הפורום: התאחדות של איש אחד?
אבי לוזון רצה לשנות את מבנה הליגות. אבי לוזון רצה לעלות למונדיאל, ואבי לוזון יבחר עכשיו את המאמן הלאומי. פרט לאבי לוזון, תמצאו בכתבה הבאה גם הרבה חותמות גומי. כך הפכה מזכירות ההתאחדות לגוף שמסור בעיקר לרצונו של היו"ר (שמדי פעם טורח להתייעץ דווקא עם אח שלו)

כבר תקופה ארוכה יש רושם שההתאחדות היא הצגה של איש אחד - כבוד היו"ר. לוזון גם לא מתבייש להציג את רעיונותיו כשלו, באחריותו. הוא רוצה להגיע למונדיאל, להרחיב את הליגה, והיום סוגיית המאמן הלאומי נתונה לשיקולו הבלעדי - מי ימצא חן בעיניו. "בדרך-כלל אני לא טועה," בעל הבית העיד פעם על עצמו.
השאלה היא למה דברים מתנהלים כמו בשלטון מלוכני. הרי יש גוף שנקרא מזכירות ההתאחדות והוא שצריך לקבוע את הדרך. באתר האינטרנט של ההתאחדות מוגדרת המזכירות כקבינט אשר עיקר תפקידיו ביצועיים, והוא אחראי לניהול ענייני המערכת. בתקנון היסוד, סעיף 6 ה,' נכתב שהחלטותיה של המזכירות מתקבלות בהצבעה ברוב רגיל של המשתתפים.
למעשה קולו של היו"ר שווה לקולו של כל חבר מזכירות אחר. לפי התקנון לוזון צריך לנהל את המוסד על־פי החלטות האסיפה הכללית, ההנהלה והמזכירות. מה קורה בפועל?

"ההתאחדות היא הגוף השלטוני שמנהל את הכדורגל," שטרן מסביר. "אנחנו נמצאים באיזו דמוקרטיה עם מוחות חושבים שאמורים לשבת ביחד ולדון. להגיד לך שזה קורה? לא. הרבה נושאים הובאו למזכירות אחרי שההכרעה נפלה".
"כשאתה יושב ומנסה לשמוע את הדעות, מה זה משנה אם הדברים כבר נחרצו? אז קם אחד כמו יענקל'ה שחר והולך. אומר 'אני לא רוצה להיות בבית הספר הזה,' וגם מוני הראל בדרך. אז שיבוא אחד כמו שלמה שטרן ויעמוד מעל כל במה ויצעק 'ההתאחדות עירומה'? אני לא יורק לבאר שממנה אני שותה."
המזכירות מונה היום 11 חברים, ביניהם אפשר לפגוש את מ"מ היו"ר שטרן חלובה, יו"ר מכבי הרצליה אריאל שיימן, רכז הכדורגל במרכז מכבי נתן סלובטיק, יו"ר בני יהודה חזי מגן, ואריה זייף, מי שהתחרה בזמנו מול לוזון על תפקיד יו"ר ההתאחדות.
נשיא מכבי חיפה, יעקב שחר, אמנם מופיע בתמונות המחזור, אבל אפשר להסיר אותו מהקיר. כשדיברו על הגדלת הליגות הוא כמובן התנגד. ביקש הצבעה חשאית ונדחה. הבוס החיפאי הרגיש שהמשחק מכור ועזב.
"אמרתי לאבי שדברים צריכים להיעשות אחרת," שחר מספר. "כשנכנסתי לתפקיד היו על הפרק הארכת כהונתו של קשטן באופן פורמלי ומינויי
אבן דרך בתקופת לוזון היתה אותם מינויים לנבחרות הצעירות בקיץ לפני שנה. אז עוד אייל ברקוביץ' היה בדרכו לנבחרת הנערים וגיא לוזון חימם מנועים בנבחרת הנוער. המינויים האלה ירדו באותה מהירות שעלו והובאו שמות אחרים לאישור. לוזון החליט אז על קו של שחקני עבר ופנה
אישית למועמדים. חברי מזכירות נזכרו השבוע איך חזי מגן העלה את נושא מאמן העל לנבחרות הצעירות כמחליף לזאב זלצר. מגן חשב שמוטי איוניר מתאים. לוזון דחה את הרעיון.

