחיל," ביקש מזכ"ל פיפ"א, ג'רום ואלקה, מהעיתונות שהציגה לראווה את הנתונים המזעזעים. "תנו לדרום-אפריקה צ'אנס. זה לא פייר ומאוד עצוב." דרא"פ עשתה את כל המאמצים בכדי לנקות את פניה הבעייתיות בהכנות. 2.9 מיליארד יורו נשפכו על הניתוחים שכללו בניית ושיפוץ עשרת האיצטר דיונים המארחים, הפיכת תשתית התחבורה הציבורית ובמיוחד על אבטחה כבדה, שתאפשר מעבר חלק של הטורניר.
בדרום-אפריקה תכננו בחלומם הוורוד על 450-500 אלף תיירים, אבל המספר יהיה נמוך יותר. עדיין לא ברור בכמה, אבל בפיפ"א כעסו על מדינות כמו גרמניה ואנגליה, שדאגו להזהיר את האוהדים מהסכנות הצפויות ואולי הרחיקו תיירים פוטנציאליים. ובכן, קצת קשה להתווכח עם הנתונים מדרום-אפריקה. ב-,2007 בטווח של תשעה חודשים, דווחו למשטרה 36,190 מקרי אונס. במחקר שפורסם לאחרונה נכתב שאחד מכל ארבעה גברים הודה שאנס, 46 אחוזים מתוכם סיפרו שיותר מפעם אחת.
מה שיותר ידהים את המערב: אפילו נשיא המדינה, ג'ייקוב זומה, הועמד לדין, לפני ארבע שנים, באשמת אונס. במשפטו טען הנשיא שהאשה, נשאית איידס, היתה בלבוש פרובוקטיבי ולפי תרבות אנשי הזולו אסור להשאיר אחת כזו בלתי מסופקת. בית המשפט זיכה את הנשיא וקבע שיחסי המין היו בהסכמה.
רק לכו תספרו סיפורים כאלה לתייר שצריך גם להתמודד עם נתונים כמו למעלה מ-14 אלף חטיפות מכוניות בשנה, אזורי מגורים המצוידים בגדר חשמלית וחברת שמירה פרטית. "אנחנו מכינים את עצמנו להתמודדות עם התרחיש הכי גרוע," סיפר ויש ניידו, שיהיה אחראי על האבטחה במשחקים.
בכדי לנסות להתמודד עם הפשע הגואה, תעמיד המארחת במשחקים 41 אלף שוטרים ומאבטחים. 700 יסיירו בסביבות האיצטדיון, אחרים בתוך הערים ובמרכזי האוהדים. המשטרה ידעה לספר גם על 40 מסוקים חדשים, מזל"טים, מצלמות במעגל סגור ותותחי מים לפיזור מתפרעים. רק שהבעיה תהיה במקומות אליהם השוטרים לא יגיעו והאוהדים דווקא כן. כל מיני סלאמס, בפרברי יוהנסבורג, שהמארגנים מנסים להרחיק מעיני התקשורת. מספר מדינות כבר יעצו למי שנוסע לאן לא כדאי להיכנס בשעת לילה מאוחרת.

עם כאלה יחסי ציבור, לא פלא שהמארגנים תקועים עם למעלה מ-600 אלף כרטיסים ומעט מדי דורשים. בפיפ"א מודים היום שטעו כשנתנו כמעט באופן בלעדי לחברת שיווק אחת להתעסק עם הנושא. כמו כן, לא נלקחה יותר מדי בחשבון העובדה שהמרחק הגדול ייקר את מחיר החבילות.
הרי אוהד לא ייסע לסופשבוע, כמו בגרמניה, אלא ייסע לתקופה ארוכה יותר, וחברות התעופה ניצלו את הנושא כדי לפוצץ מחירים. פיפ"א, שיודעת שבר מונדיאל הקרוב הרווח יהיה קטן, ניסתה למזער נזקים ופנתה למספר חברות תעופה מובילות, כמו האמירויות, בבקשה שינסו ללכת לקראת המגיעים.
"יש לנו כמה שיעורים טובים מאוד מהמונדיאל הקרוב ואת המסקנות ניישם ב-,"2014 הודה מזכ"ל פיפ"א, ואלקה. "אנחנו צריכים למכור את הכרטיסים ישירות לאוהדים. נחשוב על מרכזי מכירות בכל רחבי העולם."
זה מה שחסר לבלאטר: שבמונדיאל הקרוב, בו הוא עומד למבחן, יהיו קרחות גדולות ביציע. במטרה להגביר את קצב המכירה, כרטיסים הוצאו לתושבי דרום-אפריקה במחירי רצפה של 20 דולר. "צריך לקחת בחשבון שרוב התושבים כאן הם ממעמד הפועלים והכנסתם נמוכה," הסביר דני ג'ורדן, ראש הוועדה המארגנת של המשחקים. "אם נצליח למכור את כל הכרטיסים, נשתווה למונדיאל בגרמניה."

מה שבטוח, שהאנגלים יזכו לתמיכה רחבה, כרגיל. מדברים על 20 אלף שיגיעו מאנגליה ואליהם יתווספו עוד 30 אלף מרחבי העולם. אנשי המשטרה הבריטית, שמתורגלים בטורנירים כאלה, כבר הוציאו צווי הרחקה ל-3,200 חוליגנים מוכרים וגם הדרום-אפריקאים יודעים שהאלימות שלהם, מעורבבת עם האלימות הבריטית, זה מתכון בטוח להרס המפעל.
בכדי לנטרל את הסכנות דאגו להרחיק את הבריטים מהמרכז. שניים ממשחקי הנבחרת, בשלב המוקדם, יתקיימו בפורט אליזבת ובקייפטאון, המרוחקות יותר מ-1,000 ק"מ מיוהנסבורג, שבסביבתה מרוכזות רוב הערים המארחות. ליתר ביטחון המארגנים גם הכינו רכבות עם תאי מעצר שבטח יהיו בשימוש.