מקורבים חושבים שהיו"ר הבין שמה שהיה בתקופת זלצר לא יכול לחזור עכשיו. עם כל האגו שהובא למחלקות הצעירות, יש סיכוי שאלי אוחנה יסכים לתת דין וחשבון לאיוניר? מגן ניסה השבוע להנמיך את הטון, אבל בכל זאת אמר: "למען האמת אין למזכירות כוח. דעתו של היו"ר היא החשובה ביותר ולכן הוא בתפקיד, אבל באופן מסודר מינוי מאמן צריך לעבור לוועדה המקצועית ומשם למזכירות, שאמורה לאשר".
"כך אני מקווה שהפעם יהיה, ולא דבר מוגמר כפי שקיבלנו בעבר. בכל בחירת מאמני הנוער, נערים, אולימפית, דילגו עלינו. אבל מה היינו אומרים ליו"ר, 'קח את המינויים בחזרה'? הוא כיוון לטוב, רצה לתת לשחקני עבר, אבל האם התחשבו בדעתנו? לא."
היו שנים שהמזכירות נפגשה פעם בשבוע כדי לדון בענייני השעה הבוערים, אבל לאחר מכן הפגישות הפכו לאחת לשבועיים. בתקופת לוזון אפשר לספר על פעם בחודש, וגם זה בדחיפה. בישיבות האחרונות היו"ר רתח כשחלק מחברי המזכירות אפילו לא טרח לכבד את הדיון בנוכחותו. באמצע ספטמבר הגיעו להתאחדות רק ארבעה חברים ואריה זייף אמר באותו אירוע שזה לא יכול להימשך כך.

"רבים מחבריי מילאו את פיהם מים, כולל אני, עבדך הנאמן," מודה שלמה שטרן. "אני יכול להגיד שההתאחדות יקרה לי לא פחות מאשר לאבי לוזון. אני לא נמצא באיזו התקוטטות. דיברתי, הצעתי. הוא איש חיובי, אבל ההתנהלות שלו לא נכונה. מה לעשות? לא ככה הייתי מנהל את העניינים. גם אני הייתי במערכות של אנשים. הייתי מפקד בכיר בצבא. במקום שהאיש יבוא וישאל את עצמו מה קרה ליענקל'ה שחר ולמוני הראל, אז מה שנשאר היום זה או לקום וללכת או להישאר ולאכול את הלב."
כשלוזון נכנס לתפקיד היה נדמה שסופת הוריקן תקפה את הבניין שהתייבש בתקופת איצ'ה מנחם. עניבות, חליפות, אדרנלין במסדרונות. אל ההתאחדות צורפה אז עו"ד דנה פוגץ,' קליברית רצינית שתוסיף משקל למאגר המוחות.
פוגץ' חשבה אז להשפיע ומצאה את מקומה במזכירות ההתאחדות. פגשתי אותה בקיץ 2007 באיצטדיון ר"ג, ראיון ראשון שלה בתפקיד. היא היתה אז עם עו"ד הדס פורר, שהשתלבה באיגוד השופטים. אחת השאלות הראשונות היתה אם הן לא חיות באשליה. "נראה לכם ששתינו משמשות כעלי תאנה,"? פוגץ' ענתה אז, ספק נעלבת. "יכול להיות שהביאו אותנו כעלי תאנה, אבל שתינו נשים שמדברות ויודעות לאן הן הגיעו."