אם כך, קייפטאון תמשוך עשרות אלפי בריטים, מה שהגביר שם לאחרונה את הביקוש לזונות. כבר עכשיו אומרים שבעיר יש כ-3,000 כאלה, וזה לא מספיק לנהירה הצפויה. הבעיה? דרום-אפריקה היא המדינה שסובלת יותר מכל מבעיית האיידס. הערכות מדברות על 5.7 מיליון שנושאים את הנגיף ובמחקר שעשתה אוניברסיטת מישיגן ב-2005 התברר ש-46 אחוזים מהזונות ביוהנסבורג הן נשאיות.
עם כל-כך הרבה לקוחות פוטנציאלים, היה מי שחשש שהמונדיאל יהיה סיבה להפצת המחלה. רק שפקחי הבריאות, שמסיירים במדינה, אמרו שעם הסברה נכונה יוכלו למנוע את המבוכה האפשרית.
מי שבטח מרוויחה בינתיים מכל האירוע, היא דרום-אפריקה עצמה. המפעל הכניס אותה לתהליך של צמיחה כלכלית. הוא סיפק מקומות עבודה ל-150 אלף עובדים חדשים, צימצם קצת את האבטלה ושיפר את התשתיות ללא היכר. רק ששנה לפני, התברר שלא הכל ורוד בממלכה.
זה קרה כש-70 אלף עובדים בבניית האיצטדיונים פתחו בשביתה ודרשו העלאת 13 אחוזים בשכרם. התגלה אז שחלקם עובדים בתנאי רעב, תמורת דולר וחצי לשעה. הדרום אפריקאים הצליחו לפתור את הבעיה, אבל אז החלו לצוץ שאלות אחרות. מה יעשו עם האיצטדיונים האלה כשהטורניר היוקרתי יסתיים? לא כולם ימצאו לעצמם תעסוקה.

שאלות כאלה הופנו לעיר פולוקוויין, שבמחוז לימפופו, שם הוקם איצטדיון של 46 אלף מקומות בעיר של 250 אלף תושבים. חלק גדול חושב שהאתר המפואר יהפוך כבר באמצע יולי לפיל לבן. לוברס סיבאנדה, עורך הספיקר, המקומון של העיר, כתב: "האיצטדיון אמור להיות עסק שמחזיק את עצמו, אבל לא נראה לנו שזה מה שיקרה כאן."
מילא האיצטדיון. אבל האם התשתיות בעיר הצנועה, 319 ק"מ מיוהנסבורג, יחזיקו מעמד בעומס הצפוי? לפולוקוויין יש היום שדה תעופה שמנחית מטוסים קטנים של עד 30 מקומות. ביום טוב עוברים שם 120 איש. במונדיאל אמורים לנחות שם כל יום 20 מטוסי בואינג .737 בשיא יתארחו נבחרות כמו צרפת וארגנטינה ואמורים להגיע 12.5 אלף אוהדים.
לאחראים שם נאמר שבתרגולת הם יצטרכו לפנות מטוסים תוך עשר דקות באוטובוסים הישר להאנגר שיוכשר כאולם קבלה. "אתה יכול לתכנן, אבל האם זה יעבוד,"? תהה בקול סיפו מתומבני, האחראי על נמל התעופה. "לפעמים אני לא ישן בגלל המחשבות האלה. פינוי תוך עשר דקות? לא נראה לי שזה אפשרי."
מאוד מעניין איך דרום-אפריקה תפעל תחת הלחץ הכבד של הטורניר שימשוך מיליארדי צופי טלוויזיה. לא רק השפעה לשנה הקרובה, אלא גם לשנים הבאות. הצלחה תעזור למדינה להחזיר משקיעים שברחו ומיליוני תיירים שהחדשות הרעות גרמו להם לשנות את יעדי החופשה.
במדינה קם רעש גדול כשהשלטונות ביקשו לפנות מצדי הדרכים הראשיות סלאמס ענקיים במטרה לייפות את מראה הערים, ולהרחיק את התמונות הקשות ממצלמות העולם. העניין התמקד בשכונת ג'או סלובו, שנמצאת ממש על הדרך מנמל התעופה בקייפטאון לאיצטדיון החדיש והמפואר שנבנה דווקא באחד המקומות הנוצצים בעיר.

השלטונות נתנו לתושבים אלטרנטיבת מגורים קצת יותר מרוחקת. נושא הפינוי הגיע להפגנות ענק, דיונים בבתי משפט, והכי גרוע, לתקשורת הבינלאומית שסיקרה בהרחבה. שוב כותרות גדולות ולא מחמיאות.
מעט מאוד רגעי נחת היו לפיפ"א בארבע השנים האחרונות. הרבה ביקורות מבית ומבחוץ. אנשים שמחכים מעבר לפינה. ימים ארוכים עשו בלאטר ועסקניו כדי לכבות שריפות ולהבטיח שאין מקום לדאגה. לכן, בעוד מאה ימים יגיע המבחן הגדול של מדינה במצוקה ונשיא על הכוונת.
בלאטר, בינתיים, לובש את פרצוף הפוליטיקאי ומצהיר מבלי למצמץ: "אני משוכנע שהמונדיאל יהיה הצלחה אדירה, ואני מקווה שאפריקה תוכיח לכל העולם איזה פוטנציאל אדיר יש לה." רשמנו לפנינו.