מישהו יכול לספר קוריוז על פוגץ,' יותר משנתיים אחרי כניסתה לתפקיד? יודעים איך היא נראית? האם פעם היא התנגדה? הרמתי טלפון לשאול את דעתה. הטון המתלהב מהמפגש הראשון נעלם. למה? "ככה. אני לא חייבת לנמק," היתה התשובה.
ראיינתי אותך אז, אמרת שלא תהיי חותמת גומי.
"כמו שאמרתי, אני לא מעוניינת להגיב. סורי."
שטרן אמר לי עוד מקודם: "בחדרי חדרים כולם מדברים כפי שמדברים ואחרי זה מתיישרים לימין. תרבות ניהול והתנהלות. אנחנו עמותה, לא איזו חברה שלוזון הוא בעל המניות העיקרי שלה. הקול של אריאל שיימן שווה לקול שלי, ששווה לקולו של לוזון. פתח את התקנון ותקרא."
יחסי הכוחות במזכירות מבהירים שללוזון אין כמעט התנגדות, שלא לדבר על אופוזיציה לוחמת. חלובה, ברוב הפעמים, נמצא איתו. שיימן נחשב מתומכיו הגדולים, מגן לא שובר שגרה. איצ'ה וסלובטיק גם לא. על פוגץ' כבר דיברנו.
אפילו זייף, שנלחם בלוזון על הזכות להיות יו"ר ההתאחדות, הבין שכרגע עדיף לו להיות עם מאשר נגד. "בין אבי שהתמנה לפני שלוש שנים לאבי של היום יש הבדל," זייף משוכנע. "לא הכל הלך לפי התוכנית שלו. עובדה שלא עלינו למונדיאל ואנשים כמוהו מתקדמים. היום אבי יותר מוכן להתחלק בהחלטות ובאחריות."
אתה רואה מה קורה עם מינוי מאמן הנבחרת.
"לאורך כל השנים היו"ר הביא את המאמן ולא היה מקרה שמאמן התמנה בניגוד לדעת היו"ר. יש בזה היגיון רב. מינוי בניגוד לרצונו נועד לכישלון. כמו שבוחרים מנכ"ל לאל-על, צריך להביא שתיים-שלוש אופציות ובסוף היו"ר יבחר. אין משהו מעוגן בתקנון, אבל לדעתי, משום שנוצרה בעייתיות בבחירה, שאין משהו חד-משמעי כמו גרנט או קשטן בזמנם, צריך להביא כמה אפשרויות, לנמק, היו"ר יבחן והמזכירות תאשר."

זייף הביא כדוגמה את תקופת גברי לוי, אף הוא יו"ר דומיננטי שדעתו קבעה וחרצה גורלות. רק שבזמנו גברי נאלץ לשמוע בקולם של אנשי מכבי ובית"ר, וזכורים כמה קרבות מרים בחדרי חדרים. "לא קבעתי שום דבר לבד," לוי ממהר להזכיר. "היו ממלא מקום וסגן שהיו מעורבים בהצעות והדבר הועלה במזכירות ואושר. נכון שיזמתי. כשרציתי מאמן זר פגשתי את נילסן שמצא חן בעיניי ונראה מתאים. העליתי הצעה ואישרנו. אם לא היו רוצים, הייתי נשאר עם הלשון בחוץ".
"המזכירות בימיי והמזכירות של היום אלה שני דברים נפרדים. היו אנשים שהתחשבתי בדעתם וידעו שהם יכולים להתנגד. היום אלה חותמות גומי. כשרצו להגדיל ל-16 קבוצות לא היה דיון רציני, לא ועדה שבדקה. כלום. באו, אמרו שזה המצב, אין הצבעה חשאית, שלום על ישראל. ככה מתנהלת ההתאחדות? פשיטת רגל."
גברי זוכר כמה מרורים הוא אכל עם מינויו של גרנט. הוא רצה בזמנו את המאמן לנבחרת האולימפית, גרנט חתם במכבי חיפה. התפתחה מלחמה בין המאמן לחלובה. המזכירות החליטה שהוא יותר לא יאמן במסגרת ההתאחדות, אבל כעבור שנתיים גברי הצליח לרכך את חבריו ולהחתים את איש המקצוע המצליח לנבחרת הלאומית.

"כולם החזיקו הרבה מאוד בבטן נגד גרנט," לוי נזכר. "הם דרשו שהוא יתנצל ועד היום יש לי את מכתב ההתנצלות שלו. שיבינו, במצב של אז היינו צריכים את גרנט יותר מאשר הוא היה צריך אותנו. היתה לו משרה טובה במכבי חיפה ואנחנו נשארנו עם המכנסיים למטה. לא היו מועמדים חוץ משום. אז כולם קיבלו את דעתי, גם אלה שנעלבו מהמאמן."
זה מה שלוזון עושה היום.
"יו"ר צריך להיות מתוחכם, הוא יכול לעשות כל מיני תרגילים כדי לשכנע. כשרציתי להביא את משה סיני לאולימפית, היתה התנגדות. אז היו שניים-שלושה מועמדים וחיכיתי. לא מיהרתי. כל המועמדים חתמו בקבוצות, סיני נשאר ונבחר. מודה באמת, אבל לא הכרחתי אף אחד."
הקדנציה של לוזון רק הולכת ומסתבכת. כישלון הנבחרת הבוגרת, ההתרסקות של הנוער, סימן השאלה סביב הגדלת ליגת העל. אם הוא ייפול עם מאמן חדש זה יכול להיות קריטי, מה עוד שהבחירות לתפקיד היו"ר יתקיימו תוך פחות משנה.

לוזון כבר אמר שהוא הולך על מאמן זר ואיכותי, אבל קולות בכירים אומרים שדווקא כאן הוא צריך לחפש. "צריך לחשוב על שינוי של חילופי דורות," יעקב שחר משוכנע. "מן הראוי לתת צ'אנס לצוות צעיר כמאמני נבחרת. אני לא נכנס לשמות אלא לעיקרון. היו ותיקים כמו קשטן, שרף ונילסן, אבל הם לא הביאו אותנו לשום מקום. צריך כאלה שיש להם ניסיון כשחקנים וכמאמנים. אחד, צוות, העיקר שיהיו צעירים."
האם לוזון אכן ספג מכה ויתחיל להתחשב באנשי ההתאחדות, או שימשיך להתנהל עם עצות מהמטבחון הקטן, שכולל בין היתר את חלובה ולפעמים את אחיו עמוס. רק לפני חודש הוא עשה סימנים שמדובר במונולוג. "ההחלטה הסופית והאחריות היא שלי," היו"ר אמר בראיון לרדיו ת"א, "אבל ישבתי והתייעצתי עם הרבה אנשים. אני גם צריך לאשר כל המלצה על מאמן במזכירות. המאמן ייבחר לאחר שאעשה את הבדיקות שלי ואגיע למסקנה שאני רוצה מישהו."
פעם, בימי זוהרו, לוזון אמר שימשיך בתפקיד היו"ר כל זמן שירצה, אבל כשמניותיו נמצאות בירידה לכו תדעו מי מאלה שיושבים לידו במזכירות יהיו לצידו ביום פקודה. "לי באופן אישי עצוב," אומר שלמה שטרן. "עצוב לי שככה זה מתנהל. חבל, כי זו ההתאחדות שלנו, הכדורגל שלנו. יגיע היום ונפקח את עינינו. יש בחירות בפתח וכל אחד יצטרך לשקול ולחשוב. אם יחליטו שאבי לוזון יישאר, אז כנראה שזה מה שטוב לאנשים."
מההתאחדות לכדורגל נמסר בתגובה: "מאז ומתמיד, כל מאמני הנבחרות לדורותיהם נבחרו בהליך לפיו יו"ר ההתאחדות וממלא מקומו ממליצים על מועמד למזכי־ רות ההתאחדות, ועל המזכירות לאשר את ההמלצה. עד היום כל המועמדים שהומלצו אושרו על־ידי המזכירות."